Pred gostovanjem londonskega muzikala West Side Story v Križankah


Festival Ljubljana je na svoji tiskovni konferenci predstavil premierni izvedbi dveh novih projektov. Uprizoritev muzikala West Side Story bo 27. junija ob 21. uri, nato bodo med 28. junijem in 1. julijem na sporedu še štiri ponovitve, tako da si bo pet predstav lahko ogledalo vsaj 6000 gledalcev. V septembru pa si bomo ogledali novo simfonično delo skupine Laibach, Alamut, in sicer 5. in 6. septembra ob 21. uri. Vse predstave in koncerti bodo v obnovljenem Poletnem gledališču Plečnikovih Križank z novo stalno ali statično streho ter obnovljenim odrom, lučnim parkom ter ozvočenjem. Tokrat predstavljamo slavni Bernsteinov muzikal, ki je doživel ogromno izvedb, pa tudi različne verzije, celo filmske.

Režiser in koreograf Mykal Rand, foto Marijan Zlobec

Zgodba z zahodne strani (West side story) je pripoved o rivalstvu med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija o mladi ljubezni med pripadnikoma teh tolp. Zgodba je postavljena v sredino petdesetih let 20. stoletja na Manhattnu. Leta 1957 so muzikal premierno  uprizorili na Broadwayu. Zgodovina umetniškega središča Novega sveta sicer sega v 18. stoletje, pomemben razvojni trenutek tamkajšnje glasbene umetnosti pa so muzikali skladatelja Richarda Rodgersa in tekstopisca Oscarja Hammersteina II. (Moje pesmi, moje sanje idr.). Zgodba z zahodne strani je v tradiciji muzikalov obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe pomenila precejšen odmik; snov je bila v tistem času aktualna, zgodba se konča tragično, glasbo pa je pisal dirigent in skladatelj Leonard Bernstein, ki je na koncertne odre postavljal dela velikanov klasične glasbe. Odzivi na prvo izvedbo so bili navdušujoči; kritiki so muzikal opisali kot provokativen in umetelen spoj glasbe, plesa in zgodbe, ki uteleša utrip in sladkobo mesta, ki nikoli ne spi. Dogaja se, kot rečeno, na Manhattnu v sredini petdesetih let 20. stoletja in prikazuje rivalstvo med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija nezmožnost ljubezni med pripadnikoma različnih ras. Zgodba z zahodne strani obstaja tudi v filmskih različicah; pod najnovejšo se je kot režiser leta 2021 podpisal Steven Spielberg.

Danielle Tarento, Mykal Rand in Darko Brlek

Zgodba z zahodne strani je v zgodovini muzikalov ena najbolj znanih med vsemi. Glasbo je napisal izjemni dirigent in skladatelj Leonard Bernstein, ki smo ga nekoč in žal le enkrat videli na koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Za njegovo gostovanje s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia je doslej izpričan največji interes za kak simfonični koncert pri nas: v Cankarjev dom je namreč prišlo kar deset tisoč prošenj za vstopnice iz vse Slovenije in tujine.  Menda pa je še več ljudi v živo (11 tisoč) prišlo na izvedbo Mahlerjeve Osme simfonije na Kongresni trg s svetovnim rekordom po številu nastopajočih, kot je poročal celo tuji tisk, ki je imel več podatkov o primerljivih izvedbah po svetu. (Na vajah so nastopajoči zasedli rokometno igrišče in vse tribune Športne dvorane Kodeljevo, kot se spominjam obiska vaje, kar je bilo akustično lepše kot potem na samem koncertu pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva, ko bi nastopajoči potrebovali večji oder).

Dirigent Michael Bradley

Muzikal obstaja tudi v filmskih različicah, pod najnovejšo se je kot režiser podpisal Steven Spielberg. Za interpretacijo bo na našem odru tokrat poskrbel režiser in koreograf Mykal Rand, ki je že star znanec Festivala Ljubljana. Kot režiser in koreograf se je zgledoval, kot je povedal na tiskovni konferenci, po Spielbergovi filmski verziji.

Mykal Rand in Darko Brlek

Iz njegovih besed je bilo rezvidno zadovoljstvo spričo vnovičnega gostovanja na Ljubljana Festivalu, potem ko so nas Londončani lani navdušili z muzikalom Chicago na odru na Kongresnem trgu, ki pa je manjši od novega v Križankah in ima tudi orkestrsko jamo za cel simfonični orkester, tokrat bodo to Simfoniki RTV Slovenija. Naši glasbeniki se petih nastopov, kar je zanje seveda rekord, zelo veselijo, saj se jim taka priložnost za izvajanje slavne Bernsteinove glasbe prikaže in ponudi le enkrat. Zato ne preseneča, da je dirigent predstave Michael Bradley, ki z ansamblom seveda že pridno vadi, na tiskovni konferenci izrazil zadovoljstvo in dejal, da je naš orkester zelo dober. No, to vemo tudi sami.

Producentka, managerka, direktorica kastinga Danielle Tarento

Rand je govoril o sodobnih pogledih na konflikte iz petdesetih let, ko je šlo v bistvu za spopade med belimi Američani in Portoričani, torej v bistvu za rasni problem, pa tudi priseljeniški. Tokrat so migracije prav tako aktualne. Zanimivo pa je, da je na vprašanje koliko pevcev oziroma novih pevcev letos nastopa v primerjavi z lansko izvedbo Chicaga, odgovoril da 22, od tega jih je 21 povsem novih ali drugih. Pojasnil je, da je nabor mladih pevcev in plesalcev v Londonu zelo velik in jih najraje angažirajo za en projekt, ne pa vzamejo v službo kot stalne člane. Nekatere “rasne probleme” bodo razrešili bolj interpretacijsko; belci bodo bolj elegantno, umirjeni, Portoričani pa bolj spontani, energični. Spomnil pa je tudi na mnoge Špance, Portugalce in druge mlade ljudi, ki se kot umetniki formirajo v Londonu. Kako bo vse to izgledalo v praksi, ko gre za izrazit politični in lahko bi rekli rasni ter kulturni, ne le ljubezenski konflikt, se bo pokazalo s predstavami od ponedeljka do petka. Najbolje se bo otresti vtisov, ki jih že imamo in ugledati muzikal Zgodba z zahodne strani na novo in od danes ali kot del naše sodobnosti.

Vaja, foto Festival Ljubljana

Knjiga: Arthur Laurents
Besedilo: Stephen Sondheim
Glasba: Leonard Bernstein
Režiser in koreograf originalne produkcije: Jerome Robbins

Prvi posnetek Zgodbe z zahodne strani

Režiser in koreograf: Mykal Rand
Producentka, direktorica kastinga: Danielle Tarento
Glasbeni vodja: Michael Bradley
Pomočnik glasbenega vodje: Jon Ranger
Scenograf in kostumograf: Jason Denvir
Oblikovalec zvoka: Chris Whybrow
Oblikovalec luči: Andrew Exeter

Prizor iz filma režiserja Stevena Spielberga

Zasedba:
Tony: Adam Filipe
Maria: Rosalia Morales
Anita: Philippa Stefani
Riff: Christopher Parkinson
Bernardo:Fernando Mariano
Chino: Alex Abad Cabedo
Diesel: Tobias Turley
Akcija: Travis Ross
A-Zajec: Sam Brown
Mali John: Joseph Peacock
Velika riba: Joshua De La-Garde
Slehernica: Annie Southall
Graziella: Lulu-Mae Pears
Velma: Maddy Ambus
Pepe: Lucas Piquero
Luis: Samuel Routley
Indio: Wade Lewin
Rosalia: Serina Mathews
Consuelo: Leah Vassell
Francisca: Gabriela Acosta
Narednik Krupke/ Dohtar: Paul Kemble
Poročnik Schrank/ Rokodaj: Scott Armstrong

Simfonični orkester RTV Slovenija

Iz filma

Leta 1957 so na Broadwayu premierno uprizorili muzikal Zgodba z zahodne strani. Zgodovina umetniškega središča Novega sveta sicer sega v 18. stoletje, pomemben razvojni trenutek tamkajšnje glasbene umetnosti pa so muzikali skladatelja Richarda Rodgersa in tekstopisca Oscarja Hammersteina II. (Moje pesmi, moje sanje idr.). Zgodba z zahodne strani je v tradiciji muzikalov obstoječih konvencij zgodbe, besedila in glasbe pomenila precejšen odmik; snov je bila v tistem času aktualna, zgodba se konča tragično, glasbo pa je pisal dirigent in skladatelj Leonard Bernstein, ki je na koncertne odre, kot rečeno, postavljal dela velikanov klasične glasbe. Odzivi na prvo izvedbo so bili navdušujoči; kritiki so muzikal opisali kot provokativen in umetelen spoj glasbe, plesa in zgodbe, ki uteleša utrip in sladkobo mesta, ki nikoli ne spi. Dogaja se na Manhattnu v sredini petdesetih let 20. stoletja in prikazuje rivalstvo med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija nezmožnost ljubezni med pripadnikoma različnih tolp. Zgodba z zahodne strani obstaja tudi v filmskih različicah; pod najnovejšo se je kot režiser leta 2021 podpisal Steven Spielberg.

  • West Side Story ali Zgodba z zahodne strani je ena največjih glasbenih uspešnic dvajsetega stoletja. Premiera leta 1957 je doživela kar 732 ponovitev, čemur je sledila turneja po vseh večjih mestih ZDA z 249 ponovitvami.
  • Po nadvse uspešni produkciji v ZDA je Zgodba z zahodne strani doživela izjemen uspeh tudi v britanski različici na londonskem West Endu z več kot tisoč ponovitvami.
  • Izvirna postavitev muzikala Zgodba z zahodne strani je na Broadwayu doživela še tri različice v letih 1980, 2009 in 2020. Najuspešnejša je bila tista iz leta 2009 s 748 ponovitvami in več kot milijon prodanimi vstopnicami, medtem ko je produkcijo iz leta 2020 prekinila epidemija covida po zgolj 24 predstavah.
  • V vlogi Tonyja bi moral po zamisli avtorja muzikala Arthurja Laurentsa nastopiti James Dean, a je kmalu po tem tragično umrl.
  • Postavitev muzikala Zgodba z zahodne strani, ki jo je zasnoval in pripravil Mykal Rand, bo premiero in prve štiri ponovitve doživela na letošnjem jubilejnem Ljubljana Festivalu.

Muzikal bo izveden v angleškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

Slavni posnetek s skladateljem in dirigentom Leonardom Bernsteinom

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja