Borut Pahor:”Mir je vedno mogoč, nikoli pa ni samoumeven!


Objavljamo nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja na slovesnosti ob Ruski kapelici. Ko dobimo govor predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina, pa bomo objavili še njegovega, saj pisana beseda ostane in jo preko tega elektronskega medija berejo že v 132 državah, kolikor sem jih doslej že registriral. Za kakih deset držav sploh nisem vedel, da jih vodijo kot samostojne države, čeprav v pravem smisu države to niso, a to ni naša stvar, bolj Združenih narodov.

Pahor Borut 2 IMG_0868.jpg

Borut Pahor je prišel pod Rusko kapelico pet, morda celo deset minut pred predsednikom Vladimirjem Putinom in se skoncentriral za pozdrav, vse fotografije Marijan Zlobec.

“Spoštovani gospod predsednik, Vladimir Vladimirovič Putin, visoki gostje, gospe in gospodje. Tu smo se zbrali, ker nam ni vseeno. Ni nam vseeno za nesrečne ruske vojne ujetnike, ki jih je pred 100 leti, daleč od ljubljenega doma, nazadnje zadušil sneg – že prej pa je njihove duše in pljuča dušil strašljivi vonj po smodniku, trpljenju in smrti.

Pahor Borut IMG_1031.jpg

Ni nam vseeno za vse nedolžne žrtve Velike vojne. Samo na mračni Soški fronti se je z obeh bregov v zeleno modre valove Gregorčičeve Soče zlivala rdeča kri sto tisočih.

Ni nam vseeno za žrtve vseh vojn. Veliki vojni, prvi vojni je sledila druga. Še strašnejša. Z najbolj žalostno in obremenilno moralno dediščino doslej. In ker je prvi svetovni vojni sledila druga, se zdi logično razmišljanje, da verjetno sledi tudi tretja ali kaj takega.

Pahor Borut 1 IMG_1026.jpg

Nam ni vseeno, ali bo vojna ali bo mir. Mi ne mislimo, da je vojna stvar zgodovinske logike. Mi verjamemo, da sta vojna ali mir vedno stvar politične odločitve. Mi zavračamo miselnost, da je vojna neizogibna. Mi sprejemamo odgovornost za mirno reševanje sporov, vseh sporov. Mi hočemo mir. Trajen mir. Zato smo se zbrali. Ker nam ni vseeno.

Putin 35 IMG_0646.jpg

Kamor si pogledal, povsod je bila množica

Svet se spreminja. Zdi se, da celo mir in vojna ne pomenita več istega, kar sta nekoč. Svet se sooča z novimi oblikami nasilja. Ni več mogoče povleči trde tradicionalne meje med vojno in mirom. Nove oblike sodobnega terorizma pomenijo novo varnostno grožnjo večjih razsežnosti, tudi v družbah in državah, ki jih imamo za mirne in varne.

Ruska 3 IMG_0652.jpg

Sveča na oknu Ruske kapelice

Vsakič znova, po vsaki tragediji v bratski Franciji ali Nemčiji ali Rusiji, na Bližnjem vzhodu ali kjerkoli po svetu odločno poudarimo, da to ne bo spremenilo našega svobodnega in odprtega načina življenja. Vendar je res, da noro nasilje vnaša med nas poleg ogorčenja tudi tesnobo.

Putin 31 IMG_0998.jpg

Dalo bi se splezati le še na kakšno drevo

Problem sodobnega radikalnega terorizma je v njegovi brezobzirnosti, nesmiselnosti in brezciljnosti. To nasilje nima političnega programa, o katerem bi se lahko pogovarjali in pogajali po mirni poti. Vsaj tako se zaenkrat zdi. Ta iracionalnost je nekaj novega in to je od vsega najbolj zaskrbljujoče. Vendar se ne bomo vdali. Za nove, inovativne oblike skrajnega in surovega nasilja bomo našli nove načine za zagotovitev miru in varnosti.

Putin 30 IMG_0888.jpg

Vladimir Putin prihaja

To je mogoče. A uspelo nam bo samo pod pogojem, če vse svobodoljubno in vse svobodomiselno človeštvo združi moči. Gre za tako resen izziv, da moramo za njegovo reševanje preskočiti tudi največje ovire in razlike med nami. Dialog, dialog in dialog. To ni in ne bo lahko. Premagati bomo morali medsebojno nezaupanje in še marsikaj. Toda cilj je eksistencialen in namen je plemenit. Moramo iskati in iskati in najti način za zagotovitev trajnega miru in varnosti.

Ruska IMG_0642.jpg

Del notranjosti Ruske kapelice

Za menoj stoji Ruska kapelica. Stoji sto let. Opozarja. Navdihuje. Kot bi hotela reči: mir je vedno mogoč, nikoli pa ni samoumeven. In ne sme ga poganjati samo strašen spomin na vojno, temveč čudovite sanje o srečni prihodnosti naših otrok. Vseh naših otrok, slovenskih, ruskih, vseh, brez razlik. Ne glede na narodnost, barvo kože ali versko prepričanje.

Ruska 1 IMG_0650.jpg

Marija z Jezusom v Ruski kapelici

Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so in ste sto let skrbeli za kapelico. Na svoj, tudi zelo intimen način, prispevate k miru in prijateljstvu. Ne samo med slovenskim in ruskim narodom, temveč med narodi vsega sveta. Ruska kapelica pod Vršičem je neprecenljiv majhen prispevek k veliki ideji miru in prijateljstva.

Putin 32 IMG_1004.jpg

Od tod pozdravljamo ves svet. Naj živi v miru in prijateljstvu.”

Ruska 3 IMG_0651.jpg

Podoba Kristusa delno pod napuščem, če bi slučajno deževalo

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: