Prijave na Mojstrske tečaje Festivala Ljubljana 2024 so odprte


Festival Ljubljana vsako leto prireja Mednarodne mojstrske tečaje, ki so postali ne le tradicija, ampak priložnost za soočenje lastnega znanja s kriteriji odprtega ocenjevanja profesorjev z mednarodnimi koncertnimi ter pedagoškimi izkušnjami, kot jih domači profesorji pogosto nimajo oziroma se uveljavljajo drugače, z eno besedo pedagoško ocenjevalno ali šolsko. A na odru vse to odpade: ali si umetnik ali nisi.

Branimir Slokar na koncertu v Križevniški cerkvi, foto Marijan Zlobec

Letošnji tečaji bodo potekali med 25. julijem in 11. avgustom na Glasbeni šoli Vič-Rudnik pod umetniškim vodstvom mednarodno priznanega pozavnista Branimirja Slokarja, umetniškega vodje Mednarodnega tekmovanja Festivala Ljubljana – Trobilni kvinteti in kvarteti 2025.

Latica Honda – Rosenberg, foto Marijan Zlobec

Eden izmed glavnih ciljev Festivala Ljubljana je izobraževanje mladih umetnikov, kar počne predvsem z organizacijo Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, ki ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev, ustvarjalnih delavnic za otroke pod imenom Mala likovna kolonija, projekta Predani korakom, plesno-gibalnih delavnic za otroke, ki so vključeni v rehabilitacijo na URI Soča ter koncertov s Slovenskih mladinskih orkestrom, ki je namenjen glasbenikom in glasbenicam med 12. in 22. letom starosti. Posebna priložost za mlade glasbenike so Koncerti na Ljubljanici.

Rick Stotijn, foto Marijan Zlobec

Prav tako pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja potekajo mojstrski tečaji za domače in tuje študente. Slokar velja za enega najvidnejših svetovnih pozavnistov in je dosegel zgodovinski premik na področju umetniške glasbe.

Felix Renggli, foto Marijan Zlobec

Po njegovi zaslugi je namreč pozavna iz izrazito orkestrskega instrumenta postala prepoznavni solistični in virtuozni koncertni instrument. Na njegovo povabilo se v Ljubljano vsako leto ponovno vračajo izvrstni glasbeniki, solisti in profesorji na uglednih evropskih glasbeno-izobraževalnih ustanovah.

Reinhold Friedrich je bil solo trobenta v Abbadovem festivalskem orkestru v Luzernu, foto Marijan Zlobec

Profesorji, ki sodijo v sam vrh glasbenega sveta, mladim ne zagotovijo le strokovnih znanj, temveč jim nudijo tudi vrsto orodij in veščin za uspešen začetek kariere ter odpirajo številne možnosti, ki jim pomagajo na tekmovalnem področju in samem umetnostnem trgu v obliki angažmajev, vabil, nagrad. Študentje so tako deležni ne le dela z najboljšimi, pač pa imajo tudi odlične delovne pogoje za nadaljnji razvoj.

Jens-Peter Maintz, foto Marijan Zlobec

Ti pogoji bi v Ljubljani lahko bili še boljši, ko bi Akademija za glasbo v obnovljeni palači Kazine bila pri najemnini, ki jo zaračuna ali bi jo rada zaračunala Festivalu Ljubljana, bolj uvidevna. V tem smislu se tiha pričakovanja in želje Festivala Ljubljana niso uresničile.

Radovan Vlatković, foto FB

Mlade glasbenike bodo letos poučevali violinistki Latica Honda-Rosenberg in Lana Trotovšek, violinist Hartmut Rohde, violončelist Jens-Peter Maintz, kontrabasist Rick Stotijn, oboist Emanuel Abbühl, flavtist Felix Renggli, fagotist Ole Kristian Dahl, trobentač Reinhold Friedrich, hornist Radovan Vlatković, bandeonist Fabio Furia in pianist Epifanio Comis, ki je hkrati tudi umetniški vodja Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana.

Emanuel Abbühl, foto Darja Štravs Tisu

Svoje pridobljeno znanje bodo nadobudni umetniki lahko predstavili na študentskih koncertih, ki bodo 29. julija ter 3., 4. in 10. avgusta v Križevniški cerkvi.

Epifanio Comis, foto Marijan Zlobec

Udeležili se bodo lahko tudi koncertov svojih profesorjev, ki bodo potekali 30. julija, 5. in 8. avgusta.

Lana Trotovšek, foto Marijan Zlobec

Rok za prijavo na Mojstrske tečaje Festivala Ljubljana je 25. maj 2024.

Branimir Slokar na koncertu leta 2022, foto Marijan Zlobec

Epifanio Comis s svojimi osmimi študenti klavirja lani po njihovem koncertu in podelitvi diplom Festivala Ljubljana, foto Marijan Zlobec

Koncert študentov klavirja na Mojstrskih tečajih

Marjan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja