Bližajo se že 31. Mladi virtuozi Festivala Ljubljana


Festival Ljubljana vstopa v novo sezono Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi, v bogato tradicijo koncertov mladih glasbenikov iz Slovenije in tujine, ki s svojimi nastopi večinoma na začetku svojih koncertnih solističnih poti dobivajo priložnost, da se predstavijo v Ljubljani, zunaj konservatorija ali akademije in njihovih prireditev, a po že doseženih najvišjih rezultatih na domačih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih.

Kolaž nastopajočih na 31. Mladih virtuozih

Sezona se začenja zgodaj jeseni in traja vse do pomladi. Mladi virtuozi so posvečeni solistični in komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov, krepijo glasbeno kulturo in ji dajejo dober obet za slovensko umetniško prihodnost. V zadnjih 31-ih letih so se na odru Viteške dvorane zvrstili naši vrhunski glasbeni ustvarjalci, kot so Mate Bekavac, Andrej Žust, Eva Nina Kozmus, Karmen Pečar, Stjepan Hauser, Luka Šulić in Andraž Golob ter mnogi drugi.

Andrej Žust, foto Marijan Zlobec

Letošnja že 31. sezona se bo pričela 1. oktobra 2023 in bo potekala vse do aprila 2024. V Viteški dvorani Križank se bo tako s pričetkom ob 19. uri zvrstilo dvanajst koncertnih večerov.

Darko Brlek, foto Marijan Zlobec

Cikel Mladi virtuozi je leta 1992 ustanovil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Na letošnjih dvanajstih glasbenih večerih se bodo predstavili številni nadarjeni glasbeniki, ki prihajajo iz Slovenije, Italije, Srbije in Bolgarije. Koncertni cikel je v celoti posvečen solistični in komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Mnogi med njimi že od mladih nog vlagajo veliko truda in časa v svoje vsakodnevno izpopolnjevanje, kar se kaže na nastopih z muzikalično in zrelo glasbeno igro.

Camerata Laibach, foto Pierluigi Bumbaca

V sezoni 2023/2024 se bodo predstavili:

Camerita Laibach, 1. oktober 2023
Pianist Tommaso Boggian, 5. oktober 2023

Pianist Tommaso Boggian, foto Festival Ljubljana

Klavirski duo Krajnc Lužnik in violinistka Vivijana Rogina, 19. oktober 2023
Trobentač Amadej Štrajhar in saksofonistka Neja Anderle, 26. oktober 2023
Jazz solistka Manca Fekonja in rogistka Sara Hartman, 9. november 2023

Manca Fekonja, foto Ustavi se !
Violinistka Anja Ovaskainen in violončelistka Valentina Lučković, 23. november 2023
Evfonist Luka Ovčjak in harmonikarka Teja Udovič Kovačič, 11. januar 2024
Violinistka Jelena Pejić in rogist Victor Teodosiev, 25. januar 2024

Violinistka Jelena Pejić, foto Festival Ljubljana
Pozavnist Anton Sotošek in harmonikarka Kiara Janko, 1. februar 2024
Tubist Gašper Poprijan in tolkalistka Mia Kristan, 7. marec 2024

Mia Kristan, foto Gimnazija Koper
Pozavnist Blaž Kozjek in evfonist Žan Pečenik, 14. marec 2024
Rogistka Ana Mir in Godalni kvartet Opifex, 4. april 2024

Rogistka Ana Mir, foto Festival Ljubljana

V zadnjem času je bil mednarodno najbolj odmeven koncert dveh mladih srbskih violionistk: Veronike Mone Bogić in Lane Zorjan, ki sta skupaj s svojo pianistično spremljevalko Natalijo Mladenović še enkrat potrdili bogato beograjsko glasbeno tradicijo. Beograd pa v sodelovanjui s Festivalom Ljubljana vabi k sebi mlade slovenske glasbenike.

Lana Zorjan, foto Marijan Zlobec

Vstopnice za vse koncerte so brezplačne, prevzamete jih lahko pri blagajni Križank. Ker je možnost rezervacije vstopnic po internetu, se včasih zgodi, da obiskovalci na sam koncert zatem ne pridejo in s tem odvzamejo možnost obiska tistim, ki pred samimi koncerti pridejo k blagajni in tam vstopnic ni več, v dvorani pa se potem izkaže, da bi bilo še kaj prostora.

Veronika Mona Bogić

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja