Rade Šerbedžija se je v Križankah izpovedal


Koncert Radeta Šerbedžije v Poletnem gledališču Križanke na 72. Ljubljana Festivalu je obiskovalcem vseh generacij, pa tudi različnega nacionalnega, jezikovnega in kulturnega porekla ali pripadnosti povedal, pokazal in izpovedal več, kot smo morda pričakovali.

Nastop Vlada Kreslina predno si je slekel suknjič, vse fotografije Marijan Zlobec

Šerbedžija ima v izvornem jugoslovanskem, potem republiškem ali novem državnem ter mednarodnem merilu toliko referenc in predvsem vsestranskih izkušenj ter umetniških rezultatov kot le malokdo.

Sleči si suknjič je Šerbedžija na odru pokomentiral, da imata odvržena črna suknjiča obeh skupno rdečo podlogo

A vendarle je bilo ves večer čutiti bolj nostalgijo, antologijo že doseženega, pogled nazaj, še posebej z omenjanjem prihoda v Slovenijo in življenja pri nas dve leti v devetdesetih. Spominjanja slovenskih gledaliških in filmskih igralcev ter posvetitev koncertnega večera prijateljici Mileni Zupančič dokazuje Šerbedžijevo povezanost s slovensko kulturo od Sedmine Matjaža Klopčiča iz leta 1969 do danes, torej petinpetdeset let.

V različnih pogovorih je skozi desetletja spregovoril o marsičem, a brez dvoma bi lahko še veliko več, če bi le našel dovolj miru in časa za poglobljeno avtobiografijo.

Požirek vode po koncertu

V Ljubljani se je zdel še posebej občuten; z dvema sprehodoma med občistvom in prihodom do svoje bolne prijatelice Milene Zupančič. V Sloveniji je v zadnjem času, pa tudi že veliko prej, izgubil veliko gledaliških in filmskih sodelavcev; na tiskovni konferenci je omenil Mirka Bogataja in Toneta Slodnjaka, na koncertu je omenil še Berta Sotlarja, nazadnje še Dušana Jovanovića, poslovil se je tudi legendarni Radko Polič Rac.

Mirsad Begić, Vlado Kreslin in Tomaž Domicelj

Vendar se je pokazalo, da ima v Sloveniji še vedno precej sodelavcev in prijateljev;

Dušan Mlakar in Rade Šerbedžija

na odru sta se mu pridružila Jure Ivanušič in Vlado Kreslin, na sprejemu v Poletnem gledališču smo opazili še nekaj drugih,

Skrivnost

kot so gledališki režiser Dušan Mlakar, kantavtor Tomaž Domicelj, kipar Mirsad Begić, poleg Zupančičeve je na koncertu sedel igralec Robert Waltl…

Zaupanje

Rade Šerbedžija je na koncertu v Križankah brez dvoma pokazal svojo zgodovino. Ni se hvalil, prej je poveličal nekatere druge. In s tem je ostal velik.

Skladateljica Nana Forte in igralec Jure Ivanušič

Kitarist Miroslav Tadić in direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek

Vlado Kreslin in Tomaž Domicelj

Rade Šerbedžija v avditoriju

Pozdrav Milene Zupančič

Objem z Vladom Kreslinom

Mirsad Begić na koncertu

Koncert je končan

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja