V Frankfurtu odprtje knjižnega sejma bolj v znamenju Palestine kot Slovenije ?


Mediji o včerajšnjem odprtju slavnega 75. Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer je Slovenija letošnja častna gostja, kar pomeni le enkrat v zgodovini prireditve, bolj poročajo o tem, da je napovedani slavnostni obiskovalec, nemški zvezni kancler Olaf Scholz kot sopartner na slovesnosti slovenske predsednice dr. Nataše Pirc Musar svoj prihod odpovedal, ker je odšel v Izrael, potem pa poročajo, kaj je o Izraelu in Palestini z govorniškega odra povedal filozof dr. Slavoj Žižek. Oboje kaže, da je Palestina na Frankfurtskem knjižnem sejmu nenadoma pomembnejša ali odmevnejša od Slovenije.

Uradbni nemški mediji so že pred odprtjem sejma poročali: “Nemški zvezni kancler Olaf Scholz in slovenska predsednica Nataša Pirc Musar bosta v torek, 17. oktobra 2023, odprla 75. Frankfurter Buchmesse (18.–22. oktober 2023). Slovenija je na letošnjem knjižnem sejmu častna gostja. Pod geslom Satje besed se bo v Frankfurtu predstavilo 75 slovenskih avtorjev, pesnikov in prevajalcev. Po slovesnosti v kongresnem centru Messe Frankfurt bosta zvezni kancler in slovenska predsednica odprla Paviljon častnih gostov. Frankfurter Buchmesse letos poteka že 75. V svojem jubilejnem letu bo knjižni sejem slavil dobre zgodbe, častil demokratični diskurz in spodbujal mirno izmenjavo v nemirnih časih.

»Frankfurter Buchmesse se od svojih začetkov v cerkvi svetega Pavla do danes zavzema za demokracijo in raznolikost,« pravi Juergen Boos, direktor Frankfurter Buchmesse. »Knjižni sejem bo že 75. platforma za demokratično izmenjavo. Je tudi kulturna tržnica. Založniki in avtorji, ljubitelji literature in kulture iz več kot 100 držav se lahko tukaj zberejo v varnem in mirnem okolju. Prisotnost nemškega zveznega kanclerja in slovenske predsednice na otvoritveni slovesnosti poudarja pomen sejma za demokracijo, svobodo in razumevanje na mednarodni ravni.”

Drugi govorci na otvoritveni slovesnosti 75. Frankfurter Buchmesse bodo Juergen Boos, Karin Schmidt-Friderichs, predsednica Združenja nemških založnikov in knjigotržcev, in Mike Josef, župan mesta Frankfurt na Majni. Literarna govorca, ki ju tradicionalno izbere komisija častnih gostov, bosta pisatelj in filozof Slavoj Žižek in avtorica Miljana Cunta.”

 V Frankfurtu kakšne strpne demokratičnosti ni bilo

Mediji najbolj poročajo o tem, da je dr. Slavoj Žižek v Frankfurtuu povzročil mednarodni škandal.

Na Frankfurtskem knjižnem sejmu je kot predstavnik Slovenije včeraj spregovoril filozof dr. Slavoj Žižek, ki ga je za nastop angažiralo ministrstvo za kulturo, pri tem pa s svojimi proti Izraelu uperjenimi stališči povzročil mednarodni škandal. Nekateri udeleženci so zaradi njegovih stališč zgroženo zapustili predavanje.

Slavoj Žižek je s svojim govorom poskrbel za razburjenje, poroča agencija DPA

O tem poročajo spletna stran Pledge Times, potem tednik Stern, najbolj brani frankfurtski dnevnik FAZ, Frankfurter Rundschau, zvezna državna tiskovna agencija DPA, slavni münchenski dnevnik Süddeutsche Zeitung… V nekaj urah je o Žižkovem nastopu izvedela vsa Nemčija in preko nje gredo vesti v svet.

Stern poroča, da bo Frankfurtski knjižni sejem verjetno tudi letos zelo političen, morda še bolj kot običajno, med drugim se bo razpravljalo o bližnjevzhodnem konfliktu. To je bilo jasno že ob torkovem odprtju: po vrvežu ob govoru slovenskega filozofa Slavoja Žižka bodo prvi sejemski dan to sredo zaznamovale tudi politične razprave. Žižek je v torek zvečer obsodil Hamasove teroristične napade na izraelsko prebivalstvo, a poudaril, da je treba prisluhniti tudi Palestincem in upoštevati njihovo ozadje, če želimo razumeti konflikt.

Med govorom je nekaj gostov protestno zapustilo dvorano. Hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker je Žižku nasprotoval najprej pred in kasneje na odru. Žižka je obtožil relativizacije Hamasovih zločinov in večkrat zapustil prostor. Direktor knjižnega sejma Juergen Boos je poskušal pomiriti Beckerja.

Po koncu govora je Boos dejal: “To je svoboda govora. In to moramo pustiti tukaj, to je zame pomembno.” Prekinjanje govora »mora biti možno«. Vesel pa je tudi, “da smo govor poslušali do konca, četudi nam ni všeč. Tudi če ga celo obsojamo. Pomembno je, da se poslušamo.”

Becker je takrat za nemško tiskovno agencijo povedal, da se lahko pogovarjamo o čemer koli, tudi o pravicah in trpljenju Palestincev, “ne pa v enačbi in enakem obravnavanju nepravičnosti ter množičnega nasilja in terorizma – to ni mogoče”. Komisar za antisemitizem je nadaljeval: “Tudi svoboda govora ima mejo, kjer stvari relativizira, banalizira in enači v kontekstu, kjer jih ni mogoče enačiti.”

Razprava in teroristični napad Hamasa bo verjetno še naprej tema sejma. Po navedbah organizatorjev sta udeležbo odpovedali Indonezija in Malezija. “To je reakcija na našo solidarnost z Izraelom,” je dejal tiskovni predstavnik knjižnega sejma. Jasno pa je tudi, da je poštenje tudi na strani Palestincev, ki so trpeli pod Hamasom.

Zaradi napada Hamasa na Izrael je bila za sredo v kratkem predvidena panelna razprava na temo “Zaskrbljeni za Izrael” – tudi z novinarko in sociologinjo Evo Illouz. Nato se stvari politično nadaljujejo z dogodkom »Upanje za Rusijo«, ki ga vodi novinar Deniz Yücel. Tam bosta spregovorila državna ministrica za kulturo Claudia Roth (Zeleni) in ruski pisatelj v izgnanstvu Dmitrij Gluhovski.

Žižek je spregovoril kot zadnji govornik na otvoritveni slovesnosti knjižnega sejma, na kateri se je Slovenija predstavila kot častna gostja. Pri tem je prekinil solidarnostni konsenz z Izraelom, ki so ga potrdili vsi govorci pred njim, predvsem govorci iz Nemčije. “V govor, poln polemičnih pretiravanj, je filozof, ki je nastopil kot predstavnik države gostiteljice Slovenije, vključil številne kritike Izraela: Na Palestince se gleda le kot na problem, evropska desnica rada podpirala Izrael,” je po pisanju tujih medijev dejal Žižek.

Slavoj Žižek bo še enkrat nastopil 19. oktobra ob 12. uri, kar bo imelo še večji odmev

Žižek je tudi dejal, da pomiritve ne more prinesti “gnil kompromis med dvema skrajnostma kot so na eni strani teroristična dejanja Hamasa, na drugi pa kolektivno kaznovanje dveh milijonov ljudi v Gazi”. Ob tem so ga po poročanju medijev iz občinstva prekinili besni kriki občinstva, da obojega ni mogoče primerjati in da gre za grobo relativizacijo. Nekdo ga je celo pozval, naj zapusti oder.

Žižek je nato še dejal, da je nacionalsocialist Reinhard Heydrich že odobril judovsko državo na Bližnjem vzhodu, pri čemer je na slovenosti navzoči Uwe Becker (CDU), komisar za antisemitizem v deželi Hessen, zavpil: “Dovolj je ena sramota na dan, kot je ta.” Nekateri poslušalci pa so nato zapustili prostor.

Posnetek Žižkovega angleškega govora z nemškim prevodom, ki si ga je takoj ogledalo v več kot 3200 ljudi

Upajmo, da bo JAK poskrbel za uraden Žižkov prevod govora v slovenščino in seveda njegovo celotno objavo, saj gre za javen nastop. Govor je na posnetku dolg več kot dvajset minut.

Iz Žižkovega posnetka je razviden njegov nastop tudi proti protestnim vzklikom v dvorani. Konec posnetka ima še komentar:

“Govor Slavoja Žižka na otvoritveni slovesnosti 75. Frankfurtskega knjižnega sejma je sprožil burne odzive. Juergen Boos, direktor frankfurtskega knjižnega sejma, se je po Žižkovem govoru spontano oglasil in spregovoril v dvorani frankfurtskega kongresnega centra: »To je svoboda besede. In pustiti jih moramo tukaj, to je zame pomembno. Verjamem, da lahko govorim v imenu te skupnosti in rad bi jo imenoval skupnost: obsojamo teror. Ljudje smo in razmišljamo človeško. Človek na izraelski strani, na palestinski strani. In zelo pomembno se mi zdi, da se vsi strinjamo v obsodbi nehumanosti, obsodbi terorja. In mislim, da se vsi strinjate z mano. In vesel sem, da lahko tako rečemo tukaj. Vesel sem tudi, ko je govor prekinjen. To mora biti mogoče. Vesel sem, da smo poslušali govor, čeprav nam ni bil všeč. Tudi če jih celo obsojamo, je pomembno, da drug drugemu prisluhnemo.« Juergen Boos je na otvoritveni tiskovni konferenci istega dne poudaril: »Od 7. oktobra doživljamo nov, strašen vrhunec stopnjevanja nasilje v Izraelu. Naše misli so z žrtvami, njihovimi družinami in vsemi ljudmi v Izraelu in Palestini, ki trpijo zaradi terorja Hamasa in te vojne. Zgroženi smo. Frankfurtski knjižni sejem vedno govori o človečnosti, v središču so človeška srečanja. Ta človečnost je spet zlomljena.« Govor v videu je bil skrajšan, da je smiseln. Vir videa: FRANKFURTER BUCHMESSE.”

https://www.youtube.com/watch?v=FlzJj0K_AWI&t=5747s&ab_channel=buchmesse

Angleški nastop si je že ogledalo več kot 10.000 ljudi.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja