Koncert za podnebno in družbeno pravičnost ALARM / H2SO4


Festival Ljubljana in Slovenski mladinski orkester organizirata vsebinsko prav poseben Koncert za podnebno in družbeno pravičnost, ki bo potekal v Poletnem gledališču Križanke v torek, 7. junija, ob 21. uri. Naslov koncerta je ALARM / H2SO4.

Koncert na obnovljenem magičnem odru Križank bodo izvedli Simfonični orkester Music for the future, dirigentka Živo Ploj Peršuh, solistka violinistka Maja Horvat in raperka Masayah.

Živa Ploj Peršuh dirigira Slovenskemu mladinskemu orkestru na Kongresnem trgu, foto Marijan Zlobec

Maja Horvat, foto osebna stran

Slovenski mladinski orkester, foto Marijan Zlobec

Koncert se bo začel z izvedbo skladbe za godalni orkester in tolkala (Negotovi) Štirje letni časi – Ljubljana 2050 Antonija Vivaldija in algoritmov umetne inteligence. Nastopili bodu tudi raperji Emkej, Drill, Slick, Vazz, N3, Matter Dacho, Tunja, Žena, La Bagra, Smirbe, Chiro, Ghet v družbi znanega napovedovalca Ivana Lotriča ter dr. Igorja Sakside.

Darko Brlek in Živa Ploj Peršuh na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Matija Krečič

Pesmi bodo zazvenele v zvočni sliki simfoničnega orkestra, katerih priredbe je naredil Matija Krečič.

Kdo je Masayah ? “Masayah je v bistvu povezava dveh besed. Prva beseda je Massai. Kot majhna sem se doma igrala s sulicami in ščiti iz afriških klanov Massai, oboževala sem njihov bojevniški način življenja, glasbeno in plesno kulturo. Druga beseda je Messiah, po slovensko mesija, ki je zgodovinsko bolj kompleksna beseda, dejansko pa predstavlja človeka, ki je sporočevalec oz. voditelj nekega gibanja. Tako sem združila svojo lastno predstavo kulture in sporočila v eno besedo, ki je Masayah.” (Iz Obalaplus)

Masayah, foto Obalaplus

Koncert bo tudi dobrodelnega značaja.

Music for the Future z Gidonom Kremerjem v Cankarjevem domu, foto Igor Unuk

Živa Ploj Peršuh je v manj kot enem letu občutile vse spremembe, ki jih je med glasbenike prinesla vojna v Ukrajini. Njena zasluga je, da je v Slovenijo povabila in pomagala pripeljati Mladinski simfonični orkester Ukrajine, ki sedaj deluje pri nas in mladim glasbenikom pomaga študirati in nastopati. Pred kratkim je bil odmeven dobrodelni koncert v Cankarjevem domu, na katerem je kot gost nastopil svetovno znani violinist Gidon Kremer.

Živa Ploj Peršuh, foto Marijan Zlobec

»Koncert je bil enkratno doživetje. Za mlade smo uspeli doseči trenutek združevanja in povezovanja. Ta orkester različnih ljudi je v hipu postal eno strastno telo, ki je predano, polno ljubezni in posluha izvajalo današnji program,« je povedala Živa Ploj Peršuh, dirigentka in umetniški vodja Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra. »Zelo sem zadovoljna nad nivojem igranja. Vsi so se zelo potrudili in pri tem uživali. To je meni kot dirigentki in v tem trenutku tudi nekakšni nadomestni mami oz. vodji, v veliko zadoščenje in me navdaja z energijo. Preteklih nekaj dni je bilo izjemno težkih za mlade glasbenike, tudi zaradi novic iz tujine, a nam je uspelo. Koncert nas je vse navdal z energijo, saj je dokaz integracije, povezovanja, skupnosti, družine in ljubezni,« je še dodala.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja