V Frankfurtu pričakujejo obisk slavnega Salmana Rushdieja


Letošnji 75. Frankfurtski knjižni sejem niti malo ne bo “dolgočasen”. Umetniki, književniki, založniki, gostje, politiki, organizatorji so že zdavnaj spoznali, da je treba vsako leto poskrbeti za čim večji odmev. Letos jim žal tragični dogodki gredo še močneje na roko kot v preteklih letih. Svetovni mediji še poročajo o nastopu našega filozofa dr. Slavoja Žižka, kot da bi vrgel kakšno bombo sredi sejmišča, a je izrekel le nekaj odkritih in vsem razumljivih stavkov, tako na račun Palestine kot Izraela oziroma Palestincev in Izraelcev.

Salman Rushdie, foto Börsenverein des Deutschen Buchhandels, Rachel Eliza Griffiths

Druga po množičnih odmevih v teh frankfurtskih dneh je svetovno znana palestinska pisateljica Adania Shibli, ki ji na knjižnem sejmu niso podelili sicer že dodeljene nagrade, češ da razmere nekako niso primerne in da bodo slovesnost izvedli kasneje.

Nagrajenka, palestinska avtorica Adania Shibli, foto Wikipedija

A to se zdi, kot da ni še nič v primerjavi z napovedanim gostovanjem najbolj razvpitega pisatelja na svetu, Salmana Rushdija, rojenega v indijskem Mumbaiu.

Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie, ki ga tukaj vidimo s frankfurtskim predsednikom in izvršnim direktorjem Juergenom Boosom, na sejmu leta 2015, foto FBM, Marc Jacquemin

Kot poročajo frankfurtski mediji, bo v enem svojih prvih osebnih nastopov, odkar je bil leta 2022 napaden, Salman Rushdie govoril na literarni prireditvi Frankfurtskega knjižnega sejma.

Tradicionalna Literarna gala je načrtovana v soboto, 21. oktobra, zvečer, kar so v Nemčiji napovedali že ob koncu septembra in poudarili, da bo govornik Salman Rushdie. Nastopil bo v okviru programa, ki ga podpirajo ARD, ZDF in 3sat, (tako kot je včeraj pod tem medijskim organizacijskim patronatom nastopil naš Žižek), a tu bo šlo za nastop pod okvirnim naslovom Prosta izmenjava idej in pred podelitvijo nagrade Nemškega knjigotrštva 22. oktobra. Nagrada je v vrednosti 25.000 € .

Naslovnica

Na literarnem gala večeru bo predvidoma spregovoril o svojem nedavno izdanem romanu Victory City (Penguin Random House, februar). Nazadnje je govoril v Frankfurtu leta 2015, ko je podal osrednje komentarje na otvoritveni tiskovni konferenci sejma.

Juergen Boos

Predsednik in izvršni direktor Frankfurta Juergen Boos je v današnji izjavi dejal: “Zelo me je ganilo, da Salman Rushdie ne zamudi priložnosti, da se osebno sreča z občinstvom v Frankfurtu, poleg tega, da se udeleži podelitve nagrade za mir.”

“V veliko čast mi je, da lahko ponovno pozdravim Salmana Rushdieja na Frankfurter Buchmesse.”

Kot se spomnite, se je napad z nožem na Rushdieja v ustanovi Chautauqua v zvezni državi New York zgodil 12. avgusta 2022. Rushdie se je od takrat zelo malo pojavil v javnosti, ko se je spopadal s hudimi poškodbami in pripravljal svojo novo knjigo. 

Njegov osebni nastop 21. oktobra v Frankfurtu bo vključeval tudi predstavitve:

  • Cornelia Funke, avtorica knjig za otroke in mlade ter ustvarjalka serije Inkheart (z izvirnim naslovom v nemščini Tintenherz )
  • Avstralski zgodovinar Sir Christopher Clark
  • Izraelska pisateljica in mirovna aktivistka Lizzie Doron
  • Romanopisec Thomas Hettche
  • Iranski pisatelj Amir Gudarzi, ki živi v izgnanstvu

Gostitelja dogodka sta Thea Dorn iz programa ZDF Das Literarisches Quartett in Denis Scheck, literarni kritik pri ARD-ovi literarni reviji Druckfrisch .

Rushdie bo govoril v angleščini, prav tako Clark in Doron. Ostali deli oddaje oziroma prireditve bodo v nemškem jeziku.

Salman Rushdie bo prejel nagrado v nedeljo

V vprašanjih in odgovorih z ekipo iz Frankfurta je Rushdie dejal: »Frankfurter Buchmesse je eden najpomembnejših kulturnih forumov v zahodnem svetu. Ob mojem obisku sem se počutil izjemno optimističnega glede prihodnosti knjig – saj na sejmu vidimo ogromno in cvetočo industrijo.

Njegov vpliv je ravno v svobodni izmenjavi idej, preko knjig, med številnimi kulturami. Takšne izmenjave so ključne za družbeno preobrazbo in demokracijo.«

Zanimiv je tudi njegov pogledu na idejo, da ima literatura neke vrste odgovornost v svetu: »Upiram se ideji, da imajo pisatelji odgovornosti,« pravi. “Ameriški Nobelov nagrajenec Saul Bellow je nekoč rekel: ‘Nimamo odgovornosti, imamo navdihe’, in na splošno se strinjam z njim.”

Za obisk prireditve Literarna gala v soboto ob 19. uri bo treba kupiti vstopnice.

Podelitev same mirovne nagrade nemškega knjigotrštva pa bo dan kasneje, v nedeljo.

Salman Rushdie bo prejel nagrado “zaradi svojega neuklonljivega duha, za njegovo potrjevanje življenja in za obogatitev našega sveta s svojo ljubeznijo do pripovedovanje zgodb.”

Odbor za mirovno nagrado nemškega knjigotrštva sestavljajo Klaus Brinkbäumer, dr. Raphael Gross, dr. Moritz Helmstaedter, dr. Nadja Kneissler, dr. Ethel Matala de Mazza, Bascha Mika, dr. Mithu Sanyal, Christiane Schulz-Rother in Schmidt-Friderichs.

Salman Rushdie, foto CourtierRoyal/Twitter

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja