Slovenski knjižni sejem s Francijo


Enaintrideseti Slovenski knjižni sejem je prvič v svoji zgodovini uvedel novost; gostujočo državo. Kot prva je predstavljena ali se predstavlja Francija s svojo bogato literaturo in književnostjo in s katero je povezanih veliko Slovencev vseh generacij in seveda že zelo dolgo, da ne rečemo več stoletij. S to potezo pa je SKS pokazal pot v mednarodni prostor, kar je edino prav, saj bo s tem postal še bolj zanimiv in privlačen. SKS bo, kot je poudaril Zdravko Kafol, bolj mednaroden, živahen in družaben.

IMG_6761.JPG

Odprtje 31. slovenskega knjižnega sejma, vse fotografije Marijan Zlobec

Francoski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca Pierre-François Mourier se je zahvalil za številna sožalja, pa tudi za enominutni molk, s katerim so prisotni v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma počastili žrtve nedavnega terorističnega napada v Parizu in se še posebej zahvalil županu Zoranu Jankoviču za izobešenje francoske zastave na stolpu Ljubljanskega gradu.

IMG_6774.JPG

Njegova ekselenca Pierre-François Mourier

Veleposlanik je med drugim omenil, da je Francija v letu 2014 prodala 247 milijonov knjig in z njimi iztržila več milijard evrov. Slovenija je v istem letu prodala 4,8 milijona knjig, kar ni malo. Še posebej se je zahvalil za to, da je ravno Francija kot prva na Slovenskem knjižnem sejmu gostujoča država. Pri tem je spomnil na velik prispevek prevajalcev iz francoščine, da je v slovenščini izšlo nad 300 knjig iz francoske literature. Francija podpira prevajanje tako finančno kot s štipendijami za prevajalce, ki se šolajo v Franciji.

IMG_6783.JPG

Predsednik DSP Ivo Svetina

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina je spomnil na jubilej velikega slovenskega založnika Lavoslava Schwentnerja, še posebej založnika knjig slovenske moderne, največ pisatelja in dramatika Ivana Cankarje, ki mu je poslal kar 284 pisem, v katerih ga je večinoma prosil za denar, celo za tiste knjige, ki jih ni, kot je dejal Svetina, nikoli napisal. Pri tem pa je ugotovil, da je Cankar imel toliko honorarjev, da so bili primerljivi s plačo avstrijskega polkovnika.

IMG_6795.JPG

Bedita Mlinar sprejema Schwentnerjevo nagrado

Posebno nagrado 31. SKS je prejela ob svoji desetletnici revija Bukla, Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo pa Bedita Mlinar, še posebej za svoje delo na oddelku knjig za otroke in mladino v knjigarni Konzorcij Mladinske knjige.

Med francoskimi gosti je bil k besedi povabljen Pascal Bruckner, svetovno znani pisatelj, esejist, publicist in filozof. Med drugim je omenil, da vlada med ljudmi prepričanje, da je vsakdo lahko pisatelj; vsakdo ima pri sebi rokopis, za katerega meni, da je njegovo življenjsko delo. Knjigi da grozita ekran in potrošniška družba, kar pomeni, da je knjiga v krizi, vendar pa je ravno ta kriza razlog za vse tiste, ki se borijo proti temu, da bi knjigo uničili. Literatura dovoli, da živimo v drugih časih in drugem svetu. Spomnil je še, da se je knjiga na zahodu rodila po propadu fevdalnega srednjega veka in se je rodil človek novega veka kot posameznik. Literatura je bila vedno preganjana, a nam daje svobodo; sicer neuporabno, a zato nujno.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja