Predstavitev bibliofilske monografije Mojstri slovenskega impresionizma


Mladinska knjiga, Cankarjeva založba in Narodna galerija vabijo v sredo, 6. decembra, ob 11. uri, v vhodno avlo Narodne galerije na Prešernovi ul. 24 v Ljubljani na predstavitev prestižne bibliofilske izdaje Mojstri slovenskega impresionizma, ki je izšla pri Cankarjevi založbi. 

Matija Jama – Kolo, 1935, Narodna galerija

Unikatna knjižna mojstrovina predstavlja ustvarjalne poti štirih velikanov slovenske umetnosti – Ivana Groharja, Riharda Jakopiča, Matije Jama in Mateja Sternena. Slikovno gradivo skupaj z interpretacijo avtorja osvetli prispevek impresionistov k oblikovanju slovenske identitete. Knjiga, ki je unikat, natisnjen v 300 ročno vezanih in oštevilčenih izvodih, vključuje 240 fotografij umetnin, dokumentarno gradivo, portrete umetnikov in sodobnikov ter fotografije z razstav. Knjiga ima 35 poglavij in obsega 360 strani.

Ivan Grohar – Sejalec, 1907, Narodna galerija

Avtor izjemnega prikaza ustvarjalnih poti slikarjev ter vrhunske interpretacije njihovih dosežkov v tesni sorodnosti z ustvarjalnostjo štirih velikih pesnikov in pisateljev slovenske moderne: Cankarjem, Župančičem, Kettejem in Murnom je priznani strokovnjak dr. Milček Komelj.

Ivan Grohar – Macesen, 1904, Narodna galerija

Upokojeni profesor umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, redni član in podpredsednik SAZU, redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti, član številnih ekspertnih komisij … Raziskovalno se je posvečal slovenskemu ekspresionizmu in interpretacijam slovenskih likovnih ustvarjalcev, posebej v 20. stoletju. Deset let je predsedoval Slovenski matici in prejel za svoje delo več nagrad, mdr. Župančičevo nagrado in kritiško pero za življenjsko delo.

Dr. Milček Komelj, foto SAZU

O monografiji se bo z avtorjem dr. Milčkom Komeljem pogovarjala urednica knjige Nina Žitko Pucer, uvodoma pa bosta goste nagovorila direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki in glavni urednik Cankarjeve založbe dr. Aljoša Harlamov.

Knjiga

Prestižno izdelani knjigi so dodani:

● visoko kakovostna reprodukcija slike Sejalec Riharda Jakopiča v okvirju, ki ga lahko s sliko snamete z naslovnice in obesite na steno. Velikost okvirja: 19,5 x 22,6 cm;

● masivna lesena škatla iz kakovostno obdelanega hrastovega lesa, dimljenega in enkrat oljenega velikosti 50 x 60 x 15 cm;

● bombažne rokavice za listanje po knjigi.

Knjiga je v škatli

Vsak kupec tega izjemnega dela prejme s knjigo naslednji listini:
● Listino o lastništvu in
● Certifikat kakovosti.

Cena knjige je 2.490 EUR. Plačilo je možno v največ 15 obrokih.

Knjiga bo izšla v omejenem številu 300 oštevilčenih izvodov knjig. Izbor številk je na voljo pod posebnimi pogoji.

Žal pa ne računajte, da vam bo knjigo prinesel sveti Miklavž.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja