Nadaljevanje Mladih virtuozov s harmoniko in tubo


Prvi koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi v letošnjem letu bo na sporedu v  četrek, 11. januarja, ob 19. uri v Viteški dvorani Križank. Prisluhnili bomo Gašperju Poprijanu na tubi in virtuozinji Teji Udovič Kovačič na harmoniki.

Teja Udovič Kovačič, foto Marijan Zlobec

Gašper Poprijan je 20-letni tubist, ki prihaja iz velike glasbene družine. Glasbeno pot je začel z učenjem igranja pozavne na Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje. Po treh letih se je preusmeril v igranje tube in se kmalu po začetku izobraževanja včlanil v Pihalni orkester Zarja Šoštanj. Zelo hitro je nastopil na prvem glasbenem tekmovanju, z leti pa jih je sledilo še kar nekaj.

Gašper Poprijan je bil nagrajenec mednarodnega tekmovanja v Varaždinu

Izjemne rezultate je dosegal kot solist ali član skupine. Glasbena pot ga je ponesla na srednješolsko glasbeno izobraževanje v Velenje, kjer ga je lansko leto tudi zaključil. Trenutno je študent prvega letnika Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer študira pri prof. Josefu Steinböcku.

Gašper Poprijan, foto Festival Ljubljana

“V času od 29. 11. 2021 do 8. 12. 2021 je v Varaždinu potekalo mednarodno tekmovanje “Woodwind&brass”, na katerem je nastopilo preko 550 tekmovalcev v igranju na trobila in pihala iz desetih evropskih držav. V svoji starostni kategoriji sem dosegel prvo mesto in se uvrstil v finalno tekmovanje, na katerem nastopi samo 10 najboljših finalistov brez starostne omejitve. Tubo igram že osem let in se vzporedno izobražujem na Gimnaziji, umetniška smer. To je moj največji uspeh, na katerega sem zelo ponosen.” (Po ŠCV).

Kristina Golob, foto FB

Spremljala ga bo pianistka Kristina Golob, ki je študij klavirja z odliko končala na Akademiji za glasbo v razredu Hinka Haasa. V okviru izmenjave se je dodatno izobraževala na Akademiji za glasbo Franza Liszta v Budimpešti. Udeležila se je številnih državnih in mednarodnih tekmovanj ter se predstavila na mnogih nastopih in koncertih po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Poljskem.

Kristina Golob, foto FB

Je prejemnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Leta 2017 je bila uradna korepetitorka Mednarodnega violinskega tekmovanja za mlade glasbenike Oskar Rieding. Od leta 2019 je zaposlena kot korepetitorka in profesorica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Teja Udovič Kovačič, foto Marijan Zlobec

Teja Udovič Kovačič, prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo za izjemne umetniške dosežke na koncertnih odrih, letos končuje študij harmonike v razredu red. prof. Boruta Zagoranskega. Je večkratna zmagovalka tekmovanj, kot so Mednarodno harmonikarsko tekmovanje v Pulju, PIF Castelfidardo, Mednarodno harmonikarsko tekmovanje v Trstu in Mednarodno tekmovanje Svirél, ter večkratna zmagovalka TEMSIG. Na povabilo RTV Slovenija je posnela glasbeni portret za oddajo Mladi virtuozi. Kot solistka je s simfoničnim orkestrom NOVA Filharmonija krstno izvedla skladbo Corrada Rojaca Polja VI in z njimi posnela zgoščenko; nastopala je še s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Godalnim ansamblom Konservatorija v Strasbourgu, Obalnim komornim orkestrom, Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec ter harmonikarskimi orkestri Akademije za glasbo Ljubljana, Konservatorija Maribor in Accordiona.

Teja Udovič Kovačič, foto Marijan Zlobec

Glasbeni večer se bo začel z Meditacijo iz opere Thaïs Julesa Masseneta, ki je najbolj znan po operah, Thaïs pa sodi med njegova najpomembnejša dela. Prva izvedba je bila leta 1894 v Pariški operi.

Darrol Barry, foto HeBu

Sledili bosta skladbi Koncert za tubo angleškega skladatelja Darrola Barryja, ki ga je napisal leta 2011, ter Vse bo v redu Øysteina Baadsvika, ki po mnenju poslušalcev radia Classic FM velja za enega od desetih najboljših trobilcev vseh časov. O skladbi je zapisal: »V Trondheimu, kjer živim, v večjem delu zime sonca ni. Nekega februarskega dne, ko sem kuhal, je skozi okno v kuhinji prvič v tem letu posijalo sonce. Ob tem sončnem žarku se je pojavila tudi preprosta, mirna melodija – kot darilo, pripravljena, da jo orkestriram.”

Øystein Baadsvik, foto spletna stran

V drugem delu večera bo zazvenela Suita št. 6 v fis-molu Georga Friedricha Händla. Skladba osvetljuje njegov izjemni talent za melodičnost in ustvarjanje globokih melodičnih misli, pa tudi močan smisel za glasbeno dramaturgijo. Prisluhnili bomo dvema deloma Leoša Janáčka, in sicer Naši večeri ter Odpihnjen list iz cikla Po zaraščeni poti, ki je zbirko 15 skladb začel pisati nekje leta 1900 za harmonij.

Urška Pompe, foto BabelScores.

Kompozicije, ki jih piše skladateljica Urška Pompe pogosto navdihuje poezija. Tudi skladbo … milje in milje nad mojo glavo … je navdihnil verz iz poezije Renascence Pulitzerjeve nagrajenke Edne St. Vincent Millay. Neapeljski skladatelj Domenico Scarlatti je znan po 555 klavirskih sonatah, ki jih odlikujejo eleganca, rafiniranost in žlahtnost. To lahko opazimo tudi v Sonati v c-molu, K. 22, izdani leta 1738.

Joan Guinjoan, foto Wikipedija

Zvoki zemlje (Sonidos de la tierra) je naslov skladbe za harmoniko katalonskega skladatelja in pianista Joana Guinjoana (1931 – 2019), ki jo je ugledni solist Iñaki Alberdi premierno izvedel leta 2008. Delo, ki jasno prikazuje vsestranskost harmonike kot solističnega glasbila v sodobni glasbi, bo zaokrožilo koncertni večer.

Gašper Poprijan, tuba
Kristina Golob, klavir

Teja Udovič Kovačič, harmonika

Program:

Jules Massenet, prir. Vikentios Gionanidis: Meditacija iz opere Thaïs
Darrol Barry: Koncert za tubo
Øystein Baadsvik: Vse bo v redu (Ordner Seg)

***
Georg Friedrich Händel: Suita št. 6 v fis-molu, HWV 431
I. Preludij
II. Largo
III. Gigue
Leoš Janáček: Naši večeri iz cikla Po zaraščeni poti
Urška Pompe: … milje in milje nad mojo glavo … (II)
Leoš Janáček: Odpihnjen list iz cikla Po zaraščeni poti
Domenico Scarlatti: Sonata v c-molu, K. 22
Joan Guinjoan: Zvoki zemlje (Sonidos de la tierra)

Teja Udovič Kovačič je na Mladih virtuozih nastopila že dvakrat. Posebej sem o njej pisal ob nastopu novembra 2018.

“Harmonikarka nima nikakršnih zadreg z nastopanjem, naredi vtis poglobljenosti v glasbeni čas in skladatelje, ki jih izvaja.”

“Teja Udovič Kovačič je že pri Bachu in Scarlattiju pokazala vso svojo notranjo občutljivost in muzikalnost, smisel za rafinirano razkošnost baročnega stila.”

Vrtnica za Tejo Udovič Kovačič, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja