Na Mladih virtuozih tokrat harmonika in pozavna


Koncertni cikel Festivala Ljubljana 31. Mladi virtuozi se nadaljuje v četrtek, 1. februarja, ob 19. uri. V Viteški dvorani Križank se bosta predstavila Kiara Janko na harmoniki in Anton Sotošek na pozavni. Izvajala bosta dela znanih in manj zanih skladateljev, a tudi slovensko skladbo Bojane Šaljić Podešva.

Steffan Mossenmark, foto spletni profil skladatelja

Kiara Janko, rojena leta 2003, je glasbeno izobraževanje začela na Umetniški šoli v Poreču in nadaljevala na Glasbeni šoli Elly Bašić v Zagrebu. Do zdaj je osvojila več kot 30 prvih nagrad na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Leta 2023 je na TEMSIG-u osvojila 1. nagrado, zlato plaketo in dve posebni nagradi. Na Mednarodnem tekmovanju Sodobni talent leta 2023 je prav tako osvojila 1. nagrado, 1. mesto in koncert v cerkvi sv. Andreja in Matije v Colloredu di Monte Albano v Italiji ter 1. nagrado na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Tomaž Holmar v Malborghettu v Italiji. Istega leta je kot solistka v spremljavi Zagrebačkega komornega orkestra (Zagrebškega komornega orkestra) nastopila na 62. Koncertih v Evfrazijevi baziliki v Poreču, na Poletnem festivalu Rovinj in na Festivalu Pro et Contra v organizaciji Glasbene akademije v Pulju. Kot finalistka tekmovanja Virtuosos V4+ je leta 2022 nastopila na Akademiji za glasbo Franza Liszta v Budimpešti ob spremljavi Hungarian Radio Symphony Orchestra (Madžarskega radijskega simfoničnega orkestra). Med šolanjem se dodatno izobražuje pri mednarodno uveljavljenih glasbenikih, kot so Aleksandar Sklarov, Inaki Alberdi, Krešimir Sterev, Stefan Hussong idr. Izobraževanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Boruta Zagoranskega.

Kiara Janko, foto Festival Ljubljana

Anton Sotošek, rojen leta 2000, prihaja iz družine, kjer se vse vrti okoli glasbe. Za pozavno je poprijel pri dvanajstih letih, igranja pa se je začel učiti pri prof. Franciju Arhu v Glasbeni šoli Krško. V tem obdobju je dosegal tudi najvišje rezultate na tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Leta 2015 je začel šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer je pod mentorstvom prof. Mihaela Švagana in kot član Kvarteta Slide Zone ter kasneje tudi istoimenskega seksteta obakrat dosegel 100 točk na TEMSIG-u. Tudi kot solist je dvakrat prejel zlato plaketo v Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu in prav tako na TEMSIG-u leta 2016 ter 2019. Istega leta je po uspešno opravljeni avdiciji nastopil kot solist s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor. Je redni član Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško in Pihalnega orkestra Krško, kjer je večkrat prav tako gostoval v vlogi solista. Sodeloval je tudi v priložnostnem simfoničnem orkestru ob 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem, katerega koncert je potekal v Cankarjevem domu. Leta 2020 je uspešno opravil avdicijo za Mediterranean Youth Orchestra (Mediteranski mladinski orkester). Projektno je sodeloval tudi s Hofkapelle München (Orkestrom Hofkapelle iz Münchna) in L’Orfeo Barockorchester (Baročnim orkestrom L’Orfeo) iz Linza. V letu 2022 se je uvrstil na Tekmovanje ARD, ki poteka v Münchnu vsakih šest let za vsako glasbilo in je eno od največjih tekmovanj na svetu. Glasbeno znanje je izpopolnjeval pri uglednih profesorjih, kot so Zoltán Kiss, Gerald Pöttinger, Peter Štuhec, Tomer Maschkowski, Dušan Krajnc, Ian Bousfield, Henning Wiegräbe, Jonas Bylund, Andreas Klein in Branimir Slokar. Trenutno obiskuje 2. letnik podiplomskega študija Akademije za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Dušana Kranjca, od leta 2023 pa se šola tudi na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije, v razredu Jonasa Bylunda v Hannovru.

Anton Sotošek, foto Festival Ljubljana

Pozavnista bo na klavirju spremljala Mateja Hladnik, ki je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janeza Lovšeta. Med študijem je v programu Erasmus en semester študirala na Konservatoriju za glasbo v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj deluje kot višja strokovna sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Mateja Hladnik, foto Festival Ljubljana/Robert Gajšek

Na četrtkovem koncertu bo na sporedu Meditacija o bližini Bojane Šaljić Podešva, v kateri se med izvedbo v živo elektronsko manipulira z zvoki akustičnega glasbila. V izvedbi Kiare Janko bosta sledili še Toccata v e-molu, BWV 914 Johanna Sebastiana Bacha, ki sodi med njegova zgodnja dela, ter skladba Vodni duh Steffana Mossenmarka. Opus slednjega sicer ne vsebuje veliko skladb za harmoniko, pa so te priljubljene in stalnica solističnega repertoarja zanjo.

Bojana Šaljić Podešva, foto Matej Tomažin

V izvedbi Antona Sotoška bomo v drugem delu večeru prisluhnili Koncertu za pozavno in orkester Nina Rote, ki jo je posvetil pozavnistu Brunu Ferrariju, premierno pa je bil izveden na Konservatoriju za glasbo Giuseppeja Verdija v Milanu.

Lars-Erik Larsson, foto Wikipedija

Sledil bo Concertino za pozavno in godala, op. 45/7 Larsa-Erika Larssona (1908 – 1986), prirejeno za spremljavo klavirja. Kljub raznolikemu opusu je to skladateljeva edina skladba za solo pozavno. Spored bo zaokrožila skladba Rhythm in Blue za pozavno in klavir Daniela Schnyderja. Delo je skladatelj napisal po naročilu Mednarodnega trobilnega tekmovanja Aeolus v Düsseldorfu.

Daniel Schnyder, foto spletni profil

Kiara Janko, harmonika

Anton Sotošek, pozavna
Mateja Hladnik, klavir

Program:

Bojana Šaljić Podešva: Meditacija o bližini
Johann Sebastian Bach: Toccata v e-molu, BWV 914
Staffan Mossenmark: Water spirit (Vodni duh)
***
Nino Rota: Koncert za pozavno in orkester
Lars Erik Larsson: Concertino za pozavno in godala, op. 45/7 (prirejeno za spremljavo klavirja)
Daniel Schnyder: Rhythm in blue za pozavno in klavir

Vstopnice za koncert so brezplačne, prevzamete jih lahko pri blagajni Križank.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja