34. Slovenski glasbeni dnevi ob jubilejih v Gallusovi dvorani


Letošnji 34. Slovenski glasbeni dnevi se bodo s slavnostnim in jubilejnim koncertom začeli v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Slavnostni koncert v počastitev 80 – letnice Akademije za glasbo in 100 – letnice Univerze v Ljubljani bo 3. aprila ob 19.30.

Dvoršak_3.4..jpg

Simon Dvoršak, foto arhiv Festivala Ljubljana

Prvič bodo na festivalu v tako pomembni vlogi in nalogi nastopili Mešani pevski zbor Akademije za glasbo UL (zborovodkinja Alenka Podpečan) in  Simfonični orkester Akademije za glasbo UL  pod dirigentskim vodstvom Simona Dvoršaka.

Matija_Bravničar.jpg

Matija Bravničar

Program bo počastil tri priznane slovenske skladatelje: Matijo Bravničarja s Hymnus slavicus (za mešani zbor, orgle in simfonični orkester), Antona Lajovica z izvedbo Pesmi jeseni, in Marjana Kozino s simfonično poemo Davnina.

Lajovic image012 (1).jpg

Božidar Jakac – Anton Lajovic

Z izvedbo Beethovnove Pastoralne simfonije št. 6 pa se bodo spomnili skladateljevega častnega članstva v Filharmonični družbi ter Beethovnove zahvale ob tem zanj bolj presenetljivem kot pričakovanem priznanju iz njemu neznane dežele Kranjske.

Marjan_Kozina_1923.jpg

Marjan Kozina

34. Slovenski glasbeni dnevi slavijo stoletnico ljubljanskega Konservatorija in osemdesetletnico Glasbene akademije ter osvetljujejo pomen in razsežnosti ustanovitve glasbenega izobraževanja v Ljubljani na stopnji, ki je omogočila profesionalizacijo. Prav v Ljubljani je bila leta 1816 ustanovljena prva javna glasbena šola na Slovenskem; leta 1875 je bila priključena ljubljanski Filharmonični družbi.

Stavba_Filharmonične_družbe.jpg

Stavba Filharmonične družbe

To leta 1794 ustanovljeno meščansko glasbeno društvo je pogosto izvajalo dela Ludwiga van Beethovna (1770–1827), tudi njegovo Pastoralno simfonijo. V arhivu Filharmonične družbe se je ohranil rokopis partiture omenjene Beethovnove simfonije; danes ga hrani Glasbena zbirka NUK. Gre za prepis, narejen leta 1808 po izvirnem avtografu, ki so ga uporabili tudi za krstno izvedbo – »veliko akademijo« na Dunaju 22. decembra 1808.

Beethoven_sym_6_script.png

Rokopis Pastoralne

Poleg avtentičnosti so dragocenost ljubljanske partiture Beethovnove Šeste skladateljevi lastnoročni pripisi (npr. naslov »Sinfonia pastorale«) in korekture (večinoma v artikulaciji).

Beethoven 20178d1c67c5eaa6e3fe98ec6cd37620.jpg

Max Klinger – Beethoven, 1902

Beethoven je tudi eden najimenitnejših častnih članov ljubljanske Filharmonične družbe in se je za izvolitev – na diplomi je datum 15. marec 1819 – v pismu 4. maja istega leta prijazno zahvalil.

Ob 200 – letnici njegovega častnega članstva bo njegova Pastoralna simfonija zazvenela pod dirigentsko taktirko Simona Dvoršaka, ki na Akademiji za glasbo vodi projekt transkripcije v Ljubljani hranjene partiture.

SF 3094.jpg

Koncertni program z deli treh velikih simfonikov slovenskega rodu oblikujeta največja glasbena sestava Akademije za glasbo v Ljubljani, ki praznuje 80 -letnico.

Pesem jeseni je zadnje simfonično delo Antona Lajovica (1878–1960). Filharmonično družbo mu je uspelo formalno priključiti Glasbeni matici – organizaciji, ki je celovito skrbela za glasbeno poustvarjanje, ustvarjanje, založništvo in glasbeno izobraževanje slovenskega življa. Z ustanovitvijo Konservatorija leta 1919 se je uresničilo dolgoletno prizadevanje za glasbeno šolstvo na visoki stopnji. Z njegovim preoblikovanjem v Akademijo leta 1939 pa je Ljubljana dobila visokošolsko glasbeno ustanovo.

https://www.youtube.com/watch?v=47MHM0kGJAQ

Med šolanjem na ljubljanskem Konservatoriju je leta 1931 Matija Bravničar (1897–1977) napisal svečano predigro za mešani zbor, orgle in simfonični orkester Hymnus slavicus; krstno je zazvenela ob 60-letnici Glasbene matice. Ljubljanski Konservatorij je obiskoval tudi Marjan Kozina (1907–1966), avtor simfonične pesnitve Davnina. Skladatelj je bil dejaven tudi v Glasbeni matici Maribor, ki v letu 2019 praznuje 100. obletnico ustanovitve; kot dirigent zbora in orkestra ter vodja njene šole. Bil je profesor kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in prvi direktor povojne Slovenske filharmonije, ki ga je v letu 2018 posthumno imenovala za častnega člana.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja