Brazilska popularna glasba z ministrico Margareth Menezes v Križankah (26)


Musica popular brasileira – Brazilski afropop/Bahia je naslov koncerta 21. julija ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke, ki ga na 72. Ljubljana Festivalu pripravlja Brane Rončel kot koprodukcijski glasbeni večer. Glavna gostja bo slavna pevka Margareth Menezes, ki pa je pod novim brazilskim predsednikom Luiza Inácia Lule da Silve postala ministrica za kulturo. Vendar na koncertih Ljubljana Festivala ne bo nastopila kot prva ministrica, pred njo je to bil že slavni Gilberto Gil, ki ga je ob gostovanju in koncertu na 51. ljubljanskem poletnem festivalu v Križankah leta 2003 sprejel tedanji predsednik države dr. Janez Drnovšek.

Margareth Menezes

Margareth Menezes je umetnica v nenehnem razvoju in gibanju. Njen najnovejši album, Autêntica, je bil leta 2020 nominiran za latinskega grammyja, kar je njena tretja nominacija. V svojih pesmih, ki se pogosto dotikajo tematike črnosti in moči temnopolte ženske, ostaja zvesta svojim koreninam ter združuje elemente afriške, brazilske in popularne glasbe v privlačno mešanico, imenovano brazilski afropop.

Ta slog je glasbenica popeljala v več kot 40 držav na štirih celinah, poleg uspešnih svetovnih turnej pa je nastopala na žrebu nogometnega svetovnega prvenstva leta 2014 v Braziliji in na festivalih, kot so Montreux Jazz v Švici, Rock in Rio ter Brazilian Day v New Yorku.

Kot ministrica za kulturo vodi resor, ki je bil ukinjen v času Bolsonarove vlade. Bolsonaro je bil na zadnjih volitvah, ki so potekale še med pandemijo covida 19, poražen.

Uradni portret kulturne ministrice, foto Wikipedija

Maga, kot ji pravijo, bo oktobra 2024 dopolnila 62 let. Margareth, rojena v Boa Viagemu, regiji polotoka Itapagipe v Salvadoru, brazilski zvezni državi Bahia, je najstarejša hči v družini petih otrok.

Margareth Menezes

Dar za umetnost je izhajal iz družine: odraščala je ob dedku, ki je igral kitaro, in doživela, kako so se njeni starši zbirali ob stereo zvočnikih. Margareth, predhodnica gibanja afropop, je bila prvi glas samba-reggaeja, posnetega v Braziliji, z ikonično pesmijo ‘Faraó – Divindade do Egito’.

Leta 1987 posneta zgoraj omenjena pesem skladatelja Luciana Gomesa je bila prodana v več kot 100 tisoč izvodih in je odprla vrata pevki, ki je podpisala pogodbo z založbo PoliGram do Brasil in naslednje leto izdala svoj prvi LP album (skupaj z Djalme Oliveiro).

Album je osvojil dve novinarski nagradi: za ‘najboljši album’ in ‘najboljšo pevko’, poleg tega pa je očarala škotskega glasbenika, skladatelja in glasbenega producenta Davida Byrnea, ki jo je povabil kot pevko na svetovni turneji skupine Talking Heads. Turneja je zajela skupno 42 držav v Južni Ameriki, Severni Ameriki in Evropi.

Margareth Menezes in Gilberto Gil, foto spletna stran Margareth Menezes

Od takrat je Margareth nastopila na 23 mednarodnih turnejah, izdala 15 albumov in imela štiri nominacije za grammyja. Njeno kariero zaznamuje več partnerstev, kot je Gilberto Gil – še en Bahianec, ki ga je Lula prav tako izbral za ministra za kulturo, a v svojem prvem mandatu.

Leta 1990 je Margareth skupaj z Gilom in Dominguinhosom nastopila v seriji predstav iz projekta Bast Chrome Music, ki sta ga režirala Milton Nascimento in Gilberto Gil sam. Maga si je z obema delila tudi naslovnico revije The Beat.

Margareth Menezes, simbol odpornosti in moči, praznuje 35 let kariere z glasbo, ki govori o ženski moči, foto socialna omrežja 

Več kot deset let je bila botra in največja zvezda Os Mascarados, skupine kostumiranih ljudi, ki je postala ena največjih na salvadorskem karnevalu. Po močnem ljudskem protestu leta 1999 se leta 2008 ni več komercializiral in je bila za sodelovanje obvezna noša.

Leta 2001 je izšel album AfroPopBrasileiro v produkciji Carlinhosa Browna in Alêja Siqueire. Med enajstimi skladbami je ena glavnih pesmi Margarethine kariere Dandalunda, ki jo je zložil Brown in velja za najboljšo pesem karnevala leta 2003.

Pesem je Margareth prinesla nagrado Dodô in Osmar Trophy za najboljšo pesem in najboljšo pevko bahijskega karnevala. CD Tete-a-Tete, na katerem nastopata Carlinhos Brown in skupina Cidane Negra, je postal še ena velika uspešnica, ki se je zapisala v zgodovino, še posebej s pesmijo ‘Toté de Maianga’.

Leta 2005 je Margareth ustanovila Movimento Afropop Brasileiro, skupino brez godal, odprto za javnost, ki slavi temnopolto kulturo v Braziliji. Ilê Aiyê, Muzenza, Cortejo Afro, Filhos de Gandhy in Malêde Balê so nekatere od afro skupin, ki podpirajo afropop.

Projekt je med drugim združil Gilberta Gila, Danielo Mercury, Lazza Matumbija, Roberta Mendesa, Virginio Rodrigues, Mariene de Castro.

Santa Dulce dos Pobres

Poleg tega, da je Margareth jeklena ženska, je tudi močno predana Santa Dulce dos Pobres katoliške cerkve. Je celo ambasadorka Sister Dulce Social Works (OSID). Leta 2019 je bila pevka v Vatikanu, na slovesnosti kanonizacije takratne sestre Irme Dulce.

Kanonizacija

Irmã Dulce, znana tudi kot sveta Dulce revnih, je bila brazilska katoliška frančiškanska sestra, ustanoviteljica Obras Sociais Irmã Dulce. Leta 1949 je začela skrbeti za najrevnejše med revnimi na smetišču svojega samostana v Salvadorju v Bahii. Papež Frančišek je sestro Dulce kanoniziral in postala je sveta Dulce revnih.

Leta 2008 je Margareth ustanovila Fábrica Cultural: socialno ustanovo, ki spodbuja izobraževanje in kulturo z ustvarjalnimi in trajnostnimi družbenimi akcijami za razvoj otrok, mladih in skupnosti s strokovnimi tečaji ter umetniškimi in izobraževalnimi delavnicami.

Cultural Fábrica zdaj gosti Mercado Iaô, ki od leta 2014 ponuja glasbo, vizualne umetnosti, gastronomijo, pa tudi več kot 100 rokodelcev in kreativnih podjetnikov, ki vedno prikazujejo predstave Margareth, za vedno dekleta iz Ribeire.

Pevka je že od nekdaj umetnica, ki se ne skriva in ne beži pred debatami. Kot temnopolta ženska, umetnica in političarka si je prizadevala in se še naprej zavzema za glas lastne in drugih manjšin. Leta 1983 je sodelovala pri ustvarjanju prostora Gran Circo Troca de Segredos, ki je revolucioniral salvadorsko kulturno sceno.

Margareth Menezes

Margareth Menezes je danes referenca za umetnike, kot so Xênia França, Luedji Luna, Larissa Luz, Afrocidade in Iza. Črna ženska, ki se je morala pogosto sama soočati s stisko, je utrla pot novi generaciji, ki jo danes spoštuje.

Svojo različico afropopa bo pripeljala na oder v Križankah na 72. Ljubljana Festivalu, kjer se ji bodo pridružili še Raoní Lima Maciel (kitara), Caio Felipe Ferreira Nascimento (klaviature), Nelmário Marques Cerqueira (bas), Caio Oliveira Dos Santos (tolkala) in Joilson Dias Dos Santos (bobni).

Spomnimo se še gostovanja glasbenika in ministra Gilberta Gila v Ljubljani leta 2003

Kot je razvidno iz poročil, je bil Gilberto Gil takrat tudi na uradnem političnem obisku v Sloveniji. Kot prva ga je sprejela ministrica za kulturo Andreja Richter.

“Andreja Rihter ter brazilski minister za kulturo, sicer znani glasbenik in multiinstrumentalist Gilberto Gil, sta si bila enotna, da bo Slovenija in Brazilija nadaljevala sodelovanje v kulturi. Sogovornika sta obenem izrazila željo, da bi še poglobila mednarodno kulturno izmenjavo ter pripravila konkretne programe o sodelovanju med obema državama. Rihterjeva je uvodoma obžalovala, da se je z brazilskim ministrom Gilom pogovarjala tako kratek čas, vendar, spoznala sta se, kot je poudarila. Kot je še dejala, ji vsak takšen obisk in razgovor daje novo energijo, novo voljo, da je vredno “nam kulturnikom, ustvarjalcem tudi na področju politike vztrajati.” Ministrica je še obljubila, da bosta s kolegom Gilom sama pričela pripravljati program za nadaljnje sodelovanje, ki bi ga obe državi začeli uresničevati od leta 2004 dalje.

Gilberto Gil kot brazilski minister za kulturo in Janez Drnovšek kot predsednik Republike Slovenije na posnetku iz leta 2003, foto Vlada RS

Gilberto Gil je izrazil zadovoljstvo nad obiskom v Sloveniji, kjer lahko že tretjič predstavlja brazilsko kulturo oziroma njeno najmočnejše področje – glasbo. Po njegovem mnenju je prav kultura tisto, kar povezuje ljudstva in narode, je osnova vsega in je tudi temelj za druge odnose med državami. Gil je obenem potrdil zanimanje brazilske vlade za sodelovanje s Slovenijo. Kot je dejal, se bodo v bližnji prihodnosti najverjetneje srečali najvišji predstavniki obeh držav, kar bi bila po njegovih besedah priložnost, da bi tudi formalno podpisali sporazum o kulturnem sodelovanju med državama.” (Iz 24 ur.com)

Gilberto Gil med obiskom v ateljeju Braneta Rončela, foto osebni arhiv Braneta Rončela

Na koncertu v Križankah bodo nastopili:

Margareth Menezes, vokal

Raoní Lima Maciel, kitara
Caio Felipe Ferreira Nascimento, klaviature
Nelmário Marques Cerqueira, bas
Caio Oliveira Dos Santos, tolkala
Joilson Dias Dos Santos, bobni

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja