Novembrski koncert dveh mladih virtuozinj


Festival Ljubljana vabi na novembrski koncert iz cikla Mladi virtuozi. Prisluhnili bomo koncertu rogistke Sare Hartman in jazz solistke Mance Fekonja, ki bo na sporedu v četrtek, 9. novembra, ob 19. uri Viteški dvorani Križank. Prvi del koncertnega večera bo posvečen glasbi za rog, drugi del pa bo prežet s pop in jazz ritmi.

Sara Hartman, foto Festival Ljubljana

Sara Hartman, rojena leta 2001 v glasbeno družino, je rog začela igrati pri sedmih letih, in sicer pod vodstvom prof. Borisa Dvoršaka na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer je tudi nadaljevala srednješolsko glasbeno pot. Leta 2019 je na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu prejela 1. nagrado, leto kasneje pa uspešno opravila sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo v Ljubljani, za razred prof. Boštjana Lipovška, kjer je junija 2023 diplomirala z odliko. Glasbeno pot nadaljuje v prvem letniku magistrskega študija. Znanje redno izpopolnjuje pri številnih znanih hornistih, kot so Christian-Friedrich Dallmann, Szabolcs Zempléni, Andrej Žust, Mahir Kalmik, Viktor Kričenkov, Zoltän Szöke, Johannes Hinterholzer in drugi. Kot solistka je nastopila z Mednarodnim rotarijskim orkestrom Leibnitz ter Pihalnim orkestrom KUD Pošta Maribor. Oktobra 2022 je opravila tudi avdicijo za honorarnega sodelavca drugi hornist v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Marca letos pa je na tekmovanju TEMSIG osvojila prvo nagrado in zlato plaketo.

Rebeka Dobravec, foto Župnija Lj. Trnovo

Rebeka Dobravec, rojena leta 2000, je glasbeno izobraževanje začela pri prof. Evi Kozlevčar in prof. Tadeju Horvatu, leta 2018 pa je z vsemi točkami opravila sprejemne preizkuse na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer od tedaj študira v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Pogosto nastopa kot solistka in članica različnih komornih zasedb. V letih 2016 in 2020 se je predstavila v ciklu Ob klavirju, posnetke njenega igranja na koncertih pa so predvajali tudi v oddajah Radia ARS. Od leta 2019 z Nežo Nahtigal in Taro Korica igra v klavirskem Triu TRN, s katerim so bile izbrane za nastope v sklopu ciklov Solo e da camera, GM oder in GML. Na Mednarodnem virtualnem tekmovanju OPUS 2021 so osvojile drugo nagrado, na Mednarodnem tekmovanju Ilmari Hannikainen 2023 na Finskem pa so se uvrstile v polfinale. Predstavile so se tudi v Bruslju, na Dunaju in v Italiji, kjer so koncertirale v sklopu Festivala Nei Suoni Dei Luoghi 2023. Od leta 2021 sodeluje tudi z bas-baritonistom Dimitrijem Savićem, s katerim sta junija 2022 osvojila drugo nagrado na Mednarodnem tekmovanju SGSM v kategoriji samospevi, kasneje istega leta pa izvedla več koncertov v sklopu ciklov Glasbene matice Ljubljana, GML in Simfonic Voices. Zaradi dosežkov je od leta 2018 štipendistka Mestne Občine Ljubljana.

Manca Fekonja, foto Festival Ljubljana

Manca Fekonja, rojena leta 2001 v Ljubljani, je po koncu splošne gimnazije izobraževanje nadaljevala kot študentka Fakultete za socialno delo v Ljubljani, kjer trenutno obiskuje tretji letnik. Ob študiju na fakulteti obiskuje tudi Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer se uči jazz petja. Pri šestih letih je postala članica Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija, kamor je hodila deset let. Ljubezen do petja je nato nadaljevala v Mladinskem pevskem zboru. Zaradi dedka, ki jo je navdušil nad jazzom, se je v devetem razredu osnovne šole začela učiti petja pri Lei Bartha Pesek. Kot back vokalistka je sodelovala z Galom in Severo Gjurin ter na koncertih prispevala tudi svoj delež avtorske glasbe. Leta 2021 je nastopila na Melodijah morja in sonca s pesmijo Zvezda. S pianistko Manco Udovič in njeno zasedbo Romanca je med drugim nastopila v Klubu Cankarjevega doma, v Kavarni Slamič, letos pa sta skupaj izdali tudi njeno avtorsko pesem z naslovom Včasih.

Manca Fekonja, foto Jože Požrl

Je članica jazz kvarteta Petnajst čez, s katerim nastopa po jazz klubih v Ljubljani, zasedba pa jo je spremljala tudi na tekmovanju TEMSIG v šolskem letu 2022/2023, kjer je dosegla prvo mesto. Kvartet sestavljajo še Peter Mandelj Mejač na jazz kitari, Aleksander Črtalič na jazz bobnih in Jakob Istenič na kontrabasu, ki jo bodo spremljali tudi na četrtkovem koncertu. Manca nastopa tudi v večji zasedbi, imenovani Soul Exchange, ki se ji je pridružila letos. Skupaj izvajajo jazz funk, R&B jazz, soul in veliko avtorske glasbe.

Program:

Trygve Madsen: Sonata za rog in klavir, op. 24
Franz Strauss: Občutki ob morju, op. 12
Jean Francaix: Divertimento za rog in klavir
***
Veronica Swift: I Want To Get Happy
Cyrille Amiée: Well You Needn’t
Veronica Swift: A Little Taste
Samara Joy: Sweet Pumpkin
Nancy Wilson: Guess Who I Saw Today
Sarah Vaughan: Poor Butterfly

Posnetek

Pevka v živo

Sarah Vaughan

Trygve Madsen

Jean Francaix

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja