Afro Latin Jazz Orchestra in Margareth Menezes na 72. Ljubljana Festivalu


Zadnja tiskovna konferenca Festivala Ljubljana v Viteški dvorani Križank je bila namenjena predstavitvi različnih programov in dogodkov v uvodnem delu 72. Ljubljana Festivala. Ti programi med sabo niso povezani, so pa del celotnega programa, ki se v zadnjem času vidno širi po zvrsteh in s tem privablja novo ali drugačno občinstvo, mlajše ali nove generacije. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je k sodelovanju znova povabil znanega organizatorja jazz in latino koncertov v Sloveniji, a tudi v Evropi Braneta Rončela.

Brane Rončel na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Braneta Rončela se spominjamo še kot voditelja Ljubljanskega jazz festivala, ko se je iz Hale Tivoli preselil v Poletno gledališče Križank. Kot pa je dejal na tiskovni konferenci, je prvič sedel za konferenčo mizo Festivala Ljubljana pred tridesetimi leti. Seveda je Brane Rončel ves ta čas mednarodno deloval, če se spomnimo samo njegovih televizijskih pogovorov s slavnimi jazz glasbeniki in še drugimi pevci in inštrumentalisti s področja latino glasbe južnoameriškega izvora ali porekla.

Arturo O’Farrill z Afro Latin Jazz Orchestra

30. junija bo na sporedu prvi izmed dveh koncertov, ki ju Festival Ljubljana pripravlja z mednarodno priznanim umetniškim vodjem festivalov, radijskem in televizijskem voditeljem Branetom Rončelom, s katerim ga veže že več kot 30-letno sodelovanje.

Prvič v Slovenijo prihaja pianist in vodja najpomembnejšega Afro Latin Jazz Orchestra Arturo O’Farrill, to pa bo tudi njegov edini nastop v Evropi. Glasbenik izhaja iz glasbene družine – njegov oče Chico O’Farrill je sodeloval z velikani, med katerimi so bili Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz iz sveta jazza, na področju latino glasbe pa z Machitom, Celio Cruz, Titom Puentejem …

Arturo O’Farrill, foto Wikipedija

Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere, pevke Lupe Valero, nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York. Ob koncu 70. let je njegov talent prva zaznala Carla Bley. O’Farrill je z Afro Latin Jazz Orchestra dobil sedem grammyjev, zadnjega lani za album Fandango at the Wall in New York.

Brane Rončel se je spominjal nekdanjh nastopov Big Bandov (Ljubljana, Zagreb, Beograd) na jazz festivalih v Križankah in v Cankarjevem domu, kjer je imel koncert morda najslavnejši Glenn Milller Orchestra s svojim najbolj posebnim zvokom, za Afro Latin Jazz Orchestra pa je zatrdil, da je sedaj med najboljšimi na svetu. V Evropo sicer prihaja v okviru svojega snemalnega, ne koncertnega programa, tako da bo imel svoj javni nastop le v Ljubljani. Prihaja iz New Yorka in se hitro vrača v ZDA.

Brane Rončel razlaga svoja dva koncerta

Afro Latin Jazz Orchestra

Arturo O’Farrill, klavir
Jasper Dutz, alt saksofon
Sun Yoo, alt saksofon
Ivan Renta, tenor saksofon
Berta Moreno, tenor saksofon
Larry Bustamante, bariton saksofon
Seneca Black, trobenta
Jim Seeley, trobenta
Bryan Davis, trobenta
Rachel Therrien, trobenta
Jasim Perales, pozavna
Rafi Malkiel, pozavna
Juanga Lakunza, pozavna
Earl Mcintyre, bas pozavna
Keisel Jimenez, konge
Carlos Maldonado, tolkala
Raul Reyes, bas
Vince Cherico, bobni

(Nedelja, 30. junija, ob 21. uri, Poletno gledališče Križank)

Afro Latin Jazz Orchestra in Arturo O’Farrill na 72. Ljubljana Festivalu (20)

Brane Rončel ni neposredno povabil občinstva k plesu

Križanke v ritmih bazilskega afropopa

Na drugem koncertu v sodelovanju z Branetom Rončelom bo nastopila brazilska ministrica za kulturo Margareth Menezes. Prvič je v Sloveniji nastopila leta 1991 v Cankarjevem domu, tri leta po prelomnem koncertu Gilberta Gila v Križankah. Gilberto
Gil je bil med prvimi brazilskimi glasbeniki, ki so polnili naše koncertne dvorane od leta 1988, sledili pa so Caetano Veloso, Jorge Ben Jor, Milton Nascimento, Maria Bethania, João Bosco, Marcos Valle, Tania Maria, Eliane Elias, Ivan Lins …

Uradni portret kulturne ministrice, foto Wikipedija

Menezes je zvesta svojim glasbenim koreninam in prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop. Gibanje afropop, polno estetskih simbologij, si prizadeva za ohranitev tradicije in zgodovine, hkrati pa dodaja nove plasti inovacij. Oblikuje nekaj povsem novega, navdihujočega in sodobnega.

Margareth Menezes

Vse našteto lahko slišimo na njenih številnih albumih, od tistega zgodnjega z naslovom Elegibô, ki ga je produciral in ji tudi sicer bil v veliko pomoč David Byrne (Talking Heads). Autêntica (2019) pa je naslov albuma, za katerega je prejela nominacijo za latino-grammy. Leta 2021 je bila uvrščena med sto najvplivnejših temnopoltih osebnosti na svetu.

Margareth Menezes in Gilberto Gil, foto spletna stran Margareth Menezes

Brane Rončel je predstavil še širši okvir sodelovanja z brazilskimi glasbeniki, kot je bilo več gostovanj v Sloveniji slavnega Gilberta Gilla, ki pa je bil nekaj let tudi brazilski minister za kulturo in ga je kot takega v Vili Podrožnik sprejel tedanji predsednik dr. Janez Drnovšek. Ljubljana bo tako gostila kar dva brazilska kulturna ministra, ni pa znano ali ni nihče povedal, če je ob gostovanju slavne pevke predviden tudi kak politični program ali sprejem pri predstavnikih slovenske oblasti.

Brane Rončel je posebej omenil plesni značaj nastopa Margareth Menezes, kar pomeni, da se pričakuje, da bo občinstvo pred odrom, na pokritem prostoru za orkester, lahko plesalo ? Brane Rončel tega v bolj neposrednem povabilu sicer ni izrekel, a se je zdelo, da bodo odprte možnosti za tovrstno spontanost, ki sicer za slovensko občinstvo ni ravno tipična. Štopajmo, po koliko minutah se bo prvi obiskovalec koncerta upal na ples. Po pol ure koncerta ?

Margareth Menezes v mlajših časih

Raoní Lima Maciel, kitara
Caio Felipe Ferreira Nascimento, klaviature
Nelmário Marques Cerqueira, bas
Caio Oliveira Dos Santos, tolkala
Joilson Dias Dos Santos, bobni

(Nedelja, 21. julija, ob 21.uri, Poletno gledališče Križank)

Direktor Darko Brlek je na koncu tiskovne konference omenil nekatere priložnosti za nakup vstopnic po posebni ceni. Med 3. in 10. junijem si s kodo LF15 lahko priskrbite 15% popust na nakup vstopnic za dogodke.

Za štiri koncerte pa so na Festivalu Ljubjana pripravili poseben mini abonma, ki ga ponujajo za enotno ceno 99 evrov.

PAKET POLETNIH RITMOV

Brazilska popularna glasba z ministrico Margareth Menezes v Križankah (26)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja