V Frankfurtu bo tudi ljubljanski Pionirski dom


Na najpomembnejšem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer je Republika Slovenija letošnja častna gostja, se bo predstavil tudi Pionirski dom – Center za kulturo mladih. Kot nosilec projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti bo javnost seznanil z najnovejšo publikacijo, zbirko pesmi, ki so jih prispevali v projektu sodelujoči pesniki iz petih držav.

Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti

Pesmi bodo zazvenele na dveh dogodkih žive poezije, tako na sejmišču kot tudi na odru Mednarodnega gledališča Frankfurt v času knjižnega sejma, ki bo potekal med 18. in 22. oktobrom.

Pesnice in pesniki

Nastop Slovenije kot osrednje gostje na knjižnem sejmu je izjemnega pomena zaradi dolgoročne prepoznavnosti države in umestitve slovenskih avtorjev ter slovenske ustvarjalnosti na področju knjige na nemškem govornem področju. Cilji frankfurtskega knjižnega sejma je med drugim pomoč založniški industriji in kulturnim ustanovam izbrane države, da delujejo bolj povezano na mednarodni ravni in s tem omogočijo svoji literaturi večjo prepoznavnost v svetu. V Pionirskem domu je, poleg matične dejavnosti, dobro zastopana tudi založniška dejavnost.

Poets of Today – Voices of Tomorrow – selected poems

Center za kulturo mladih sodeluje v dveletnem projektu, s katerim želi pesništvo in sodobne pesnike približati šolarjem ter profesorjem in tako pomagati vzgajati občinstvo. V sklopu projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti (Poets of Today – Voices of Tomorrow), pri katerem je Pionirski dom nosilni partner, je v teh dneh izšla zbirka poezije Poets of Today – Voices of Tomorrow – selected poems. V knjigi so zbrane izpovedne pesmi v projektu sodelujočih pesnikov v vseh petih jezikih pesniškega kolektiva kot tudi v nemščini in angleščini. Pesmi so prispevali:

  • Anja Zag Golob (Slovenija)
  • Harry Hertell (Finska)
  • Márton Simon (Madžarska)
  • Małgorzata Lebda (Poljska)
  • Radmila Petrović (Srbija)

Frankfurtski knjižni sejem bo potekal med 18. in 22. oktobrom. V sklopu projekta Pesniki sodobnosti – glasovi prihodnosti bo tako Pionirski dom prišel do izjemne priložnosti in predstavil najnovejšo publikacijo javnosti na slovenski nacionalni stojnici na knjižnem sejmu (hala 4.1 D56). V soboto, 21. oktobra bo tako ob 11. uri v živo zaživela poezija Veronike Dintinjane iz Slovenije, Harrija Hertella iz Finske, Radmile Petrović iz Srbije, Małgorzate Lebda iz Poljske in Mártona Simona iz Madžarske. Na dogodku bodo imeli obiskovalci redko priložnost slišati pesmi priznanih evropskih pesnikov in pesnic skozi njihovo perspektivo in njihov lasten izraz.

Anja Zag Golob je imela intervju za TAZ Zwei

Anja Zag Golob pravi, da “nisem del slovenskega gostovanja na sejmu v Frankfurtu in bi se mojo poezijo v tem kontekstu prav ta čas zlahka pozabilo.”

V sklopu obiska Pionirskega doma v Frankfurtu bo pesniški performans na sporedu tudi na odru Mednarodnega gledališča Frankfurt v četrtek, 19. oktobra ob 19.30 uri. Skozi večer mednarodne poezije nas bo popeljal Dirk Hülstrunk. Vstop na pesniški performans bo prost.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja