Virtuoznost violine in klavirja na Mladih virtuozih


Festival Ljubljana v četrtek, 19. oktobra, ob 19. uri v Viteški dvorani Križank nadaljuje cikel koncertov Mladi virtuozi. Predstavila se bo violinistka Vivijana Rogina, ki jo bo na klavirju spremljala Sae Lee. Svojo virtuoznost pa bosta združeni v klavirskem duu pokazali tudi Ina Krajnc in Klara Lužnik.

Vivijana Rogina

Vivijana Rogina se je glasbeno izobraževala od petega leta naprej. Začela je v Glasbeni šoli Velenje (pedagoginja Danica Koren), nato na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana (pedagoginja Tatjana Špragar). Leta 2020/2021 je diplomirala na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu Vasilija Meljnikova, letošnje leto pa pri njem končuje magistrski študij. Dodatno se izobražuje na različnih mojstrih tečajih in seminarjih pri priznanih profesorjih. Udeleževala se je državnih in mednarodnih tekmovanj in posegala po najvišjih nagradah. Leta 2018 je postala absolutna zmagovalka na Mednarodnem tekmovanju Antonio Salieri v Legnanu. Prejela je tudi študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana in Bernekerjevo plaketo za umetniško udejstvovanje na Koroškem. Redno nastopa kot solistka z orkestrom, prvič pri osmih letih z Godalnim orkestrom Glasbene šole Velenje in kasneje tudi s Simfoničnim orkestrom Cantabile v Cankarjevem domu Ljubljana… Leta 2019 je opravila avdicijo in naslednje leto v Slovenski filharmoniji kot solistka nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. V sezoni 2022/2023 je opravila avdicijo in s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo nastopila na mnogih koncertih. Koncertira v različnih komornih zasedbah: družinskem kvartetu 4Strings, v duu z Vasilijem Meljnikovim, s Slovenskim godalnim sekstetom, s pianistko Sae Lee pa je igrala v okviru Glasbene mladine. Od letošnje sezone je zaposlena v orkestru SNG Maribor, kjer opravlja delo namestnika drugih violin.

Sae Lee

Sae Lee je ena najbolj iskanih spremljevalnih pianistk svoje generacije. Po študiju na Šoli za glasbo Toho Gakuen v Tokiu z odliko diplomirala iz klavirja in komorne glasbe na Pariškem konservatoriju. Nastopila je na uglednem pariškem Festivalu Piano Enghien, na Mednarodni konferenci Nevada-Semipalatinsk pod pokroviteljstvom kazahstanske vlade in Unesca ter v televizijskem programu japonske nacionalne televizije NHK Classic Club. Kot solistka je koncertirala s Sofijsko in Plevensko filharmonijo, Filharmoničnim orkestrom Kansai in Orkestrom Slovenske filharmonije. Umetniško sodeluje z baletnimi plesalci svetovnega slovesa, kot so Aurélie Dupont (direktorica Baleta pariške nacionalne opere) in Kevin O’Hare (direktor londonskega Kraljevega baleta). Zaposlena je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Ina Krajnc in Klara Lužnik

Pianistki Ina Krajnc in Klara Lužnik sta se spoznali leta 2016 na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, kjer sta obe uspešno zaključili srednjo šolo, Ina v razredu Andreje Kepeski, Klara pa v razredu Planinke Atić. Po uspešno opravljenih sprejemnih preizkusih svojo glasbeno pot od oktobra 2020 nadaljujeta na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, Klara pod mentorstvom Zuzane Niederdorfer in Ina pod mentorstvom Ayami Ikeba. Obe redno koncertirata tako doma kot v tujini in sta nagrajenki raznih državnih in mednarodnih tekmovanj. V prvem letniku na univerzi je vzniknila zamisel za nastanek klavirskega dua, in tako od oktobra 2021 sodelujeta v duu v razredu Klavirskega dua Silver-Garburg, ki ga sestavljata Sivan Silver in Gil Garburg. Do zdaj sta izvedli že nekaj recitalov po Sloveniji (Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec), marca 2023 pa sta na tekmovanju TEMSIG osvojili absolutno prvo nagrado in posebno nagrado za interpretacijo skladbe. V prihajajoči sezoni 2023/2024 načrtujeta koncerte po Sloveniji in Avstriji, prav tako pa se bosta udeležili več mednarodnih tekmovanj.

Program:

Ludwig van Beethoven: Sonata za klavir in violino št. 9 v A-duru, op. 47

Peter Iljič Čajkovski: Melodija v Es-duru, št. 3 iz cikla Souvenir d’un lieu cher, op. 42
Peter Iljič Čajkovski:
Ruski ples iz baleta Labodje jezero, op. 20
***
Igor Stravinski:
Petruška, burleskne scene v 4 slikah, prir. za klavir štiriročno, K 12

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja