Kreslin, Perić in Pestner na treh koncertih 72. Ljubljana Festivala (18)


Na Ljubljana Festivalu bo 31. avgusta, v Poletnem gledališču Križanke ob 20.30, že triintridesetič nastopil slovenski pevec, kantavtor, skladatelj in avtor mnogih pesmi Vlado Kreslin s svojima zasedbama Mali bogovi in Beltinška banda, posebna gostja pa bo Masayah.  Kreslin je lani praznoval sedemdesetletnico, a izgleda zelo mladostno, tudi po petju.

Vlado Kreslin lani v Poletnem gledališču Križanke, foto Marijan Zlobec

Vlado Kreslin je glasbenik in avtor, performer in trubadur svobode, multietničnosti, človeške skupnosti, solidarnosti in radosti življenja. Svoje kariere ne ohranja z nostalgičnim preigravanjem starih skladb, ampak vedno znova preseneča z novimi stvaritvami, celo bolj razigranimi, kot so tiste izpred desetletij, z bolj optimističnimi in bodrilnimi v kriznih časih predrugačenega sveta. Naj se vsak dan začne s Kreslinovo Vse se da in dan bo lepši …
Žirija za podelitev Ježkovih nagrad, 2020 

Vlado Kreslin je slovenski glasbeni fenomen, ki že desetletja s svojo neposrednostjo, izvrstno poezijo in interpretacijo skozi skrivnostno tančico svojega glasu podaja Sloveniji več kot svojo dušo, podaja nam odsev, podaja nam kulturno dediščino, pravzaprav nam podaja nazaj sebe, na tako subtilen in prefinjen način, da tega skoraj ne opazimo, si pa znova in znova želimo njegove glasbe. 
nadlani.si 

Vlado Kreslin: “Da, da, da, da, da, da, da, da, da, vse se da !”

Kritika lanskega koncerta Vlada Kreslina

“Kreslin ima prav gotovo naravni instinkt in samozavedanje; kdo sem, kaj sem, kaj znam, kaj lahko dajem, kje je moje notranje ravnovesje, kateri so odtenki mojega nastopanja, ki so najbolj prepričljivi…In še bi lahko našteval,” sem med drugim zapisal lani.

“Vlado Kreslin iz leta v leto, bi se dalo ugotoviti, reducira svoj program na raven antologije vsega, kar je doslej ustvaril.

Zdi se, kot da je svoj opus vsebinsko, tekstovno in glasbeno ter pevsko že zaokrožil, ali pa spoznal, da je najbolje nastopati le s tistim, kar poslušalci in gledalci najbolj poznajo, lahko pevsko sodelujejo in pričakujejo. Koncert je postal celota, povezana z avditorijem.”

Avditorij Vlada Kreslina takoj začuti kot svojega, foto Marijan Zlobec

Dan poprej, to je 30. avgusta, ob 20.30 bo prav tako ob 20.30 nastopil pevec in pianist Uroš Perić – ob dvajsetletnici svojega nastopanja.

Uroš Perić lani v Poletnem gledališču Križanke, foto Marijan Zlobec

Leto 2024 je za izjemnega glasbenika Uroša Perića edinstveno, saj slavi 20-letnico samostojne glasbene poti. Ob tej priložnosti bo v prekrasnih ljubljanskih Križankah pripravil posebno glasbeno poslastico s svetovno znanimi gosti in svojim zvestim Big Bandom RTV Slovenija pod taktirko Lojzeta Krajnčana. 

Big Band RTV Slovenija lani v Križankah, foto Marijan Zlobec

Uroš Perić je glasbeno kariero začel leta 2004 z orkestrom Moonlighting, od takrat pa nastopal v več kot 26 državah sveta in uspešno izpeljal več kot tisoč samostojnih koncertov. Doma in po svetu je poznan po pristnih interpretacijah, ki poslušalce popeljejo v zlato dobo jazza, soula in bluesa, njegove skladbe pa je mogoče najti tudi na več deset kompilacijah po vsem svetu. S svojo karizmatičnostjo in vrhunsko izvedbo je prepričal največja svetovna glasbena imena, kot so Quincy Jones, Sheila Raye Charles, Jacob CollierErnie Watts, glasbeni poznavalci pa njegove klavirske nastope primerjajo celo z nastopi velikega Gena Harrisa. V Križankah nam bo Uroš z gosti pričaral pravo jazzovsko pravljico, pravijo organizatorji. 

Uroš Perić ima najraje petje v angleščini

Kritika lanskega nastopa

Oto Pestner lani v Križankah

Oto Pestner bo prišel v Poletno gledališče Križanke tudi letos, in to samostojno, ne kot gost nekoga drugega. Nastopil bo 23. avgusta ob 20.30. In tudi njega bo spremljal Big Band RTV Slovenija.

Oto Pestner je v svoji glasbeni karieri izdal več kot 45 solističnih albumov, s skupino New Swing Quartet še 45 albumov in z Alpskim kvintetom več kot 30 (nekateri prodani v milijonskih nakladah), sodeloval je še na več kot 50 nosilcih zvoka. Kot skladatelj, aranžer, producent in izvajalec je sodeloval pri več kot 5000 skladbah. V 56 letih delovanja je Oto Pestner nastopil na okoli 10.000 koncertih po Sloveniji in svetu, največ pa je koncertiral s skupinami New Swing Quartet, Alpski kvintet ter kot solist.

ljubljanskih Križankah se bo z Big Bandom RTV Slovenija sprehodil po svoji bogati in raznoliki glasbeni poti in se dotaknil tako avtorskih pesmi, ki so zaznamovale njegovo preteklost, kot priredb, ki so pustile na njem največji pečat. Križanke bodo tako v znamenju odlične glasbe, na odru pa se mu bodo pridružila velika glasbena imena, ki zaenkrat ostajajo skrivnost. 

Marijan Zlobec  

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja