Majski glasbeni festival iz Firenc je že v Ljubljani


Na tiskovni konferenci Festivala Ljubljana na Pergoli v Križanah se je predstavil del ansambla Maggio Musicale Fiorentino, ki prihaja k nam z dvema predstavama Verdijevega Trubadurja in še simfoničnim koncertom v znamenju Beethovna. Festival v Firencah je bil letos z zaporedno številko 86. Začel se je 12. aprila.

Tiskovna konferenca s Firenčani, vse fotografije Marijan Zlobec

Vse tri glasbene dogodke bodo izvedli pod dirigentskim vodstvom svetovno znanega dirigenta Zubina Mehte, ki je sicer prvič nastopil v Ljubljani koz gost Slovenske filharmonije že leta 1959. K nam ga je povabil tedanji direktor SF, skladatelj Marijan Lipovšek.

Opera Trubadur, ki bo v okviru 72. Ljubljana Festivala na sporedu dvakrat, in sicer 8. in 10. julija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, je prvo in najuspešnejše operno delo Giuseppeja Verdija, ki je želo uspehe že takoj po premieri v Neaplju leta 1853 in govori o velikih čustvih, ljubezni, vojni in smrti. Skladatelj je delo napisal brez naročila, po vzoru Gutiérrezove drame El trovador, ki jo je oboževala njegova partnerica, sopranistka Giuseppina Strepponi.

Prizori iz Trubadurja so iz Firenc, foto MMF

Verdi je mojstrsko povezal posamezne tonalitete z liki, kar jasno predstavlja njihove značaje in družbene položaje. Tragična zgodba o dveh bratih, Manricu in grofu Luni, ki se borita za ljubezen Leonore, medtem ko ciganka Azucena išče maščevanje za krivico, storjeno njeni materi, je polna dramatičnih preobratov in močnih čustev.

Opera bo uprizoril celotni ansambel Teatra del Maggio Musicale Fiorentino – Gledališča Majskega glasbenega festivala v Firencah, ki se je razvilo iz enega najstarejših festivalov klasične glasbe v Italiji in nasploh v Evropi Maggia Musicale Fiorentino (Majskega glasbenega festivala v Firencah). Njegov glavni cilj je obujanje pozabljenih in predstavljanje sodobnih opernih spektaklov. Opera bo izvedena v režiji Stefanie Grazioli, ki je pripravila priredbo produkcije režiserja Cesareja Lievija. Le-ta je delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini.

Orkestru bo dirigiral Zubin Mehta, ki sam pravi, da je na neki način v Ljubljani konec petdesetih let začel svojo kariero. Po diplomi na dunajski akademiji ga je v Ljubljano na gostovanje povabil tedanji direktor Slovenske filharmonije, profesor Marijan Lipovšek. O tem sem ob koncu tiskovne konference spomnil italijanske goste ter omenil leto 1959, ko je bil mladi Zubin Mehta brez povabil za dirigiranje in je rad prišel v Ljubljano. Nastopil je v Unionski dvorani, ki je goste iz Firenc očitno vznemirila, da so nekateri sklenili, da si jo v nedeljo ogledajo, saj takih dvoran v sklopu starih hotelov ni niti v zgodovinskih Firencah ali drugod v Italiji.

Tiskovna konferenca

V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim, ki je bil nagrajen za svoj prefinjeni interpretativni slog na mednarodnih tekmovanjih. Carolina López Moreno je navdušila občinstva v najuglednejših koncertnih dvoranah sveta. Matteo Desole je znan po svoji izjemni interpretaciji opernih vlog, medtem ko je Olesja Petrova sodelovala z vodilnimi dirigenti na svetovnih odrih.

Tiskovna konferenca

Gosti iz Firenc so se, kot rečeno, že predstavili na tiskovni konferenci, na kateri so imeli glavno besedo poleg direktorja in umetniškega vodje Festivala Ljubljana Darka Brleka še režiserka predstave in trije glavni solisti.

Brlek je spomnil, da je orkester Maggio Musicale Fiorentino na ljubljanskem festivalu nekoč že nastopil, tokrat pa prvič prihaja s kompletno operno produkcijo, znamenitim Verdijevim Trubadurjem.

Režiserka Stefania Grazioli in baritonist Leon Kim

Režiserka Stefania Grazioli se je zelo zahvalila Festivalu Ljubljana za gostovanje na tako uglednem in pomembnem evropskem glasbenem festivalu. Omenila je svojo obnovitveno režisersko nalogo in vlogo, saj v Ljubljano prihajajo s povsem novo pevsko zasedbo, prav tako pa je njena obnova poprejšnje režije, ki je, kot rečeno v celoti temačna, vojaška ali vojna, po svoje sanjska, prežeta z določenimi vizijami, nasploh pa je predstava precej narativna, sestavljena iz prizorov, ki si sledijo v nekakšnem literarnem zaporedju pripovedi, kot jo začenja že v uvodu Ferrando, ali kot če bi gledali določene like. Med solisti je posebej omenila Azuceno, ki je v predstavi postavljena kot nekakšna čarovnica. Kot režiserka in asistenka prvega režiserja predstavo že dolgo pozna in jo bo skušala v Ljubljani še intenzivirati.

Režiserka je poudarila, da je v Ljubljano prišla celotna ekipa Maggio Musicale Fiorentino, vključno s svojo tehniko, na vprašanje o pernem zboru pa je dodala, da bo ta celovit in prihajajo v Ljubljano s 70 – članskim opernim zborom, tako da bomo v Gallusovi dvorani slišali zbor ciganov in klic k orožju iz Trubadurja kot še nikoli. Omenila je, da je zbor odličen.

Najbolj znan zbor ciganov iz Trubadurja

Režiserka je spregovorila tudi o zgodovini Trubadurja in ga predstavila kot opero v znamenitem trojčku z Rigolettom in Traviato.

Med pevci so se predstavili trije, vsi mladi, z veliko željo, da bi se prav v Ljubljani lahko izkazali, saj vedo, kdo vse je med svetovnimi solisti na Ljubljana Festivalu nastopil npr. v zadnjih dvajsetih letih.

Vsi so bili navdušeni nad lepoto in vzdušjem v Ljubljani. Res je, da bodo imeli vajo, hitro genealko in dve predstavi, v ponedeljek in v sredo, a si bodo mesto vseeno utegnili ogledati. Med možnimi izleti jih mika nedeljski obisk Tartinijevega Pirana.

Stefania Grazioli

Na tiskovni konferenci smo spoznali baritonista Leona Kima, ki bo interpretiral grofa Luno, sopranistko Carolino López Moreno, ki bo nastopila kot Leonora, in tenorista Mattea Desoleja kot Manrica.

Leon Kim

Seveda je bilo logično vprašanje, ali bomo v sloviti ariji Di quella pira slišali visoki C. Odgovor je bil pritrdilen. Ampak kot veste, je včasih visoki C lahko tudi metaforičen in ga ne pojejo vsi, ampak vsaj pol tona, včasih cel ton nižje.

Panorama interpretov iste arije

O 72. Ljubljana Festivalu seveda piše tudi italijanski tisk.

Dal 20 giugno il Ljubljana Summer Festival

 

https://www.triesteallnews.it/2024/05/presentato-il-festival-di-lubiana-2024-gli-appuntamenti-da-non-perdere/

72° Festival di Lubiana, un’estate di eventi indimenticabili

 

Italia-Slovenia, Maggio Musicale Fiorentino in tournee al Festival di Ljubljana

A distanza di sedici anni dall’ultima volta, il direttore emerito Zubin Mehta torna poi in Slovenia al Ljubljana Festival per il secondo tour del Maggio: una trasferta di tre giorni, dall’ 8 al 10 luglio, che vedrà il Maestro, l’Orchestra e il Coro del Maggio impegnati in un’opera, con due recite previste in cartellone, e un concerto sinfonico.

L’8 e il 10 luglio alle ore 20 presso il Cankarjev Dom il più grande centro culturale e congressuale sloveno, è in programma Il trovatore, nell’allestimento scenico firmato da Cesare Lievi – ripreso da Stefania Grazioli– che ha debuttato nella Sala Mehta del Teatro del Maggio nell’autunno del 2022 e che ‘dipinge’ il capolavoro verdiano con tratti decisamente oscuri, come sottolineato da Lievi stesso, cercando di mettere in scena un groviglio saldamente legato ad un passato che puntualmente torna. Il passato, a cui l’importantissimo antefatto dell’opera fa riferimento, che porta con sé una forza distruttiva totalmente inevitabile per chiunque.

La compagnia di canto è formata da Leon Kim, formatosi all’Accademia del Maggio, nei panni de Il Conte di Luna; Carolina López Moreno nella parte di Leonora; Matteo Desole come Manrico; Olesya Petrova nella parte di Azucena mentre Giorgi Manoshvili è Ferrando. Chiudono il cast Olha Smokolina e Alfonso Zambuto rispettivamente nei ruoli di Ines e Ruiz.I ruoli del vecchio zingaro e del messo saranno affidati a due artisti del Coro del Maggio.

Tra queste due serate verdiane, un concerto sinfonico che mette sui leggii dell’Orchestra del Maggio un programma anche qui come a Taijin interamente dedicato alle composizioni di Ludwig van Beethoven: in apertura Egmont, ouverture scritta dal genio di Bonn come parte delle musiche di scena per una ripresa dell’Egmont di Goethe all’Hofburgtheater di Vienna; segue il concerto per violino e orchestra in re maggiore, op. 61 che vede come solista la violinista Lana Trotovšekv. Chiude il concerto una fra le composizioni più significative del repertorio beethoveniano, la Sinfonia n. 7 in la maggiore Op. 92.

https://www.maggiofiorentino.com/news/estate-al-maggio-2024

https://www.zazoom.it/2024-07-05/maggio-musicale-orchestra-e-coro-con-zubin-mehta-al-festival-di-lubiana/15023220/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja