V kubanski jami Cueva del Indio


Kuba ima precej kraških jam, celo odprtih za turiste, kar nam iz kraškega ali jamskega sveta vzbuja izziv in pobudo za obisk. Tako je bilo pri ogledu jame Cueva del Indio blizu mesteca Vinales na Kubi.

Vi 1 DSCN5321.JPG

Jama, po kateri se pride na drugi svet, vse fotografije Marijan Zlobec

Nahaja se v Vinalesu, v provinci Pinar del Rio, najbolj zahodni Kubi, Cueva del Indio po svoji “zgoščenosti” in s predorom, po katerem prideš na drugi svet, očara vse obiskovalce, ki jo radi obiskujejo

Vi 1 DSCN5290.JPG

S čolni kot po naši Križni jami

Jama je bila zatočišče za prve domorodne prebivalce, ki so bili v teh deželah. Poleg stalaktitov in stalagmitov, ki so v notranjosti in tvorijo čudne figure, so bili najdeni tudi jamske risbe, ostanki posode in pokopi, ki dokazujejo obstoj predkolumbijskih civilizacij na tem mestu.

Vi 1 DSCN5289.JPG

Jama se nahaja na cesti od Viñalesa do San Cayetana, približno 5 kilometrov od mesta Viñales, preden pride do San Vicenteja, kjer so večje, vendar manj dosegljive in za turiste privlačne jame.

Vi 1 DSCN5292.JPG

V notranjosti jame teče reka San Vicente in po delu nje je mogoče potovati z motornim čolnom, čeprav se ogled začne peš po osvetljeni poti.

Vi 1 DSCN5295.JPG

Jama je v celoti osvetljena z elektriko, tako da jo je mogoče občudovati v celoti, čeprav je le približno kilometer in pol odprta za javnost.

Vi 1 DSCN5302.JPG

Jama je v pokrajini, obdani z mogočnim in obilnimr astlinjem Za lažji dostop so stopnice, ki vodijo neposredno do vhoda v jamo.

Vi 1 DSCN5324.JPG

Zunaj jame so restavracije

Vi 1 DSCN5344.JPG

in prodajalne spominkov

Vi 1 DSCN5337.JPG

ter posebnih izdelkov iz listov

Vi 1 DSCN5339.JPG

za pokrivala

Vi 1 DSCN5320.JPG

Po legendi je jamo odkril kmet Juan Díaz leta 1920 in od takrat je bila odprta za turistične oglede številnih obiskov iz vsega sveta

Vi 1 DSCN5334.JPG

Čeprav je sprehod skozi jamo kratek in že razmišljajo o možnosti, da bi jo razširili, je priporočljivo, če smo v Viñalesu, da ne zamudimo primerjalne  izkušnje obiska te jame.

Vi 1 DSCN5328.JPG

Konec jame se izteče vjezerce

Vi 1 DSCN5332.JPG

in majhen slap,

Vi 1 DSCN5255.JPG

lahko pa že na začetku nekaj popijete

Vi 1 DSCN5257.JPG

in prisluhnete pevcu

Vi 1 DSCN5270.JPG

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: