Slovenski paviljon opremila multimedijska umetnica Eva Petrič


Sinočnje odprtje 75. Frankfurtskega knjižnega sejma že odmeva po vsej Nemčiji, še posebej po nagovoru dr. Slavoja Žižka, ki pa bo jutri nastopil še enkrat in je pričakovati še večji medijski odmev kot je bil sinoči.

Eva Petrič: “To niso oblaki; to so “misli brez kože, lebdeče”

Direktorica Javne agencije za knjigo RS (Jak), pod vodstvom katere poteka častno gostovanje Slovenije na letošnjem FKS, Katja Stergar je povedala, da so odzivi večinoma izjemno pozitivni ter da so bili ljudje večinoma zelo navdušeni nad slovenskimi govorci na odprtju sejma, veliko zanimanje vlada tudi za slovenske knjige.

Eva Petrič in Miha Kovač

Sokurator programa Slovenije kot častne gostje Miha Kovač je dodal, da so medijski odzivi zelo dobri, Žižkov govor pa je deležen tako pozitivnih kot negativnih kritik, o njem se zelo veliko piše. “S tem smo v bistvu dosegli tisto, kar smo želeli. Smo vidni in smo tukaj,” je povedal Kovač.

Kovača je sicer, kot je povedal, nekoliko razočarala nestrpnost nekaterih ljudi v dvorani, ki niso bili pripravljeni poslušati drugačnega mnenja. Vendar pa je to knjižni sejem in knjižni sejem je prostor, kjer so dovoljena različna mnenja. Pohvalil je reakcijo direktorja sejma Boosa ob Žižkovem govoru. “Mislim, da delamo točno tisto, kar kar je treba delati na taki prireditvi,” je povedal.

Protest Uweja Beckerja, hessenskega komisarja za antisemitizem, proti Žižkovemu nastopu

Stergar je ob tem pojasnila, da so bili vsi govori na odprtju sejma na željo vodstva sejma politični, razen govora pesnice Miljane Cunta. Kdorkoli je spremljal dogodek, je lahko opazil, da denimo med govori nemških predstavnikov marsikdo v dvorani ni ploskal, se je pa vzdržal komentarjev.

Eva Petrič v Frankfurtu

Nagovor pesnice Miljane Cunta

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja