Nove knjige pri Cankarjevi založbi


Cankarjeva založba vabi na predstavitev novosti, ki bo v četrtek, 29. februarja, ob 11. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani. Predstavili bodo roman Cartagena Lene Eltang v prevodu Lijane Dejak, drugi del trilogije Vernon Subutex Virginie Despentes v prevodu Jedrt Maležič in znanstvenofantastični roman Isaaca Asimova Temelji I.–III. v prevodu Igorja Harba. 

Dr. Aljoši Harlamovu, glavnemu uredniku Cankarjeve založbe, se bodo v pogovoru pridružili prevajalci Lijana Dejak, Jedrt Maležič in Igor Harb.

Vernon Subutex Virginie Despentes je pikareskno potovanje skozi na videz urejena meščanska predmestja in mračno podzemno drobovje Pariza. Vernon Subutex že nekaj časa živi na ulici.

Ko ga druščina prijateljev, znancev in drugih zainteresiranih nazadnje končno najde, si skupaj ogledajo video oporoko poprockerja Alexa Bleacha, ki ima nepričakovane učinke: nekateri se tako navežejo na Vernona, da se okrog njega zbirajo kot apostoli, drugi organizirajo srdito maščevanje …

Večkrat nagrajena ruska avtorica Lena Eltang v romanu Cartagena, ki posnema strukturo in elemente kriminalke, skozi razburljivo in napeto zgodbo odpira vprašanja o identiteti, nevidnem notranjem življenju ter »prtljagi«, ki jo posamezniku naloži njegova družina. Roman omogoča bralcu razburljivo in napeto ugibanje, kdo je zagrešil številne sumljive smrti in brutalne umore v bližini nekdanjega hotela, danes doma za upokojence na italijanski obali. Na ta način se poigrava z bralcem in mu ponuja številna možna »razkritja«, zabrisuje meje med resničnostjo in izmišljenim, resnico in lažjo.

Temelji Isaaca Asimova so eno temeljnih del znanstvene fantastike, ki se ukvarja s koncem neke civilizacije zaradi zaverovanosti vase in ponosa. Galaktično cesarstvo po dvanajsttisočletni vladavini stagnira. Hari Seldon, izumitelj revolucionarne znanosti psihozgodovine, napoveduje, da bo cesarstvo kmalu padlo, sledilo pa mu bo trideset tisoč let medplanetarnih vojn za oblast, tiranija in nazadovanje. Da bi to obdobje skrajšal – preprečiti se ga namreč ne da več – je na robu galaksije organiziral društvo znanstvenikov in akademikov, ki skuša zbrati in ohraniti znanje človeštva.

Isaac Asimov, foto Wikipedija

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja