Po nastopu dr. Slavoja Žižka na sejmu v Frankfurtu že policija


Dr. Slavoj Žižek je s svojim nastopom razburkal mednarodno, še posebej pa nemško javnost. Povečuje se število objav v vseh nemških osrednjih časopisih, objave pa so že segle v Švico in Avstrijo.

Slavoj Žižek med nastopom

Prve objave so bile takoj v domačem, največjem in najbolj vplivnem frankfurtskem dnevniku FAZ, potem v Stern, Süddeutsche Zeitung, sedaj že v Der Spiegel, Berliner Zeitung, Die Zeit, Augsburger Algemeine, nazadnje v Neue Zürcher Zeitung in dunajskem Der Standard. Poudarjajo, da je izzval proteste s kontroverznimi izjavami o Izraelu in Hamasu.

Slovenski filozof Slavoj Žižek je na otvoritveni slovesnosti za poboje Hamasa okrivil Izrael, ugotavljajo vsi.

Slavoj Žižek na literarnem odru ARD, ZDF in 3sat

Slovenski filozof Slavoj Žižek, ki je bil povabljen kot častni gost, je poskrbel za razburjenje. Svoj govor ob koncu otvoritvene slovesnosti je izkoristil za zagovor Palestincev, ki živijo na območju Gaze.

Žižek je dejal, da obsoja Hamasove teroristične napade na izraelsko prebivalstvo, a poudaril, da je treba prisluhniti tudi Palestincem in upoštevati njihovo ozadje, če želimo razumeti konflikt. Palestince v Gazi obravnavajo izključno kot problem, Izrael jim ne kaže nobene pozitivne vloge v bližnjevzhodnem konfliktu. Na Bližnjem vzhodu ne more biti miru brez rešitve palestinskega vprašanja.

Njegov govor je bil večkrat prekinjen s prepirljivci. Medtem je nekaj gostov zapustilo dvorano. Hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker (CDU) je Žižku najprej pred in kasneje neposredno na odru nasprotoval in ga obtožil relativiziranja zločinov Hamasa. Tudi Becker je večkrat zapustil dvorano, a se je na koncu vrnil.

Že pred prekinitvijo je filozof kritiziral »prepoved analize« na to temo. Vsi njegovi prejšnji govorci so govorili o Izraelu, nihče pa o Palestincih, je dejal Žižek. Odločitev, da na knjižnem sejmu ne počastijo palestinske pisateljice Adanie Shibli, se mu zdi “škandalozna”.

Objave po svetu se širijo iz ure v uro in bo treba odmeve zbrati čez kak dan ali teden, ko bodo izšli novi tedniki.

“V govoru knjižnega sejma, v modusu dobroverne želje, se da potrpeti tudi najbolj ostra nasprotja, potrpeti vse, tudi večerni govor slovenskega filozofa Slavoja Žižka na otvoritveni slovesnosti, ki je obsodil Hamas in hkrati kritiziral Izrael z najbolj negotovimi navedbami – zakaj? – Reinhard Heydrich, ki je povzročil protest hessenskega komisarja za antisemitizem in nagnal ljudi iz dvorane: Da bi vse zdržali, je glavno »ostati v pogovoru«? Točno to je rekel direktor sejma Juergen Boos v sporočilu za javnost, poslanem po e-pošti po 23. uri: “Ostanite ljudje.” A to še ni vse: “Mislim, da lahko to storim za to skupnost in želim, da jo tukaj opišite kot skupnost, recite: Obsojamo teror.«

“Knjižni sejem je cerkev, njegovi obiskovalci verniki? Tudi tu bi se bilo lahko norčevati: o dvomljivih primerjavah, o lažnivem pastoralnem tonu. Ampak se ne smejimo. Ker je preveč resno. Trenutno so vsi nenehno kritiki. Morda bi pomagalo, če bi se postavili v vlogo organizatorjev, v vlogo tistih, ki se že od 7. oktobra, denimo na knjižnem sejmu, trudijo, da bi bilo prav – pa nikoli ne pride vse prav in lahko vsem ugodi. Od takrat so ves čas v kriznem načinu komuniciranja, ki se tako pogosto simulira, realnost pa ostaja tako nepredvidljiva kot Žižkov nesmisel,” bremo v komentarju.

Filozof Slavoj Žižek je v sredo popoldne na literarnem odru ARD, ZDF in 3sat v pogovoru z novinarko Jagodo Marinić besedno in čustveno utrdil svojo držo prejšnjega večerja. Znova je zavrnil očitke o relativiziranju delovanja Hamasa in večkrat pozval k razumevanju Palestincev in dialogu. “Absolutno je treba priti do Palestincev, ki niso teroristi.”

Žižkov govor na otvoritveni slovesnosti knjižnega sejma je povzročil škandal. Hessenski komisar za antisemitizem Uwe Becker (CDU) je Slovencu nasprotoval najprej pred njim, nato pa neposredno na odru in medtem zapustil dvorano. Žižek je Beckerja opisal kot “političnega komisarja”; njegova reakcija je bila »NDR-komunist«. Presenečen je bil, da mu niso dovolili izraziti svojega mnenja »na knjižnem sejmu, ki naj bi bil namenjen drugačnim glasovom«.

Žižek je v slovenskem paviljonu v sredo zvečer znova ponovil ta očitek in poudaril, da je v aktualnem diskurzu problem kulture odpovedi. Čeprav se bori za raznolikost in vključenost, ne oblikuje pozitivnih alternativ – gre le za odpoved. Za hr je povedal, da se je s kulturo odpovedi srečal tudi v svojih izjavah na otvoritveni slovesnosti.

75 stolov, ki predstavljajo 75 let frankfurtskega knjižnega sejma

Ob Hamasovem terorističnem napadu je knjižni sejem skupaj s pisateljskim društvom PEN Berlin ob začetku sejma za danes napovedal okroglo mizo na temo »Zaskrbljeni za Izrael«. Med povabljenimi je tudi direktor izobraževalnega centra Anne Frank Meron Mendel.

Nekateri časopisi so objavili fotografije, ki kažejo, da je na Frankfurtski knjižni sejem že prišla oborožena policija. O policijskem varovanju sejma sicer uradnih informacij še ni.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja