Odlični italijanski pianist na Mladih virtuozih


Mednarodni cikel koncertov Mladi virtuozi se nadaljuje v četrtek5. oktobra, ob 19. uri v ambientu Viteške dvorane KrižankTokrat bomo prisluhnili italijanskemu pianistu Tommasu Boggianu, ki se je začel učiti igranja klavirja že s štirimi leti.

Četrtkov večer bo Tommaso Boggian začel z W. A. Mozartom, sledili bosta dve skladbi Frederica Chopina, večer pa bo zaokrožil s Sergejem Prokofjevim.

Tommaso Boggian, rojen leta 1998, je po šolanju v ustanovi Glasbeni fundaciji Masiero e Centanin v Arquà Petrarca (Padova) študij nadaljeval na Konservatoriju Francesco Venezze v Rovigu pod vodstvom M. L. Macario in G. Silvestrinija ter pri 17. letih diplomiral z oceno 10/10, pohvalo in častno omembo. Trenutno študira pri uglednem pianistu, prof. Alessandru Taverni, ki je nastopil tudi na zaključnem koncertu 68. Ljubljana Festivala, na Mednarodni akademski fundaciji v Imoli »Incontri con il Maestro« in prof. Lilyji Zilberstein na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Je prejemnik državnih in mednarodnih nagrad na številnih klavirskih tekmovanjih, igral pa je tudi za Kulturno združenje Musica con le Ali, v Gledališkem muzeju milanske Scale, v Gledališču La Fenice (Benetke), na Mednarodnem glasbenem festivalu Portogruaro (Benetke), na Mednarodnem glasbenem festivalu Savona, na Akademiji Tadini v Loveru (Bergamo), Akademiji Dei Concordi v Rovigu, v Salonu petstotih v Firencah, Kosovelovem kulturnem domu – Glasbeni dvorani Sežana (Slovenija), Palači zaporov v Benetkah, Roter Salonu na Dunaju idr.

Leta 2021 je prejel Štipendijo Matilde Neri Schiavo, leta 2023 pa mu je akademija podelila tudi posebno nagrado v spomin na italijanskega skladatelja Giorgija Federica Ghedinija. Septembra 2019 je na povabilo dirigenta Johna Axelroda debitiral s Kraljevim simfoničnim orkestrom iz Sevilje (Španija) in v seviljskem Gledališču de la Maestranza izvedel Prvi klavirski koncert Franza Liszta. Junija 2023 je s Klavirskim koncertom Roberta Schumanna nastopil s Filharmoničnim orkestrom Mihail Jora iz mesta Bačau (Romunija).

Znanje je izpopolnjeval pri številnih uglednih glasbenih pedagogih, kot so Boris Berman, Leonid Margarius, Oksana Jablonskaja, Riccardo Risaliti, Albert Nosè, Benedetto Lupo, Michel Bourdoncle idr. Nekaj časa je poučeval tudi na Konservatoriju Cesare Pollini v Padovi.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata št. 3 v B-duru, K. 281
Frederic Chopin: Fantazija v f-molu, op. 49
Frederic Chopin: Barkarola v fis-duru, op. 60
***
Sergej Prokofjev: Sonata št. 6 v A-duru, op. 82

Tommaso Boggian

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja