Predstavitev 72. Ljubljana Festivala v Catanii na Siciliji


V ponedeljek, 25. marca, je na Konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii na Siciliji potekala novinarska konferenca za predstavitev programa 72. Ljubljana Festivala, na katerem bodo sodelovali prav glasbeniki iz tega slavnega mesta pod delujočim vulkanom Etna. 

Med govorci je bil tudi direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, vodil pa jo je direktor konservatorija, dirigent in pianist Epifanio Comis. Comis je že več let zapored eden izmed profesorjev Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana, nastopajoči koncertni pianist in je bil umetniški vodja Prvega Mednarodnega klavirskega tekmovanja Festivala Ljubljana, na letošnjem poletnem festivalu pa se bo prvič pri nas predstavil v vlogi dirigenta.

Nagovor Epifania Comisa

22. julija ob 21. uri bomo pod njegovo taktirko prisluhnili koncertu Orchestra Sinfonica del Conservatorio del Vincenzo Bellini di Catania (Simfoničnega orkestra Konservatorija Vincenza Bellinija iz Catanie). Comis je orkester ustanovil leta 2020, poleg konservatorija pa v njem sodelujejo tudi učitelji in učenci Glasbenega združenja Etnea.

Tiskovna konferenca v koncertni dvorani konservatorija

V Poletnem gledališču Križank bomo prisluhnili raznovrstnemu programu, ki ga bo začela skladba Poklon Belliniju Saveria Mercadanteja, enega izmed vodilnih italijanskih opernih skladateljev svojega časa. Sledila bo skladba Italija v medvojnem času vplivnega glasbenika Alfreda Caselle, ki ga z našim prostorom lahko povezujemo z dejstvom, da je učil Primoža Ramovša. Po premoru bosta večer nadaljevali mojstrsko orkestrirani skladbi Pavana za umrlo princeso in Moja mati gos impresionista Mauricea Ravela, večer pa bo sklenila jazzovsko navdihnjena simfonična pesnitev Amerikanec v Parizu Georga Gershwina.

Nagovor Darka Brleka

Poleg direktorja Darka Brleka in Epifania Comisa sta bila govorca na tiskovni konferenci še Carmelo Galati, predsednik konservatorija, in profesor Giuseppe Montemagno.

O novinarski konferenci so že poročali številni italijanski mediji in na naslednjih povezavah si lahko ogledate tudi izbrane videoprispevke:

Il Conservatorio Catania, il Festival di Lubiana e l’internazionalizzazione (Sikelian.it)

Musica, il Conservatorio di Catania, il Festival di Lubiana e l’internazionalizzazione (Mondopalermo.it)

Conservatorio Catania, il Festival di Lubiana e l’internazionalizzazione (LaSicilia.it)

Iz poročil na televiziji je razvidno, da so vsi sodelujoči v izjavah poudarili, da je Ljubljana Festival eden najpomembnejših v Evropi in svetu. Zlasti so poudarili gostovanje filharmoničnega orkestra milanske Scale ter celotnega ansambla Maggio Musicale Fiorentino ter Londonskega simfoničega orkestra, kar so za njih več kot očitne reference odličnosti.

Poročilo s tiskovne konference se začne na 14. minuti

Na 72. Ljubljana Festival prihaja Simfonični orkester iz Catanie (13)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja