Na 72. Ljubljana Festival prihaja Simfonični orkester iz Catanie (13)


Med novimi gosti na 72. Ljubljana Festivalu bo prvič pri nas nastopil Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini iz Catanie, ki pa ga vodi vsakoletni gost, pianist, dirigent  in vodja mednarodnih mojstrskih tečajev za klavir Epifanio Comis. Comis je bil tudi glavni soorganizator in direktor ter strokovni umetniški vodja prvega mednarodnega klavirskega tekmovanja v organizaciji Festivala Ljubljana, predsednica mednarodne žirije pa je bila Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Epifanio Comis med dirigiranjem, foto Vincenzo Mineo

Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini bo nastopil v Poletnem gledališču Križanke 22. julija ob 21. uri.

Koncert v Teatro Massimo v Catanii

Italijanski pianist in dirigent Epifanio Comis se je izobraževal pri uglednih glasbenikih, kot so Agatella Catania, Lazar Berman in Piero Rattalino. Danes je znan kot organizator številnih mojstrskih tečajev na pomembnih ustanovah v New Yorku, Varšavi, Monsu, Parizu, Moskvi in Bukarešti, prav tako pa poučuje na mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana.

Epifanio Comis na koncertu v Križevniški cerkvi, foto Marijan Zlobec

Poleg tega je direktor in profesor na Državnem konservatoriju Vincenza Bellinija v Catanii, kjer je leta 2020 ustanovil zdaj že zelo aktivni Orchestra Sinfonica del Conservatorio Vincenzo Bellini di Catania (Simfonični orkester Konservatorija Vincenzo Bellini iz Catanie), v katerem sodelujejo tudi učitelji in študenti akademske ustanove Etna. V Ljubljani se bodo predstavili s pisanim programom, ki ga bo začela skladba Saveria Mercadanteja, enega izmed vodilnih italijanskih opernih skladateljev svojega časa, čigar slog je vplival na Giuseppeja Verdija. Prvi del bo sklenila skladba v medvojnem času vplivnega glasbenika Alfreda Caselle, ki ga z našim prostorom lahko povezujemo z dejstvom, da je učil Primoža Ramovša.

Epifanio Comis, foto Marijan Zlobec

V drugem delu bosta sledili mojstrsko orkestrirani skladbi impresionista Mauricea Ravela, večer pa bo končala jazzovsko navdihnjena in rapsodično oblikovana simfonična pesnitev Amerikanec v Parizu  Georgea Gershwina.

Program:
Saverio Mercadante
: Poklon Belliniju, sinfonija za veliki orkester
Alfredo Casella: Italija, rapsodija za veliki orkester, op. 11
***
Maurice Ravel: Pavana za umrlo princeso v G-duru (različica 1910)
Maurice Ravel: Moja mati gos (različica 1911)
George Gershwin: Amerikanec v Parizu

Kot je razvidno iz italijanske publicitete, so se v Catanii pod vedno aktivnim ognjenikom Etna zelo razveselili mednarodnega sodelovanja s Festivalom Ljubljana.

Teatro Massimo je zelo razkošen

Vodja mednarodnih mojstrskih tečajev za klavir, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec


En odgovor na “Na 72. Ljubljana Festival prihaja Simfonični orkester iz Catanie (13)”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja