Od Mozarta do Brahma z mladimi glasbeniki

Od Mozarta do Brahma z mladimi glasbeniki

Festival Ljubljana bo imel na programu 6. Zimskega festivala poleg odličnih gostovanj svetovno znanih glasbenikov, finala prvega mednarodnega pianističnega tekmovanja tudi dinamičen orkester mladih. Pridružite se jim lahko na koncertu Slovenskega mladinskega orkestra pod taktirko Žive Ploj Peršuh, ki bo v sredo, 1. marca, ob 19.30 v Cankarjevem domu. Gosta bosta violinist Robert Lakatoš in klarinetist Arthur Stockel.

Živa Ploj Peršuh lani v Križankah, foto Marijan Zlobec

Slovenski mladinski orkester deluje od leta 2019 pod taktirko ustanoviteljice in dirigentke, sposobne in odlične povezovalne organizatorke Žive Ploj Peršuh. Vanj so vključeni mladi glasbeniki med 12. in 22. letom, orkester pa je namenjen dinamičnemu ustvarjanju v glasbi in napredovanju mladih glasbenikov. V okviru poletnih prireditev Festivala Ljubljana so nastopili tako na Kongresnem trgu kot lani v Poletnem gledališču v Križankah, kjer so se jim pridružili še mladi ukrajinski glasbeniki, člani Mladinskega orkestra Ukrajine iz Kijeva, ki so po izbruhu vojne dobili rezidenco in umetniško zatočišče v Sloveniji. Za to človekoljubno potezo je imela največ zaslug ravno dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Živa Ploj Peršuh s Slovenskim mladinskim orkestrom, foto Marijan Zlobec

V biografiji dirigentke Žive Ploj Peršuh med drugim preberem, da je veliko njenih projektov namenjenih prepoznavanju Slovenije, pa tudi sodelovanju mladih z vsega sveta v Sloveniji. Sodeluje s svetovno znanimi solisti in številnimi tujimi ustanovami v okviru projekta EU Music up close network: Accademia Nazionale Santa Cecilia v Rimu, nacionalni orkestri iz Lilla, Amsterdama, Barcelone, Beograjske in Sarajevske filharmonije, Kraljevi orkester Concertgebouw, Festival Ljubljana in drugi. Prepričana je, da je pomembno mladim posredovati umetniško znanje in veščine, zlasti na področju klasične glasbe vseh obdobij in zvrsti, zato okoli sebe zbira najsposobnejše in najbolj priznane glasbenike iz Slovenije in z vsega sveta in jih pripelje v Ljubljano.

Dirigentkina zahvala

Francoski klarinetist Arthur Stockel se je s svojo virtuozno in večplastno kariero solista, komornega glasbenika in orkestrskega člana uveljavil kot strasten in eklektičen glasbenik. Ko je bil pri 21 letih imenovan za glavnega klarinetista orkestra Luksemburške filharmonije, se je izkazal za enega vodilnih klasičnih umetnikov svoje generacije.

Arthur Stockel v Luksemburgu, foto osebni profil

Med drugim se je izobraževal v Mladinskem orkestru Gustava Mahlerja, v sklopu Akademije Komornega orkestra Gustava Mahlerja ter nastopil pod taktirko dirigentov, kot so Daniel Harding, Valerij Gergijev, Antonio Pappano in Vladimir Jurovski.

Robert Lakatoš, foto osebni profil

Robert Lakatoš je odraščal v glasbeni družini in začel študirati pri sedmih letih v domačem Novem Sadu pri očetu Imreju Lakatošu. Bil je najmlajši študent, ki je diplomiral na novosadski Akademiji umetnosti, kjer je študiral pri priznanem pedagogu Dejanu Mihailoviću. Izpopolnjeval se je na Univerzi za umetnost v Zürichu pri Rudolfu Koelmanu, kjer je prejel štipendijo švicarske fundacije Lyra za izjemno nadarjene glasbenike, in se je udeležil študijskih programov pri vodilnih mednarodnih violinistih, kot je Aaron Rosand na glasbenem festivalu New York Summit Music Festival. Juliana Rachlina na dunajski Univerzi za glasbo in umetnost.

Robert Lakatoš

Robert je prejel prvo nagrado – 20.000 evrov – na tekmovanju Pablo Sarasate v Pamploni (2015), prej pa tudi prvo nagrado na tekmovanju Mary Smart Concerto Competition (New York, 2013) in prestižno Andrea Postacchini (Fermo, Italija, 2012) ali Juventudes Musicals iz Romunijo, ki mu je odprla vrata mednarodne kariere na glavnih svetovnih odrih.

Na Sarasatejevem tekmovanju

Robert Lakatoš svojo kariero solista in komornega glasbenika razvija v Evropi, Izraelu in ZDA. Kot solist je nastopal z Orkestrom RTVE, Simfoničnim orkestrom Navarre, Filharmonijo Malage, Filharmonijo Minas Gerais, Krakovsko filharmonijo, UAN Symphony Orchestra of Mexico, Istanbul State Symphony, New York Summit Festival Orchestra, Simfoniki RTV Slovenije, Beograjsko filharmonijo , Vojvodinska simfonija ali Camerata Janáček. Robert je sodeloval z režiserji, kot so Philip Greenberg, Fabio Mechetti, Gabriel Feltz, Manuel Hernández-Silva, Nicholas Milton, James Judd, James Tuggle, Lior Shambadal, Aleksandar Markovic in Antoni Wit.

Trenutno je profesor violine na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in Fakulteti za glasbo v Beogradu. Od leta 2018 je umetniški vodja Mladinskega orkestra Roberta Lakatoša, ki ga sestavljajo njegovi učenci in s katerim si prizadeva promovirati mlade violinske virtuoze.

Je dobitnik nagrade Kulturna iskrica 2017, priznanja Zavoda za kulturo Vojvodine, ki se podeljuje za sodobno ustvarjanje umetnikom, mlajšim od 25 let.

Robert Lakatoš igra na Stradivarijevo violino iz leta 1709 iz zasebne zbirke slovitega Vladimirja Radosavljevića, katerega lok tudi uporablja.

Darko Brlek in Živa Ploj Peršuh na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Program:

Aleksandra Naumovski Potisk: Concertino za klarinet in godalni orkester
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za klarinet v A-duru, K 622
***
Johannes Brahms: Koncert za violino v D-duru, op. 77
Johhanes Brahms: Madžarski plesi WoO 1
Madžarski ples št. 1 v g-molu
Madžarski ples št. 2 v d-molu
Madžarski ples št. 3 v F-duru
Madžarski ples št. 4 v fis-molu
Madžarski ples š. 5 v g-molu

  • Slovenski mladinski orkester deluje od leta 2019
  • Živa Ploj Peršuh je prva ženska dirigentka Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana
  • Robert Lakatoš igra na violino Antonia Stradivarija iz leta 1709
  • Arthur Stockel je avtor projekta Bewitched, s katerim glasbeniki združujejo ljubezen do jazza in klasične glasbe
  • Arthur Stockel je ustanovni član okteta Oct’Opus, ki ga sestavljajo godalci in pihalci
  • Robert Lakatoš je od leta 2018 umetniški vodja Komornega godalnega orkestra Roberta Lakatosa, ki ga sestavljajo umetnikovi učenci

Slovenski mladinski orkester z družino Krajnčan na koncu sprejet z ovacijami

Koncert za podnebno in družbeno pravičnost ALARM / H2SO4

Mladi glasbeniki ob članih družine Krajnčan

 

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: