Od baročne glasbe do sodobnosti na Mladih virtuozih


V četrtek, 26. oktobra, se bosta ob 19. uri v Viteški dvorani Križank na 4. koncertu 31. Mladih virtuozov predstavila trobentač Amadej Štrajhar, ki ga bo spremljala pianistka Mateja Hladnik, in saksofonistka Neja Anderle. Na klavirju se ji bo pridružila Sae Lee.

Amadej Štrajhar, foto Festival Ljubljana

Amadej Štrajhar se je začel trobento učiti v Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev Šentjur pri prof. Boštjanu Jagru. Lani je končal šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, trenutno pa je študent prvega letnika na Akademiji za glasbo pri prof. Juretu Gradišniku. Na različnih tekmovanjih je zasedel številna visoka mesta: TEMSIG (2020) – zlato priznanje, 1. nagrada; Mednarodno glasbeno tekmovanje PaMus Flow (2021) – 1. nagrada; Mednarodno tekmovanje Woodwind & Brass v Varaždinu (2021) – 1. nagrada; TEMSIG (2022) – zlato priznanje, 2. nagrada (kvartet trobent); TEMSIG (2023) – zlato priznanje, 1. nagrada. Najbolj ponosen je na prejem Škerjančeve nagrade za leto 2021 in izvedbo solo nastopa s Pihalnim orkestrom KGBL. Na RTV Slovenija je posnel tudi 30-minutni program za trobento in klavir ter gostoval v rubriki Mladi virtuozi na programu ARS. Poleg rednega izobraževanja izpopolnjuje znanje pri uveljavljenih domačih in tujih profesorjih, kot so Roman Rindberger, Jürgen Ellensohn, Marco Pierobon, Kirill Soldatov, Gábor Tarkövi, Balazs Nemes, Marco Bellini, Jure Gradišnik, Tibor Kerekeš, Stanko Arnold idr.

Mateja Hladnik, foto Festival Ljubljana

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janeza Lovšeta. Med študijem je v programu Erasmus en semester študirala na Konservatoriju v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Zdaj deluje kot višja strokovna sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Veliko spremlja na avdicijah, koncertih, snemanjih, poletnih šolah, seminarjih in tekmovanjih, kjer je že nekajkrat prejela nagrade za korepetiranje in umetniško sodelovanje.

Neja Anderle, foto Festival Ljubljana

Neja Anderle se je leta 2015 udeležila Mednarodnega tekmovanja pihalcev Emona, kjer je pri rosnih 12. letih prejela zlato plaketo. Leta 2016 je na tekmovanju TEMSIG osvojila zlato plaketo in 1. nagrado ter zasedla 2. mesto na Mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél. Leto kasneje je na Mednarodnem tekmovanju Femus v Subotici prejela 100 točk in zlato plaketo, poleg tega pa so jo razglasili za absolutno zmagovalko tekmovanja. Prav tako je na tekmovanju Svirél osvojila 1. mesto, zlato plaketo in 100 točk. V letu 2018 je znova prejela zlato plaketo na Mednarodnem tekmovanju pihalcev Emona, takrat so jo tudi sprejeli na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Nadaljevala je z uspehi na tekmovanju TEMSIG, osvojila nagrade na Mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu, je prejemnica Škerjančeve nagrade za leto 2020, in leta 2021 posebne nagrade na Tekmovanju Josip Nochta v Zagrebu. Istega leta je posnela recital v Slovenski filharmoniji v okviru Glasbene Mladine Ljubljanske in prejela razpisa Mladi upi 2021. Marca 2022 se je pridružila Kraljevemu konservatoriju v Bruslju, kjer trenutno študira pod mentorstvom prof. Vincenta Davida. Med letoma 2018 in 2022 je bila koncertna mojstrica Mladinskega saksofonskega orkestra SOS Junior, kot solistka pa je nastopila z Mladinskim pihalnim orkestrom Glasbene šole Radovljica, Pihalnim orkestrom Jesenice – Kranjska Gora, Pihalnim orkestrom Krka in Pihalnim orkestrom Kraljevega konservatorija Bruselj.

Sae Lee, foto Darja Štravs Tisu

Sae Lee je po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju pri Michelu Beroffu in Ericu Le Sageu. Je prvonagrajenka več tekmovanj, med njimi mednarodnih klavirskih tekmovanj mesta Padove in Albert Roussel ter tekmovanj komorne glasbe Fnapec, Carlo Soliva in mesta Alcobaça. Nastopila je na uglednem pariškem Festivalu Piano Enghien, na Mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in Unesca ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai in Orkestrom Slovenske filharmonije. Nastopila je v več televizijskih in radijskih prenosih po Japonski in Evropi. Za seboj ima koncerte po Andori, Avstriji, Bolgariji, Franciji, Grčiji, Italiji, Japonski, Nemčiji, Sloveniji, Španiji, Ukrajini in Tajski.

Georg Philipp Telemann

Program:

Oskar Böhme: Koncert za trobento in klavir v f-molu, op. 18
Bohuslav Martinů:
Sonatina za trobento in klavir, H 357
Leonard Bernstein:
Rondo for Lifey za trobento in klavir Iz cikla Glasba za trobila
***
Georg Philipp Telemann:
Fantazija za flavto solo št. 1 v A-duru, TWV 40:2 (prir. za sopranski saksofon)
Vincent David:
Échos Éclates, za sopran saksofon
Frank Martin:
Balada za alt saksofon in klavir

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja