“A bi mal kačje sline?” Vprašanje se ni glasilo za kakšnega pohodnika, hribolazca, kmeta po koncu pospravljanja sena…, ampak ob obisku delavnice in predelovalnice kokosovih orehov v različne produkte v delti reke Mekong v Vietnamu.
Še malo kobro na zrak, potem pa bomo pili kačjo slino, vse fotografije Marijan Zlobec
Razlika med našo kačjo slino in vietnamsko je v tem, da tam kačo ne le vidiš, pomočeno v žganje, ampak tako rekoč piješ njeno slino, da ne rečem smrtni strup.
Stekleničke lahko kupite tudi za domov
In ker bi bil rad korajžen, se za strup ne zmenim, tako kot pred menoj, iz varnostnih razlogov, še drugi in med njimi ženske. Če one, potem je jasno, da strup ni tako učinkovit ali pa dolgo miruje.
Kdo si upa ?
Še malo strahu ?
Kleopatra ni imela dileme
Kokosov voda ali sok iz svežega kokosa
Dobra je
Mletje kokosove bele sredice ali mesa na starih strojih
Kuhanje
Počasno mešanje
Razvrščanje mase po trakovih
V pravilne oblike v leseni kalup
Rezanje na kocke
Čim hitreje in ročno, a pravilno
Hitro zavijanje v papirčke
Takoj pokušina novo nastalih kokosovih sladkarij
In za njo prodaja
Kokos padaj, a ne na glave mimoidočih, kar se sicer pogosto dogaja in kakšen neprevidnež celo umre
Marijan Zlobec