Ministrica dr. Asta Vrečko zanika trditve o srečanju s potomkama rodbine Auersperg


Danes je bilo na 39. Slovenskem knjižnem sejmu še več obiskovalcev kot prvi dan. Med opaznimi gosti je bila kulturna ministrica dr. Asta Vrečko, ki je bila sicer na otvoritveni slovesnosti omenjena, da je ni. Danes sem jo vprašal, zakaj ni prišla (tako kot lani, ko je sejem odprla) ? Odgovorila je, da je bila bolna, kar pa se je videlo in slišalo še danes, tako da bi morda bilo bolje za njeno zdravje, če bi prišla čez kakšen dan. A je bila gostja na okrogli mizi o slovenskem uspehu na Frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer je bila Slovenija častna gostja. Naj pa zabeležim, da je v prvih dneh sejma razstavljene knjige prišlo gledat kar šest dosedanjih kulturnih ministrov: dr. Žiga Turk, dr. Andreja Rihter, Jožef Školč, Majda Širca, Tone Peršak in dr. Asta Vrečko, kar je verjetno zgodovinski rekord na knjižnih sejmih.

Dr. Asta Vrečko in dr. Miha Kovač po pogovoru v okviru Studia ob 17. z naslovom Slovenska knjiga po Frankfurtu, vse fotografije Marijan Zlobec

Ker je bila sinoči na TV Slovenija znana oddaja iz serije Pričevalci, v kateri sta nastopili potomki iz plemiške rodbine Auersperg, in je avtor Jože Možina objavil tudi njuno (sestrsko) pričevanje o obisku Ljubljane in o srečanju s kulturno ministrico, kjer naj bi se spoznali in se pogovorili o tem, da zase ne želita nobenih lastninskih pravic do gradu, in odprl še vprašanje, zakaj je dr. Vrečko zavrnila 15 milijonov menda evropskih sredstev, ki naj bi jih dobili za dokončanje obnove Turjaka, ki je nekoč pripadal prav Auerspergom, je začudena ministrica dejala, da nič ne ve o tem, niti o 15 milijonih, niti da bi se kdaj srečala s sestrama Auersperg. V Pričevalcih sta namreč govorili, češ da se je z njima srečala, a  da je bila zelo vzvišena in da se praktično z njima ni imela kaj pogovarjati. Pravzaprav sami nista omenili imena ministrice, a jima je spominsko identiteto dr.Vrečko pomagal najti kar sam Možina, ki je ministrico imenoval oziroma njeno ime sugeriral.

Mojca Menart, direktorica ZKP RTV Slovenija, in dr. Asta Vrečko

Nekaj je tu zelo narobe, a kaj, bo dokazal sam Možina, saj je on avtor oddaje Pričevalci in pogovora, ki pa ni bil opravljen brez pomoči zasebne sodelavke pri Auerspergih v Italiji, o čemer je sama govorila in prevajala oziroma se s sestrama pogovarjala tako v italijanščini kot v nemščini, (ker Možina tega ni zmogel sam, ampak smo slišali le nekaj besed ali kak stavek v slabni italijanščini).

Špela Poles, avtorica knjižice Sto dejstev o Kajuhu, in kulturna ministrica dr. Asta Vrečko

Ministrica dr. Asta Vrečko je po pogovoru, kjer se ji je pridružil dr. Miha Kovač, obiskala sejemski del častne gostje Srbije, kjer si je ogledala njihove razstavljene knjige.

Sledil je ogled razstavljenih Kajuhovih dokumentov in Šoštanju kot mestu v gosteh 39. Slovenskega knjižnega sejma, kar si je dr. Vrečko ogledala v družbi avtorice knjižice Sto dejstev o Kajuhu Špele Poles.

Sto dejstev o Kajuhu

Tu se je srečala z nekdanjo kulturno ministrico Majdo Širca.

Z Majdo Širca

Obiskala je Galerijo Fotografija, si ogledala njeno knjigo, ki je prejela kar dve nagradi: za najbolje oblikovano slovensko knjigo za odrasle in za najbolje oblikovano knjigo 2023.

Precej časa se je pogovarjala z Barbaro Čeferin, galeristko in fotografinjo, ki se je pred kratkim z galerijo preselila v Center Rog.

Ministrica z Barbaro Čeferin

Srečala se je še z avtorjema knjig Istanbul in Trubarjeva – Manco Juvan in Jako Prijateljem.

Manca Juvan in Jaka Prijatelj poslušata pogovor

Dr. Asta Vrečko je kupila knjigo o dinozavrih za svojo hčerko

Dr. Asta Vrečko je obiskala razstavo srbskih knjig države v fokusu 39. SKS, to je Srbija

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja