Na Mladih virtuozih prvonagrajenca TEMSIG


Mladi virtuozi, mednarodni koncertni cikel Festivala Ljubljana, se nadaljujejo. V četrtek, 14. marca, ob 19. uri se bosta v Viteški dvorani Križank predstavila prejemnika prve nagrade in zlate plakete na lanskem tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG. V prvem delu večera bomo prisluhnili evfonistu Žanu Pečeniku, v drugem pa trombonistu Blažu Kozjeku.

Žan Pečenik, foto Festival Ljubljana

Žan Pečenik je končal Konservatorij za glasbo in balet Maribor pri profesorju Nejcu Mercu. Na svoji dosedanji glasbeni poti je dosegel že veliko izjemnih uspehov. Med drugim je osvojil prvo zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu v solo kategoriji in prvo zlato plaketo s posebno pohvalo za doseženih sto točk s komorno skupino Slide Zone Ensamble. Pečenik je svoje znanje in tehnične sposobnosti nadgradil pri svetovno uveljavljenih profesorjih, kot so Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Rüedi in James Gourlay. V preteklih letih se je predstavil kot solist z različnimi zasedbami, najodmevnejši pa je bil nastop leta 2019 s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor s skladbo The Green Hill skladatelja Berta Appermonta. Šolanje trenutno nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer obiskuje drugi letnik podiplomskega študija v razredu profesorja Nejca Merca.

Antonio Vivaldi, foto Wikipedija

Pečenik bo četrtkov koncert začel s priredbo Sonate za violončelo št. 3 v a-molu Antonia Vivaldija, ki je del cikla 6 sonat za violončelo, op. 14. Skladatelj ga je napisal za svoje učence.

Karl Jenkins

Sledil bo Koncert za evfonij multiinstrumentalista in skladatelja Karla Jenkinsa, delo pa je nastalo leta 2009 po naročilu Fundacije za evfonij Združenega kraljestva.

John Golland

Evfonist bo nastop zaključil z ganljivo skladbo Mir Johna Gollanda, ki jo je slednji sprva napisal za orgle za pogreb svoje tragično preminule mlade nečakinje. Glasbenika bo na klavirju spremljala srbska pianistka Katalin Péter.

Blaž Kozjek

Po premoru bo večer nadaljeval trombonist Blaž Kozjek. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer je opravil štiri leta pozavne pri profesorju Andreju Karbi. Leta 2020 je na TEMSIG-u osvojil srebrno plaketo in tretjo nagrado ter leta 2023 zlato plaketo in prvo nagrado. Leta 2021 je na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu prejel prvo nagrado ter leta 2022 na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Luigi Cerritelli tretjo. Udeležil se je različnih mojstrskih tečajev pri uglednih pozavnistih, kot so György Gyivicsan, Jesper Busk Sørensen, Fabrice Millischer in Tomer Maschkowski. Prav tako je leta 2023 kot solist nastopil v zasedbi kvarteta pozavn s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Študij pozavne nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dušanu Kranjcu.

Mateja Hladnik, foto Festival Ljubljana

Ob spremstvu pianistke Mateje Hladnik bo v njegovi interpretaciji zazvenel Koncert za pozavno in klavir št- 2 v A-duru Eugena Reicheja, ki je posvečen Paulu Weschkeju, znanemu pozavnistu iz Berlina.

Eugen Reiche, foto Wikipedija

Na sporedu bo tudi Improvizacija št. 1 za pozavno solo Enriqueja Crespa. Ta je nastala za avdicijo, na katero se je skladatelj prijavil in je v pogojih zahtevala tudi izvedbo sodobnega dela po lastnem izboru.

Enrique Crespo, foto Wikimedia

Sledil bo satiričen in mladostniško šaljiv Concertino za pozavno in klavir št. 7 Larsa – Erika Larssona, večer pa bo sklenila Balada za pozavno in klavir Eugèna Bozze, ki je tako kot Vivaldijeva zbirka nastala za skladateljeve študente.

Lars – Erik Larsson, foto Wikipedija

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janeza Lovšeta. Med študijem je v programu Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj deluje kot višja strokovna sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Veliko spremlja na avdicijah, koncertih, snemanjih, poletnih šolah, seminarjih in tekmovanjih, kjer je že nekajkrat prejela nagrade za korepetiranje in umetniško sodelovanje.

Program:
Antonio Vivaldi: Sonata za violončelo št. 3 v a-molu, RV 43
Karl Jenkins: Koncert za evfonij
John Golland: Mir
***
Eugen Reiche: Koncert za pozavno in klavir št. 2 v A-duru
Enrique Crespo: Improvizacija št. 1 za pozavno solo
Lars – Erik Larsson: Koncertino za pozavno in klavir št. 7, op. 45
Eugène Bozza: Balada za pozavno in klavir, op. 62

Eugène Bozza

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja