Violinistka Lana Trotovšek z Zubinom Mehto


Na 72. Ljubljana Festival znova ali po nekaj letih prihaja verjetno najslavnejši dirigent na svetu, legendarni Zubin Mehta. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo nastopil kar trikrat: z dvema predstavama Verdijevega Trubadurja in s koncertom: 8., 9. in 10. julija.

Lana Trotovšek, foto Festival Ljubljana

72. Ljubljana Festival s svojim pestrim programom letos ponovno navdušuje občinstvo že od samega začetka festivala; od Poletne noči, celovečernega baleta Grk Zorba in Puccinijeve Tosce v izvedbi SNG Opera in balet Maribor, koncerta Radeta Šerbedžije z Zapadnim kolodvorom, koncerta pianista Artura O’Farrilla in njegovega newyorškega The Afro Latin Jazz Ensemble, do dveh sijajnih predstav celovečernega baleta Spartak Arama Hačaturjana v izvedbi Državnega opernega in baletnega gledališča Astana Opera iz Kazahstana.

Zubin Mehta, foto Michele Monasta/Maggio Musicale Fiorentino

9. julija bo na sporedu gala koncert Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkestra Majskega glasbenega festivala iz Firenc), ki mu bomo lahko prisluhnili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma ob 20. uri. Orkestru bo dirigiral maestro Zubin Mehta, kot solistka pa bo nastopila priznana slovenska violinistka Lana Trotovšek.

Lana Trotovšek

Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino je simfonični orkester, ki ima bogato zgodovino sodelovanja z najbolj priznanimi dirigenti in glasbeniki po svetu. Nastal je iz svojega predhodnika Stabile Orchestrale Fiorentina (Stalnega florentinskega orkestra), ki ga je leta 1928 ustanovil Vittorio Gui in orkestru tudi kot prvi dirigiral. Ime, ki ga nosi še danes, je prevzel leta 1933 ob ustanovitvi slavnega istoimenskega florentinkega festivala. Letošnji je bil že 86.

Zubin Mehta, foto Marijan Zlobec

Leta 1985 je dirigentsko vodstvo orkestra prevzel Zubin Mehta, ki bo nastopil tudi na gala koncertu 72. Ljubljana Festivala. Maestro je kot šef dirigent z orkestrom sodeloval do leta 2017, po vsej Evropi pa tudi Aziji, Ameriki. Poleg klasičnih del orkester svoj širok repertoar bogati tudi z izvedbo sodobnih glasbenih del in tako prispeva k razvoju orkestrske glasbene umetnosti.

Zubin Mehta z zlatim vencem za zasluge Republike Slovenije, foto Marijan Zlobec

Tokrat bomo lahko prisluhnili njihovi izvedbi treh del Ludwiga van Beethovna. V prvem delu bosta na sporedu Uvertura Egmot op. 84 in Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 92, po krajšem predahu pa bomo lahko prisluhnili še Simfoniji št. 7 v A-duru, op. 92.

Lana Trotovšek

Kot solistka bo nastopila violinistka Lana Trotovšek, ki je v svet glasbe vstopila že pri rosnih štirih letih. Študirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom Volodje Balžalorskega in Primoža Novšaka, na salzburški glasbeni akademiji Mozarteum pod mentorstvom Ruggiera Riccija, ter na Konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban in Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu.

Lana Trotovšek in Londonski simfonični orkester na 64. Ljubljana Festivalu, foto Marijan Zlobec

Njen repertoar obsega vse od baročnih mojstrovin do sodobne glasbe, ki jo izvaja s izjemno tehniko in interpretativno globino.

Lana Trotovšek v Slovenski filharmoniji, foto Marijan Zlobec

Glasbenica je nagrajenka Prešernovega sklada, pohvali pa se lahko tudi z nagrado na tekmovanju Global Music Awards, ki jo je prejela leta 2016 za zgoščenko, ki je nastala v sodelovanju s pianistko Mario Canygueral.

Lana Trotovšek v Križevniški cerkvi, foto Marijan Zlobec

Zubin Mehta prihaja v Ljubljano po nič manj kot 65. letih od svojega prvega gostovanja pri Slovenski filharmoniji še v Unionski dvorani, najbrž pa tudi v zahvalo za najvišje priznanje Republike Slovenije, zlati red za zasluge, ki ga je prejel iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Zahvalni nagovor Zubina Mehte

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja