Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe Marija Čuka


Slovenska matica, založba Mladika iz Trsta in Celovška Mohorjeva družba vabijo na predstavitev knjige Marija Čuka Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe, ki bo v sredo, 25. januarja, ob 11. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8 v Ljubljani. Delo bosta predstavila avtor Marij Čuk in urednica založbe Mladika Nadia Roncelli.

Marij Čuk na 38. Slovenskem knjižnem sejmu, foto Marijan Zlobec
Založba Mladika je v sozaložništvu z Mohorjevo založbo v Celovcu pripravila dvojezično izdajo pesniške zbirke Marija Čuka Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe.

V nemščino je pesmi prevedel Horst Ogris.

Zbirka zajema nekatere že objavljene in nove pesmi. Vodilna tema je eksistencialna: avtor se sprašuje o obstoju in nemoči človekove globlje biti v današnjem razkrojenem svetu, vendar sodobno človekovo bivanjsko dramo dojema in doživlja čisto osebno, skozi življenjsko izkušnjo samo. Čukova pesniška govorica ni hermetična, saj bralca nagovarja neposredno in razumljivo, z njim vzpostavlja dialog s pomočjo narave, pokrajine, družbe, še posebej z usodo njegove preizkušene slovenske skupnosti, pa tudi z ljubeznijo. Tudi v tej zbirki Marij Čuk goji izjemno metaforiko, je iskalec drznih, harmoničnih, skrivnostnih in povednih izzivov, hkrati pa je vpet v vsebinska protislovja današnjega človeka.

Naslovnica
Marij Čuk (Trst, 1952) je pesnik, pisatelj, dramatik, gledališki kritik. Po poklicu časnikar, desetletje je bil glavni urednik slovenskega informativnega sporeda pri italijanski javni radioteleviziji RAI. Napisal je več kot deset pesniških knjig, štiri romane – v najnovejšem pripoveduje o požigu Narodnega doma v Trstu, komediji in dramo. S kulturološkimi članki, uvodniki in eseji sodeluje z uglednimi slovenskimi revijami, RTV Slovenija in drugimi mediji.
Marij Čuk je nazadnje gostoval v Ljubljani na Slovenskem knjižnem sejmu na Gospodarskem razstavišču in na predstavitvi knjig s tematiko fašizma ter na okrogli mizi s tremi pisatelji na temo Fašizem med zgodovinopisjem in književnostjo.

Tržaška dinamika

Pesnik, pisatelj, esejist, novinar Marij Čuk je dosegel velik odmev s svojim prvim romanom Črni obroč o požigu slovenskega Narodnega doma v Trstu 13. julija 1920. Čuk je na GR poudaril, da v svojem romanu obravnava konkrete zgodovinske dogodke in opisuje konkretne ljudi, hkrati pa opozoril, da je treba Narodni dom postaviti v širši evropski kontekst ter v odnos med Slovenci in Italijani v Trstu, kot so se oblikovali že sto let prej. Ti odnosi so bili vedno ostri in taki so še danes. Požig Narodnega doma je kamenček v mozaiku vsega dogajanja, sožitja med Italijani in Slovenci v Trstu pa še vedno ni.

Dogodki ob požigu Narodnega doma, kot jih opisuje v svojem romanu, kažejo na odnos med etiko in tistim, kar etiko tepta. To je nasilje. Ni pa neposredno odgovoril na vprašanje, kaj je naloga literature ob tem. To je zanj odprto vprašanje. Literatura se obravnavi dogodkov ne more izogniti, a to ni zgodovinski opis.

Fašizem med zgodovinopisjem in književnostjo

Vse gube ljubezni / Alle Fugen der Liebe

Spremna beseda: Boris Paternu
Prevod: Horst Ogris
Jezikovni pregled: Marjeta Wakounig
Izdala: Mladika in Celovška Mohorjeva družba
Trst–Celovec 2022
Marijan Zlobec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja