V pričakovanju Mihaila Pletnjeva in Sergeja Rahmaninova


72. Ljubljana Festival je že na svojih prvih dogodkih in prireditvah pokazal svojo kvaliteto in mednarodno širino ter žanrsko pestrost, od popevke, dveh celovečernih baletov, česar npr. na festivalu v Salzburgu ne doživiš niti v desetih letih, kantavtoskega in koncertnega večera, ameriškega afro latino jazza in opere. Vse prireditv so bile polne ali skoraj polne.

Direktor Darko Brlek z baletniki iz Kazahstana po sinočnji predstavi Spartaka v CD, foto Festival Ljubljana

Medtem ko se izjemni baletni ansambel Državnega opernega in baletnega gledališča Astana iz Kazahstana z drevišnjo predstavo Hačaturjanovega Spartaka v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma poslavlja, pa trkata na vrata 72. Ljubljana Festivala že dva nova vrhunska koncerta.

Zadnji posnetki Mihaila Pletnjeva

V Ljubljano prihaja Budimpeštanski koncertni simfonični orkester z dirigentoma Andrasom Kellerjem in Aleksejem Kornienkom ter slavnim ruskim pianistom Mihailom Pletnjevom, ki bo solist na obeh koncertih.

Svetovna posebnost bo njegova interpretacija štirih koncertov Sergeja Rahmaninova: na vsakem koncertu po dva ali v dveh dneh štiri. To je izjemno redka priložnost, saj pianisti običajno izvedejo le po en koncert, največkrat je to drugi. Mnogi sicer svetovni pianisti ne izvedejo nobenega. Zakaj ne, je vprašanje namenjeno njim, zakaj ja, pa bo na odru odgovoril sam Mihail Pletnjev, ki je sicer v Ljubljani že nastopil. Mnogi imajo ravno Sergeja Rahmaninova za največjega pianista v zgodovini, po Franzu Lisztu.

Mihail Pletnjev, foto pianistov osebni profil/Aleksej Molčanovski

Njihova koncerta bosta v  sredo, 3. julija, in v četrtek, 4. julija, ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Mihail Pletnjev prihaja v Ljubljana v okviru svoje kar svetovne koncertne turneje z izvajanjem vseh koncertov Sergeja Rahmaninova. Njegova spletna stran nam pove, da prihaja v Ljubljano naravnost iz Seula v Južni Koreji, kjer je v Seul Arts Center nastopil prav tako z dvema koncertoma proti koncu junija. Spremljal ga je Korean Chamber Orchestra pod dirigentskim vodstvom Kena Takasekija.

Madžarski dirigent András Keller, foto splet

Spomladi je svoje nastope z Rahmaninovom začel v Rotterdamu in nadaljeval v New Yorku, iz Ljubljane odhaja na festival v Verbier, kjer pa bo nastopil z Mozartom. Avgusta odhaja na Mallorco s Chopinovim recitalom, septembra v Tsinandali in tamkajšnji festival prav tako z recitalom (Chopin, Skrjabin). Konec septembra pa nadaljuje pot z Rahmaninovom v Parizu, kjer bo nastopil z  Orchestre Philharmonique de Radio France pod dirigentskim vodstvom finskega glasbenika Dima Slobodeniouka, ki je kot mlad dirigent že dosegel svetovno kariero. Oktobra ima Mihail Pletnjev recital v dunajskem Musikvereinu.

Mihail Pletnjev si je za svoj izjemni pianistični talent, ki ga je prikazal na tekmovanju Čajkovskega leta 1978, prislužil prvo  mesto in splošno priznanje. V karieri se je izkazal tudi kot izvrsten dirigent.

Na dveh zaporednih večerih bo nastopil s Concerto Budapest Symphony Orchestra – Budimpeštanskim simfoničnim orkestromeno najstarejših madžarskih zasedb, ki vse od leta 1907 uspešno izvaja tako klasični repertoar kot dela sodobnih madžarskih skladateljev. Izvedli bodo kar vse štiri klavirske koncerte Sergeja Rahmaninova, kot  tudi glasbo Béle BartókaNajprej bo zazvenel Klavirski koncert št. 1, skladateljevo prvo izdano delo, ki nemudoma prikaže njegov dar za melodijo, nato Bartókov Čudežni mandarinzvočno drzno skladbo, polno agresivne ritmikekvartnih akordov in gostih tekstur, po premoru pa bo sledil nadvse priljublje ni Klavirski koncert št. 2,  s katerim se je Rahmaninov uveljavil kot  izvrsten skladatelj  koncertantne glasbe. 

Dirigiral bo András Keller, svetovno priznani violinist, profesor  violinist in ustanovitelj večkrat nagrajenega Godalnega kvarteta  Keller, ki je kot glasbeni direktor in šef dirigent gostujoči orkester od  njegove stoletnice leta 2007 z edinstveno zasnovanimi programi ter festivali moderniziral. 

Mihail Pletnjev, foto Wikipedij

72. Ljubljana Festival bo tako zadnja etapa ali postaja – do jesenskega Pariza – njegove večmesečne koncertne turneje s Sergejem Rahmaninovom, kar je svetovni pianistični podvig. Tega Ljubljana s tako dobrim ali odličnim pianistom ne bo doživela ali dočakala nikoli več.

Program prvega koncerta:

Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 1 v fis-molu, op. 1
Béla Bartók: Čudežni mandarin, suita, op. 19, Sz. 73
***
Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 18

Mihail Pletnjev, foto Irina Šimčak

Program drugega koncerta:

Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30
***
Béla Bartók: Madžarske slike, Sz. 97
Sergej Rahmaninov: Koncert za klavir in orkester št. 4 v g-molu, op. 40

Mihail Pletnjev

 Gostovanje orkestra in Pletnjeva kot solista za klavirjem bo drugi večerprinesel drugo polovico klavirskih koncertov Sergeja Rahmaninova z vložkom glasbe Béle BartókaKlavirski koncert št. 3  slovi kot eden  najzahtevnejših v repertoarjumedtem ko je Klavirski koncert št. 4  od vseh najmanj poznan in dostopen, a hkrati  zaradi vpliva glasbe Aleksandra Skrjabina in jazza eden kompleksnejših ter glasbeno zanimivejših

Budimpeštanski koncertni simfonični orkester

Koncerta bosta oklepala Bartókove Madžarske slike, ki jih je je navdihnila madžarska tradicionalna glasbaOrkester bo vodil avstrijski dirigent ruskega rodu Aleksej Kornienko, čigar interpretacije zaznamujeta tako brezpogojna pozornost do notnega zapisa kot tudi drznost v interpretaciji. Kornienko veliko deluje na Dunaju kot tudi v Celovcu.

Napovedujeta se dva nepozabna koncerta.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja