Mladi glasbeniki ob članih družine Krajnčan


Na oder Poletnega gledališča v Križankah prihajajo v četrtek, 25. avgusta, ob 20.30, mladi glasbeniki, člani Slovenskega mladinskega orkestra z izbranimi gosti, glasbeniki iz Ukrajine, ki so kot člani Mladinskega orkestra Ukrajine prišli k nam kot begunci že marca, ko je Rusija vojaško napadla Ukrajino. Predstavili se bodo z raznovrstnim programom, ki so ga pripravili v sodelovanju z umetniško družino Krajnčan.

Romana Krajnčan in Živa Ploj Peršuh, vse fotografije Marijan Zlobec

Mladinski orkestri – kot je v mednarodnem okolju na primer Mladinski orkester Gustava Mahlerja – so namenjeni dinamičnemu ustvarjanju v glasbi, navduševanju za glasbeno umetnost in umetnost sploh, tkanju prijateljskih vezi in napredovanju mladih glasbenikov. Tudi na Slovenskem od leta 2019 deluje Slovenski mladinski orkester, v katerega so vključeni mladi med 12. in 22. letom starosti. Pod umetniškim vodstvom ustanoviteljice dirigentke Žive Ploj Peršuh je SMO nastopil na Mednarodnem orkestrskem maratonu nacionalnih mladinskih orkestrov z vsega sveta, bil pa je tudi eden izmed 14 orkestrov, ki so na odmevni podnebni konferenci v Glasgowu (COP26) v sklopu mednarodne iniciative Vivaldi: (Uncertain) Four Seasons izvedli algoritemsko spremenjene Štiri letne čase Antonia Vivaldija. Vsakoletne raznovrstne programe pripravljajo na večdnevni poletni rezidenci (POK – poletni orkestrski kamp) pod vodstvom vodilnih profesionalnih orkestrskih glasbenikov, ki jih po koncu srečanja tudi javno izvedejo. Tokratni program bo predstavil člane umetniške družine Krajnčan, na koncertu pa bomo slišali tudi dela angleškega skladatelja Gustava Holsta in mehiškega skladatelja Arturja Márqueza.

Živa Ploj Peršuh

O tem je bilo govora na tiskovni konferenci v Viteški dvorani Križank ob predstavitvi orkestra in programa. Tako so nastopili dirigentka, umetniška voditeljica in ustanoviteljica Slovenskega mladinskega orkestra Živa Ploj Peršuh, vokalistka Romana Krajnčan, violončelist in bobnar Kristijan Krajnčan in vokalist ter plesalec Žigan Krajnčan, kasneje je prišel še skladatelj, aranžer in dirigent Lojze Krajnčan.
Slovenski mladinski orkester na lanskem koncertu
Slovenski mladinski orkester umetniško vodi njegova ustanoviteljica in dirigentka Živa Ploj Peršuh, sicer dirigentka SNG Opera in balet Ljubljana s širokim opernim in simfoničnim repertoarjem, ki z veseljem vodi tudi projekte različnih žanrov. Veliko njenih projektov je namenjenih prepoznavanju Slovenije, pa tudi sodelovanju mladih z vsega sveta v Sloveniji. Sodeluje s svetovno znanimi solisti in številnimi tujimi ustanovami v okviru projekta EU Music up close network: Accademia Nazionale Santa Cecilia v Rimu, nacionalni orkestri iz Lilla, Amsterdama, Barcelone, Beograjske in Sarajevske filharmonije, Kraljevi orkester Concertgebouw, Festival Ljubljana in drugi. Prepričana je, da je pomembno mladim posredovati umetniško znanje in veščine, zlasti na področju klasične glasbe vseh obdobij in zvrsti, zato okoli sebe zbira najsposobnejše in najbolj priznane glasbenike iz Slovenije in z vsega sveta in jih pripelje v Ljubljano. Je tudi ustanoviteljica in umetniška vodja Mednarodnega orkestra Ljubljana in Evropskega kariernega centra za umetnike Triple Bridge.
Živa Ploj Peršuh na lanskem koncertu na Kongresnem trgu
Živa Ploj Peršuh je podrobneje predstavila 75 – članski Slovenski mladinski orkester, ki se jim bodo pridružili še nekateri ukrajinski glasbeniki. Vsako leto izvajajo poseben program, na katerem je velik poudarek na slovenski glasbi, tako bodo letos v ospredju člani slovenske glasbene družine Krajnčan, in sicer vsi štirje, ki bodo predstavili glasbo v vseh parametrih, kot je dejala dirigentka. Kot skladatelj, aranžer, pevka, violončelist, plesalec…

Romana Krajnčan

Program:
Gustav Holst: Izbor iz suite Planeti, op. 32

Jupiter – Prinašalec veselja

Saturn – Prinašalec starosti

Romana Kranjčan, vokal:

Manjka mi, manjka (Brina Štampe Žmavc/ Lojze Krajnčan/ Lojze Krajnčan)
Ljubezen (Feri Lainšček/ Lojze Krajnčan/ Lojze Krajnčan)

Huda mravljica (Branko Rudolf/ Marjan Vodopivec/ Lojze Krajnčan)
Bila sem srečna danes (Feri Lainšček/ Lojze Krajnčan/ Lojze Krajnčan)

Lojze Krajnčan – Tango (solist Kristijan Krajnčan)

Slovenska ljudska v priredbi Lojza Krajnčana – Zeleni Jurij

Darko Brlek

Kristijan Krajnčan, prir. Lojze Krajnčan: Requiem (solist Kristijan Krajnčan)

J. S. Bach, prir. Lojze Krajnčan: Brandenburški koncert št. 3 v G-duru, BWV 1048

Allegro

Žigan Krajnčan, prir. Lojze Krajnčan: Oma Desala (solist Žigan Krajnčan)

Žigan Krajnčan, prir. Lojze Krajnčan: Sunlight reggae (solist Žigan Krajnčan)

Artur Márquez Navarro: Danzon št. 2

Živa Ploj Peršuh 

Kristijan Krajnčan

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja