Bo Rade Šerbedžija v petek napolnil Križanke ?


V Poletnem gledališču Križank bo v petek, 28. junija, nastopila filmska in gledališka ikona svetovnega formata – Rade Šerbedžija. Na koncertnem večeru z naslovom Zbog sebe, zbog tebe, zbog drugih se bo hollywoodska zvezda širšemu občinstvu 72. Ljubljana Festivala predstavila s pevskim repertoarjem iz široke glasbene zakladnice svojih in pesmih njegovih prijateljev, ob spremljavi zasedbe Zapadni kolodvor.

Rade Šerbedžija na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Rade Šerbedžija, eden najprepoznavnejših filmskih igralcev na območju Balkana, je po svetu zaslovel s svojimi vlogami v filmih, kot so Harry Potter in Svetinje smrti – 1. delMožje X: Prvi razred, Misija nemogoče 2 in Ubežni delci. Štirikratni prejemnik nagrade zlata arena za najboljšega igralca je na 51. Mednarodnem beneškem filmskem festivalu prejel nagrado za najboljšega igralca po mnenju kritikov.

Med vojnim časom je Rade Šerbedžija s soprogo Lenko zapustil naše kraje in svojo srečo iskal v Londonu, kjer je kitara hitro zaživela v njegovih rokah. Kot sam pravi, je s kitaro najlažje premagoval samoto in begunstvo in prav ta čustva so pogosto prikazana v njegovih pesmih. V svoji dolgi karieri je izdal štiri zbirke poezije in štiri studijske albume. S svojim žametnim glasom in silno emotivnostjo koncertna občinstva vedno znova navdušuje z zimzelenimi starograjskimi pesmimi in šansoni. Številne pesmi zanj so napisali priznani kantavtorji: Zlaja Arslanagić iz skupine Crvena Jabuka, Husein Hasanefendić – Hus iz skupine Parni Valjak, Darko Rundek in Damir Urban…

Na 72. Ljubljana Festivalu bo Rade Šerbedžija v prvem delu koncerta nastopil z Vasilom Hadžimanovom, enim izmed najbolj znanih srbskih jazz in fusion glasbenikov in Juretom Ivanušičem, uveljavljenim slovenskim igralcem, pianistom, skladateljem, prevajalcem in šansonjerjem, s katerim Šerbedžija koncertira že od leta 1992. Po premoru se bo predstavil še z Miroslavom Tadićem, izjemnim kitaristom svetovnega formata ter pevko, violinistko, skladateljico in pesnico Yvette Holzwarth, ki je aktivna na področjih balkanske, arabske, pop, jazz in eksperimentalne glasbe. Šerbedžijev koncert pa bosta še dodatno popestrila dva gosta, ki zaenkrat ostajata skrivnost.

»To so pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvih,« je o svojem glasbenem ustvarjanju dejal Šerbedžija. Pravi tudi, da nas glasba uči, kako lažje preživeti vse čustvene pretrese in kadar je glasba prava, deluje kot opij za ljudi. To čarobnost glasbe bo Šerbedžija pričaral tudi na odru Poletnega gledališča Križank.

Rade Šerbedžija, foto Festival Ljubljana

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja