Koncertni cikel Mladi virtuozi se nadaljuje


Mladi virtuozi, mednarodni koncertni cikel Festivala Ljubljana, so bodo po 7. Zimskem festivalu nadaljevali. V četrtek, 7. marca, se bosta z razgibanim in stilno bogatim programom predstavila mlada virtuoza Luka Ovčjak na evfoniju in Mia Kristan na tolkalih. Koncert bo potekal ob 19. uri v ambientu Viteške dvorane Križank.

Luka Ovčjak, foto Festival Ljubljana

Luka Ovčjak se je nad glasbo navdušil že v zgodnjih otroških letih in izobraževanje začel na Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje. Vseskozi se je kot solist in član komorne zasedbe trobil udeleževal državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2020 je v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje prejel tudi plaketo za izjemne dosežke na področju glasbe. V vseh letih glasbenega udejstvovanja je znanje izpopolnjeval na številnih mojstrskih tečajih pri mednarodno priznanih pedagogih in solistih, kot so Steven Mead, Giacomo Marcocig, Markus Mikusch, Georg Pranger in Bastien Baumet. Je član Pihalnega orkestra Zarja iz Šoštanja.

Mia Kristan, foto Festival Ljubljana

Mia Kristan se je po opravljenem prvem letniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani odločila za nadaljevanje študija na Konservatoriju za glasbo Giuseppeja Tartinija v Trstu. Poleg solističnega udejstvovanja priložnostno sodeluje tudi v različnih komornih skupinah in orkestrih. Med šolanjem se je udeležila številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2020 in 2023 je na TEMSIG-u prejela prvo nagrado in zlato plaketo. Leta 2022 je prejela absolutno prvo nagrado na Mednarodnem tekmovanju Associazione Melody v Tropei v Italiji, leta 2019 pa na Mednarodnem glasbenem tekmovanju mesta Palmanova.

Roger Jean Boutry (1932 – 2019), foto Wikipedija

Tubacchanale je skladba, posvečena profesorju Paulu Bernardu, ki jo je francoski skladatelja Roger Jean Boutry napisal po naročilu.

Eduardo Boccalari

Eduardo Boccalari je Koncertno fantazijo napisal leta 1906 in jo posvetil virtuozu na evfoniju Johnu J. Perfettu, članu skupine zelo znanega Sousa Banda. Obe skladbi bosta v prvem delu večera zazveneli v izvedbi Luke Ovčjaka ob spremljavi pianistke Katalin Péter.

Gert Mortensen

Uvodno delo drugega dela bo Marš – kadenca za mali boben Gerta Mortensena Mii Kristan se bo s svojo skladbo Ustvarjanje – pesem moči in lepote na odru pridružil Samuele Buono. Sledili bosta Rebonds a Iannisa Xenakisa in Mapa Vincenteja Houdijka. Zadnje delo večera bo zahtevna in dramatična skladba Hurikanovo oko Leanderja Kaiserja.

Vincent Houdijk

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja