Na Mladih virtuozih gosti iz Srbije in Bolgarije


Festival Ljubljana nadaljuje z letošnjim že 31. mednarodnim glasbenim koncertnim ciklom Mladi virtuozi. Posebnost koncerta v Viteški dvorani Križank v četrtek, 25. januarja ob 19. uri je, da prihajata v goste dva tuja glasbenika, s pianistično spremljavo pa celo štirje, s čimer organizator nadaljuje svojo mednarodno koncertno dejavnost ter odpira vrata tako gostovanj kot izmenjav mladih glasbenikov in s tem pridobivanja  novih koncertnih izkušenj.

Jelena Pejić, foto Festival Ljubljana

Nastopili bodo:

Jelena Pejić, violina (Srbija)
Sae Lee, klavir (Japonska)

Victor Teodosiev, rog (Bolgarija)
Angelina Decheva, klavir (Bolgarija)

Jelena Pejić se je rodila leta 1999 v Leskovcu (Srbija). Glasbeno šolanje je začela s sedmimi leti v Glasbeni šoli Stanislav Binički v Leskovcu. Leta 2015 je nadaljevala na Šoli za glasbeno nadarjene otroke v Ćupriji pri prof. Milici Mladenović, leta 2021 pa je končala dodiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Monike Skalar. Trenutno je študentka drugega letnika podiplomskega študija v razredu prof. Vasilija Meljnikova. Med šolanjem se je udeležila številnih tekmovanj. Prejela je dve prvi nagradi na Mednarodnem tekmovanju godalcev v Nišu, dve drugi nagradi na Mednarodnem tekmovanju godalcev “Stringfest” v Sremski Mitrovici in dve prvi nagradi na Mednarodnem tekmovanju klasične glasbe za mlade umetnike v Perniku (Bolgarija). Kot zmagovalka tekmovanja v Perniku se je tudi predstavila kot solistka s Komornim orkestrom Orpheus. Leta 2021 je na TEMSIG-u prejela srebrno plaketo. Leta 2011 je kot darilo kulturnega programa Radiotelevizije Srbija prejela violino. Kot članica Velikega orkestra Šole za glasbeno nadarjene otroke je igrala na številnih festivalih v Srbiji (BELEF, BEMUS, ARLEMM, “Boljšoj” festival …) in sodelovala z Romanom Simovićem, Stefanom Milenkovićem, Draganom Suzukijem Džordževićem idr. Leta 2019 je sodelovala pri orkestrskem projektu Akademije za glasbo in gledališče v Gothenburgu (Švedska). Po uspešni avdiciji je istega leta igrala v mednarodnem projektu Orkester Norden v Lahtiju (Finska). Leta 2021 in 2022 je nastopila tudi kot koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani. Nastopa tudi v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana, Orkestru Slovenske filharmonije in Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Od septembra 2022 je zaposlena kot prva violinistka v Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. Novembra 2022 je kot solistka z Orkestrom Slovenske filharmonije zaigrala Violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskega. Maja 2022 je izvedla solistični recital v okviru cikla Solo e da camera. Kot članica Tria Setsuna in Klavirskega kvinteta Astra je nastopila na koncertih v sklopu cikla Solo e da cameraDobimo se na magistratu (GML) in številnih drugih. Izobraževala se je na mojstrskih tečajih pri številnih znanih imenih, kot so: Timur Melnik, Robert Lakatoš, Vasilij Meljnikov, Wonji Kim Ozim, Miroslav Pavlović, Goran Kentera idr.

Sae Lee v Viteški dvorani Križank, foto Marijan Zlobec

Sae Lee je ena najbolj iskanih kolaborativnih pianistk svoje generacije. “Njena sposobnost subtilne interakcije z glasbeniki, izjemno obvladovanje instrumenta in vrhunski umetniški nivo začarajo občinstvo.” (časopis Mainichi). Sae je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj mesta Padove in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in mesta Alcobaça. Nastopila je na uglednem pariškem Festivalu Piano Enghien, na Mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in Unesca ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai in Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim je izvedla Simfonijo Turangalîla Olivierja Messiaena. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta Pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor Kraljevega baleta v Londonu). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Victor Teodosiev, foto Festival Ljubljana

Victor Teodosiev, rojen leta 2005 v družini glasbenikov, je hornist tretje generacije. Njegov dedek je bil član Bolgarskega radijskega orkestra, oče pa je solo hornist v Simfoničnem orkestru bolgarskega nacionalnega radia in profesor na Državni glasbeni akademiji Panča Vladigerova v Sofiji. Victor je začel igrati rog pri 12 letih. Leta 2019 je bil z najvišjim številom točk med vsemi izvajalci svoje starosti sprejet na Državno glasbeno šolo v Sofiji, istega leta pa so ga povabili k igranju v Evropskem mladinskem simfoničnem orkestru PROGRESSIVE z udeleženci iz 11 evropskih držav v Evropski prestolnici kulture – v Plovdivu. Prav tako je bil najmlajši aktivni udeleženec Poletne glasbene akademije v Kroměřížu v razredu svetovno znanega češkega hornista Radka Baboraka – dolgoletnega solo hornista Berlinskih filharmonikov. Je prejemnik številnih nagrad državnih in mednarodnih tekmovanj, letos pa so ga med 400 prijavami z vsega sveta izbrali za prvega hornista uglednega Mladinskega orkestra Concertgebouw (Concertgebouworkest YOUNG).

Angelina Decheva je diplomirala iz klavirja na Državni glasbeni akademiji Panča Vladigerova. Podiplomski študij je opravila na Konservatoriju za glasbo v Sankt Peterburgu v Rusiji, nato pa se je preselila v ZDA in dokončala študij dirigiranja na Univerzi Oakland v Michiganu. Na območju Detroita je imela samostojne recitale in nastope v komornih zasedbah z glasbeniki iz Simfoničnega orkestra iz Detroita in Michiganskega opernega gledališča. Je prejemnica številnih nagrad na mednarodnih klavirskih tekmovanjih v Italiji in Grčiji, kot solistka pa je večkrat nastopila s klavirskimi koncerti Johannesa Brahmsa, Sergeja Rahmaninova, Petra Iljiča Čajkovskega in Ludwiga van Beethovna. Trenutno poučuje na Državni glasbeni akademiji Panča Vladigerova na Oddelku za pihala in tolkala.

Program:

Richard Strauss: Sonata za violino in klavir v Es-duru, op. 18
Eugène Ysaÿe: Sonata za solo violino št. 3 v d-molu, op. 27, “Ballada”
Richard Strauss, prir. J. Hubay za violino in klavir: Jutri, pesem za glas in klavir, op. 27/4
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo za rog in klavir v Es-duru, K. 371
Eugène Bozza: En forêt, za rog in klavir, op. 40
Sergej Rahmaninov: Vokaliza, op. 34
Vitalij Bujanovski: Španija iz Skladbe za rog solo, štiri improvizacije (Vtisi s potovanja)
Filip Pavlov: Rondino

Napoved koncerta že odmeva v bolgarskem tisku oziroma agenciji BTA ter delitvah, kot je sedaj X. Informacijo objavljajo v bolgarščini in angleščini.

https://www.bta.bg/en/bg-world/596189-bulgarian-horn-player-victor-teodosiev-and-pianist-angelina-decheva-to-perform-a

On the programme is Mozart’s Rondo for Horn and Piano in E-flat major, K. 371; En forêt, for horn and piano, Op. 40 by Eugène Bozza; and Sergei Rachmaninoff’s Vocalise, Op. 34, among others.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja