Mladinska knjiga in Cankarjeva založba na 39. SKS


Skupina Mladinska knjiga se bo na letošnjem knjižnem sejmu predstavila na treh stojnicah (Mladinska knjiga Založba, Cankarjeva založba in Mladinska knjiga Trgovina) v dvorani Kupola (A) Gospodarskega razstavišča. Tudi letos bodo na stojnici Mladinske knjige v digitalnem kotičku predstavljali nove vsebine: digitalno knjižnico v mobilni aplikaciji Mladinska knjiga Plus, v kateri uporabniki najdejo že več kot 800 e-knjig, 162 zvočnic in 25 lekcij Navdihovalcev ter 10 podkastov.

Boris A. Novak, foto Marijan Zlobec

Avtorji in bralci si bodo lahko ogledali – in preizkusili – novi Avtorski portal Mladinske knjige, izobraževalna portala UČIMse in iUčbenikiMK ter interaktivne vsebine v bralnem klubu za učenje angleščine Oxford Reading Club. Pisana beseda in glasba se bosta družili v sklepnem dogodku sejma, koncertu Oblike duha, ki bo posvečen 70. obletnici pesnika Borisa A. Novaka. Na sejmu se bo odvilo 22 dogodkov, ki jih organizirata Mladinska knjiga in Cankarjeva založba na različnih odrih. V nadaljevanju si oglejte njihov izbor.

Torek, 21. novembra

Zgodbe s terena – Etnologija v knjigi in praksi

torek, 21. 11., ob 16. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga

Najboljše zgodbe si izmisli življenje. In življenje samo, njegove običaje in rituale zapisujejo etnologi. Ambrož Kvartič, avtor monografije Od imena do spomina, nam bo v pogovoru s kolegicama Matejo Habinc in Ano Vrtovec Beno odstrl pogled v zakulisje: kako si etnologi pridobijo zaupanje ljudi na terenu in kakšne zgode in nezgode jih pri tem doletijo …

Zakaj smo tako radi pijani ?

torek, 21. 11., ob 16. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga

Legendarni radijec Miha Šalehar je v svoji novi knjigi Notranji pir odprto spregovoril o tem, kako hudičevo težko je pošasti, ki si jo začel pojiti pri trinajstih letih, zapreti pipico in izbrati treznost. V vseh trenutkih. Kaj to pomeni? Predvsem v našem prostoru, kjer je vsa kultura prežeta z alkoholom? O tem bo nastala serija pogovorov, ki jih bo vodil Miha z različnimi gosti – prvi bo psiholog dr. Andrej Perko, ki nadaljuje delo dr. Janeza Ruglja.

Dr. Andrej Perko, foto knjižnica – tržič.si

Koliko življenj ima knjiga ?
torek, 21. 11., ob 19. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Trend poslušanja zvočnih knjig počasi, a vztrajno prihaja tudi v Slovenijo. V čem se razlikujeta tiskana in zvočna knjiga? Kako avtor doživlja zvočno različico svoje knjige? Kako se bralec zvočnice pripravlja na interpretacijo? Ali zvočna knjiga vdahne tiskani predhodnici novo življenje? O vsem tem se bo Carmen L. Oven, pogovarjala s kreativnim direktorjem, predavateljem in knjižnim avtorjem Aljošo Bagolo, pripovedovalko in pisateljico Špelo Frlic in igralko ter bralko zvočnih knjig Ajo Kobe.

Dr. Miha Kovač v Frankfurtu

Sreda, 22. novembra


Velikost moje knjižnice je velikost mojega duha

sreda, 22. 11., ob 12. uri, Pogovorna postaja, organizira Cankarjeva založba

V Evropi je izum tiska skupaj s širjenjem tržnega gospodarstva ustvaril podlago za razvoj informacijske družbe. V tem procesu je knjiga v formatu kodeksa postala glavni medij za organizacijo, ustvarjanje, ohranjanje in razširjanje besedilnega znanja. S profesorjem dr. Miho Kovačem in dr. Alenko Kepic Mohar, glavno urednico Mladinske knjige, se bomo pogovarjali o tem, da je knjižni format ne samo z vsebinami, ampak tudi z obliko in nanj vezano organizacijo besedil pomembno vplival na to, kako ljudje razmišljamo in čustvujemo. Pa tudi o tem, da v sodobni družbi knjiga izgublja status privilegiranega medija znanja in kaj vse s tem izgubljamo.

Saša Pavček, foto Marijan Zlobec

Igralke, ki pišejo

sreda, 22. 11., ob 15. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga

Za prvo je pisanje malodane beg od gledališča, druga mu je v svoji knjigi postavila spomenik. Barbara Cerar v svojem romanesknem prvencu Pretežno jasno gledališče omeni v enem samem stavku, Saša Pavček v Živem ognju gledališča z nostalgijo obrača pogled v lepoto dni, preživetih na odru in za njim. Z izjemnima igalkama se bo pogovarjal Anže Okorn, doktor filozofije, ki redno piše za filmski reviji Ekran in Kino!, in je član redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent.

Kdaj bomo brali dober slovenski ljubič ?
sreda, 22. 11., ob 17. uri, Pogovorna postaja, organizira Cankarjeva založba

Živimo v zlati dobi domačih knjig – na lestvicah najbolje prodajanih in najbolj branih del kraljujejo knjige slovenskih avtorjev in avtorice. Slovenski avtorji v zadnjih letih zasedajo najvišja mesta celo v žanru kriminalke. Kdaj bomo torej dobili uspešen ljubezenski roman – najbolj množično bran žanr na svetu? Ali je to res »ženski« žanr in zakaj bi bilo to nekaj negativnega? O pisanju, o čarih in pasteh ustvarjanja ljubezenskega romana ter še čem bodo govorile izbrane udeleženke lanske delavnice ljubezenskega romana Cankarjeve založbe, pogovor pa bo povezovala njihova mentorica Lara Paukovič.

Lara Paukovič, foto Beletrina

Četrtek, 23. novembra

Enake možnosti za vse – z digitalnimi formati ?
četrtek, 23. 11., ob 11. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga

Ali lahko nove tehnologije in digitalni formati vsebin, kot so zvočnice in podkasti, pripomorejo k izenačevanju možnosti v družbi, ki je okulocentristična oziroma osredotočena na videče? Odgovor na to vprašanje bodo iskali Tihana Kurtin Jeraj, vodja uredništva digitalnih vsebin Mladinske knjige, Črt Kaker iz urada zagovornika načela enakosti, in Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Knjiga kot terapevtka

četrtek, 23. 11., ob 18. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Priljubljenost priročnikov za samopomoč in osebno rast vztrajno raste. Ljudje v stiski iščemo različne načine, da bi si pomagali, in pogosto je knjiga prvo, po čemer posežemo, da bi se počutili bolje: v njej iščemo tolažbo, uteho in nasvet. Toda ali to zadošča? In kako naj v poplavi tovrstnih knjig najdemo pravo? O tem bo s terapevtkami in knjižnimi avtoricami Sanjo RozmanUrško Ajdišek in Tino Bončino razmišljala novinarka Nika Vistoropski.

Petek, 24. novembra

Kdo piše in kdo bere fantazijsko literaturo
petek, 24. 11. ob 16. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Aljaž Rabič, voditelj priljubljenega bralnega Kluba Fantastičnih v knjigarni Konzorcij, bo z Davorko Štefanec, avtorico StrašilkeAlenko Veler, urednico mladinske literature, in Katko Baša, iskal odgovor na vprašanje, zakaj temačni, skrivnosti polni fantazijski svetovi privlačijo toliko bralcev, kdo so avtorji največjih uspešnic ‒ in kdo njihovi uredniki.

Davorka Štefanec

Prihodnost kuharskih knjig –  kdaj je splet podpora in kdaj konkurenca tiskani knjigi
petek, 24. 11. ob 16. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga
Slovenci smo pred dobrim mesecem dobili restavracijo s tremi michelinovimi zvezdicami, imamo se za gurmane, a dajemo prednost nizki ceni, ne kakovosti, v poplavi dobrih kuharskih knjig in receptov na spletu največkrat klikamo na kislo zelje s krvavicami. Kuharska knjiga je stvar kulture – kaj je skrivnost uspešnih avtorjev, kako jim pri tem pomaga splet in koliko jim pomenijo njihove knjige? Boštjan Napotnik – Napo, eden prvih food blogerjev pri nas in avtor dveh kuharskih uspešnic, se bo pogovarjal s kuharskimi mojstricami in avtoricami Matejo DelakordaUrško Fartelj in Mišo Margan.

Bambi – rojen, da bi te ubili
petek, 24. 11. ob 17. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Bambi, pripoved avstrijskega pisatelja Felixa Saltna (1869-1945), je v novem, poglobljenem prevodu Urške P. Černe z odlično spremno besedo velikega poznavalca pravljic Jacka Zipesa in z izvrstnimi ilustracijami Alenke Sottler izšla ob stoletnici prvega izida. Da je Bambi veliko več kot ljubek srnjaček iz Disneyjeve risanke, saj gre za pripoved o zgodovinskem zatiranju Judov oziroma manjšin, ki je tudi po stoletju od nastanka žal še kako aktualna, se bo s prevajalko Urško P. Černe in vizualno ustvarjalko Samiro Kentrić pogovarjal novinar RTV SLO Andrej Stopar.

Samira Kentrić v performansu Monstrum Nostrum

(Ne)povratna zanka: vpliv družbenih omrežij na naše doživljanje sebe, sveta in drugih

petek, 24. 11. ob 19. uri, Pogovorna postaja, organizira Mladinska knjiga
Kako naše komuniciranje na družbenih omrežjih spreminja naše čustvovanje in medosebne odnose?  Kako nove digitalne platforme vplivajo na naš način komunikacije? Kako vplivajo na mlade? Je mogoče njihov vpliv zamejiti/nadzorovati? Odgovore na ta vprašanja, porojena ob branju novele Vse to smo videli, v kateri nizozemska pisateljica Hanna Bervoets opisuje vsakdan t. i. internetnih čistilcev, bodo iskale Nina Gaspari, voditeljica podkasta Lovim ravnotežje, Živa Ahac, svetovalka in predavateljica, zaposlena pri Logoutu, centru pomoči pri prekomerni rabi interneta, in Nika Kovač

Sobota, 25. novembra

O vodnikih in blodnikih
sobota, 25. 11. ob 11. uri, Glavni oder, organizirata Založba Sidarta in Mladinska knjiga

Slovenija ima 10.000 kilometrov planinskih poti in izredno bogastvo kulturnih ter naravnih znamenitosti. Kljub temu nekateri naši biseri ostajajo še vedno skriti, drugi pa so že tako zbrušeni, da nekoliko izgubljajo svoj sijaj. Kaj vpliva na preobremenjenost nekaterih najbolj priljubljenih izletniških točk? Ali nam kakovostni knjižni vodniki pri iskanju novih poti in doživetij še lahko pomagajo, ali pa se za izlet rajši odločamo na podlagi nekega hipnega navdiha z družabnih omrežij? V pogovoru z gorniško publicistko Mojco Volkar Trobevšek bodo odgovore iskali Marjan Žiberna, pisatelj, urednik in avtor letos izdanega vodnika Daleč od ponorelega svetaIrena Cerar, avtorica vodniške serije Pravljične poti Slovenije, ki se ji je pred kratkim pridružila še angleška izdaja Fairy Trails of Slovenia, ter Matjaž Šerkezi, gorski reševalec, nominiranec za Delovo osebnost leta, ki se potrpežljivo posveča ozaveščanju o varnejšem obiskovanju gora.

Irena Cerar, foto Knjigarna Bukla/Luka Dakskobler

Z ostrino noža in uma

sobota, 25. 11. ob 12. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga

Kirurgija ni poklic, je način življenja. Svet kirurgije je kompleksen in prepoln zanimivih zgodb. To je svet preprostih življenjskih načel, medsebojnega spoštovanja in podobnih družinskih zgodb. To je svet, ki je nabit z življenjsko energijo, znanjem, hotenjem, idejami. Obenem je to svet, ki lahko usodno posega v življenje drugih ljudi in ga spreminja, saj se nenehno dotika meje med življenjem in smrtjo, in je hkrati tesno vpet v širši družbeni sistem.

Kot pravi priznani kirurg prof. dr. Uroš Ahčan, avtor knjige Skalpel, pa so največji junaki tega sveta pacienti, katerih zgodbe nas navdihujejo, navdušujejo ter nam dokazujejo moč in pravi pomen medicinske vede. O različnih področjih, ki se jih dotika kirurgija, bo prof. dr. Ahčan razmišljal v pogovoru z novinarko Majo Sodja.

Bo Boris Pahor na 39. SKS pozabljen ?, foto Marijan Zlobec

Kako svetlo prihodnost si lahko obetajo današnji mladi ?
sobota, 25. 11. ob 17. uri, Glavni oder, organizira Mladinska knjiga

Jernej Šček, foto Wikipedija

Tržaško-slovenski filozof in publicist Jernej Šček se bo z Giulio Caminito, najuspešnejšo pisateljico svoje generacije v Italiji, pogovarjal o njenem romanu Voda v jezeru ni nikoli sladka.

Giulia Caminito, foto Rino Bianchi

Roman, ki bi bil lahko bildungsroman, pa to ni, in ki se bere kot avtofikcija, a je daleč od tega, se ostro zaveda družbene laži, v katero vsi verjamemo – da lahko z dobro izobrazbo tudi ljudem z družbenega roba uspe postati nekdo. Avtorica je z romanom o brezizhodnosti mladih generacij italijanskega podeželja osvojila prestižno nagrado campiello, bralci pa so ga izbrali za najboljši italijanski roman.

Je dr. Slavoj Žižek na 39. SKS kjerkoli bi lahko nastopil nezaželjen ?

Politika v romanu ali političen roman ?

sobota, 25. 11. ob 18. uri, Pogovorna postaja, organizira Cankarjeva založba

Slovensko romanopisje se politike in vprašanj ideologije najraje izogiba v širokem loku, če pa že, jih v svoje zgodbe vpleta prek individualnega spomina na zgodovinske dogodke. Letos je pri Cankarjevi založbi izšel roman, ki govori prav o tem: Brezmadežna Zorana Predina si je zamislila družbo postkatastrofične prihodnosti, ki ji s kultom vodje totalitarno vlada vegansko krščanstvo. Kako torej slovenski roman razume sodobno politiko? Kaj to pove o sodobni slovenski družbi? In kje na premici od idealizma do cinizma se trenutno nahaja slovenski volilec?

Nedelja, 26. novembra

Znanost v zgodbah

nedelja, 26. 11., ob 12. uri, Glavni oder, organizirajo Mladinska knjiga, Znanost na cesti, Založba Buča

Maja Prijatelj Videmšek, foto Bukla

Kako razburljivo je življenje družine znanstvenikov, kjer potepuški gen kar kliče po pustolovščinah! Z Majo Prijatelj Videmšek nas bodo člani družine popeljali v svet edinstvenih doživetij skozi avtobiografijo Znansopotnika (Rokus-Klett) ter živalskih zgodb za otroke V kraljestvu živali (MK).

Boris A. Novak na Trgu republike

Sklepni dogodek sejma: Koncert Oblike duha, hommage Borisu A. Novaku
sobota, 25. 11. ob 17. uri, Glavni oder, v organizaciji 39. SKS

Monumentalna knjiga Oblike duha pesnika, pisatelja in prevajalca Borisa A. Novaka z ilustracijami legendarnega Marjana Mančka, ki je izšla leta 2016, je zakladnica pesniških oblik, v kateri je avtor zbral, razložil, analiziral in ponazoril 220 pesniških oblik. Ivana Novak je devet pesmi iz te knjige tenkočutno uglasbila in z glasbenimi sodelavci (Tilen Stepišnik, multiinstrumentalist, Mitja Centrih, bas kitara, Miha Friedrich, bobni, in Tadeja Žele, violončelo) ustvarila izjemen CD uglasbene poezije. Koncert Oblike duha bo sklepno dejanje letošnjega 39. slovenskega knjižnega sejma, pa tudi poklon Borisu A. Novaku ob 70. rojstnem dnevu, ki ga bo praznoval 3. decembra.

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja