Že devetič Ljubljana Festival na Ljubljanici


Raznolikemu naboru prizorišč poletnega 72. Ljubljana Festivala se bo že deveto leto zapored pridružila reka Ljubljanica, ki slovi po izredno bogati kulturni in arheološki zgodovini. Tradicija vznemirljivih in priljubljenih večdnevnih koncertov Ljubljana Festival na Ljubljanici se zgleduje po delovanju prve predhodnice današnje Slovenske filharmonije, ustanovljene leta 1701 pod imenom Academia Philharmonicorum Labacensis.

Festival na Ljubljanici, foto FL

Njeni člani so ob posebnih priložnostih ter na vsakoletnih poletnih regatah po Ljubljanici izvajali “najbolj izbrano glasbo”, kar je izvabilo obilo veselja za celotno mesto.

Kdaj se bo plovba po Ljubljanici spremenila v obljubljeno krožno pot ?

Na turističnih ladjicah bodo obiskovalci lahko prisluhnili navdihnjenim interpretacijam umetnin iz svetovne glasbene zakladnice najobetavnejših študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Ob poslušanju mladih glasbenikov si boste obenem lahko ogledali zanimive mostove in slikovita nabrežja starega mestnega jedra, ki krasijo prestolnico in ji dajejo neizbrisen pečat.

Lepota glasbe na ladjicah po Ljubljanici, foto Marijan Zlobec

V okviru Ljubljana Festivala na Ljubljanici skupaj s Petrolom mladim nadarjenim glasbenikom iz Akademije za glasbo in Konservatorija za glasbo in balet Festival Ljubljana omogoča plačan nastop na uglednem mednarodnem festivalu ter ponuja možnost za predstavitev, nabiranje izkušenj in nadaljnji razvoj kariere.

Kvartet trombonov

Od srede, 26. junija, do petka, 28. junija, bo na Ljubljana Festivalu na Ljubljanici nastopilo kar pet koncertov nadobudnih mladih zasedb – Ljubljanski kvartet saksofonov, Kvartet klarinetov Akademije za glasbo UL, Brass kvintet Akademije za glasbo UL, Komorni trobilni kvintet Akademije za glasbo UL in 4phonium.

Lepota ambienta iz posebne perspektive

Na glasbeno popotovanje bodo udeleženci krenili s štirih različnih lokacij – z Dvornega trga, kjer bo potekala otvoritev Ljubljana Festivala na Ljubljanici, s Cankarjevega in Gallusovega nabrežja ter z Mesarskega mostu. Na turističnih ladjicah Barjanka, Emonca, Lana Šulc, Lea in Zeleni zmaj bo ob slikovitem pogledu na zgodovinsko mestno jedro moč občutiti pravi utrip glavnega mesta.

Tradicija glasbenih regat po reki, ki teče skozi staro jedro prestolnice, sega še v čase delovanja predhodnice današnje Slovenske filharmonije, katere člani so na Ljubljanici predstavljali, kot so takrat rekli, »kar najbolj izbrano glasbo tistega časa«. Najslavnejša regata in nasploh politično mednarodno srečanje pa je bilo ob Ljubljanskem kongresu Svete alianse leta 1821, ko je Ljubljana le z 12.000 prebivalci gostila vso vladajočo Evropo z več kot 500 uradnimi gosti in se je za trenutek prepustila blišču Evrope. Morda so današnje večinoma turistične plovbe preveč vsakdanje. Festival Ljubljana pa edini v vsem koledarskem letu ponuja organizirano glasbeno vsebino.

Letos bo 72. Ljubljana Festival tradicijo glasbenih regat, kot rečemo, obudil že devetič, s čimer podpira ustvarjanje mladih glasbenih zasedb in jim omogoča nastop na uglednem mednarodnem festivalu.   

Sreda, 26. junija

12.00, Dvorni trg

Otvoritev Ljubljana Festivala na Ljubljanici

12.00-14.00, Ekvorna (Dvorni trg)
Ljubljanski kvartet saksofonov

Arijan Mačaksopranski saksofon
Domen Koren, altovski saksofon
Tia Ivajnšič, tenorski saksofon
Lan Meden, baritonski saksofon

14.00-16.00, Emonca (Cankarjevo nabrežje)
Kvartet klarinetov Akademije za glasbo UL

Lucija Dujmović, Es klarinet
Urban Erker, Diana Marković, B klarinet
Benjamin Burger, kontrabas klarinet

Darko Brlek na ladjici

Festival na Ljubljanici je leta 2016 zasnoval direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Na Ljubljanici je potekal tudi del programa mednarodnega srečanja mladih, bodočih direktorjev evropskih glasbenih festivalov.

Četrtek, 27. junij

18.00-20.00, Lana Sulc (Gallusovo nabrežje)
Brass kvintet Akademije za glasbo UL

Matic Kavcl, trobenta
Borna Franić, trobenta
Fran Matić, rog
Lan Vlašič, pozavna
Ivan Fagarazzi, tuba

Petek, 28. junij

18.00-20.00, Lea (Mesarski most)
Komorni trobilni kvintet Akademije za glasbo UL

Lea Krajnčič, trobenta
Jon An Herlič, trobenta
Vjeko Pezer, rog
Andrija Šafran, pozavna
Januš Suša, tuba

20.00-22.00, Zeleni zmaj (Mesarski most)
4phonium

Žan Pečenik, evfonij
Luka Ovčjak, evfonij
Emanuel Mikac, evfonij
Tilen Klavžer, evfonij

Koncerti na ladjicah so brezplačni. Cena enourne plovbe med festivalom je enotna za vse ladjice in znaša 14 € za odrasle ter 7 € za otroke (3–12 let).

Pogled na druge ladjice na Ljubljanici

Glasbeniki so fotografirani

Marijan Zlobec

, ,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja