Slavnostni začetek 72. Ljubljana Festivala s Poletno nočjo


Bliža se tradicionalni koncert Poletna noč, ki bo letos slovesno odprl 72. Ljubljana Festival, enega izmed največjih in najpomembnejših glasbenih festivalov v Evropi, kot ga je v svoji anketi in objavi predstavil BBC. Festival ponuja pester poletni kulturni program v prestolnici. Gala dogodek bo potekal v četrtek, 20. junija, ob 20.45 na Kongresnem trgu. Obudil bo spomine na zlato obdobje slovenske zabavne glasbe. Letos bodo v ospredju tri ikone slovenske popevke – Ditka Haberl, Alenka Pinterič in Neca Falk.

Tiskovna konferenca pred začetkom 72. Ljubljana Festivala, foto Marijan Zlobec

Ditka, Alenka in Neca– tri legendarne pevke, ki s svojimi brezčasnimi uspešnicami ohranjajo in bogatijo glasbeno dediščino Slovenije.

Ditka Haberl je s skupino Pepel in kri leta 1975 s pesmijo Dan ljubezni zastopala Jugoslavijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Stockholmu, s čimer je slovensko popevko ponesla na svetovni oder. Skladba s 100.000 prodanimi izvodi velja za najbolje prodajan slovenski singel (mala plošča) vseh časov.

Alenka Pinterič je blestela na številnih pomembnih festivalih, kot so Slovenska popevka, Vesela jesen, Opatijski festival in festival Vaš šlager sezone. S svojim izjemnim občutkom za ritem, soul in jazz je obogatila slovenski glasbeni prostor v obdobju od 60. do 90. let. Njen dragocen prispevek k slovenskemu šansonu je neizpodbiten, saj je ustvarila nepozabne pesmi, med njimi SamotaŠmarnicaKo sva skupajKolodvorska restavracija in še mnoge druge.

Neca Falk je s svojim prodornim glasom navduševala občinstvo že od začetka šestdesetih let, ko je začela svojo izjemno kariero. Med njene najbolj prepoznavne skladbe sodi Vsi ljudje hitijo (1978), ki velja za eno najbolj odmevnih pesmi slovenske popevke. Izdala je kar 11 albumov, med njimi album Maček Muri in Muca Maca (1984), s katerim se je zasidrala v srca vseh generacij, od najmlajših do najstarejših.

Vse tri pevke pa ne povezuje zgolj ljubezen do glasbe, temveč tudi rojstno mesto – Maribor. Primerno večeru, bo tudi koncertni večer povezoval Mariborčan – legendarni voditelj RTV Slovenija Mario Galunič.

Patrik Greblo predstavlja Poletno noč, foto Marijan Zlobec

Na Poletni noči bodo legendarne popevke zazvenele ob spremljavi Simfoničnega orkestraBig Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija. Pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla se bodo na odru predstavili številni izjemni pevski solisti: Nina Strnad, Nuška Drašček, Darja Švajger, Nuša Derenda, Eva Hren, Anika Horvat, Lara Baruca, Lara Jankovič, Saša Lešnjek, Zala Smolnikar, Andraž Hribar in Oto Pestner, ki bodo s svojimi nastopi poskrbeli za nepozaben večer.

 

Obeta se nam še en nepozaben začetek poletja, kjer bo skrivnost ostala vse do zadnjega trenutka – kdo bo imel čast zapeti zaključni glasbeni vrhunec, legendarno popevko Poletno noč Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki letos praznuje svoj 60. jubilej.

Panorama lanske poletne noči, foto Festival Ljubljana

Program Poletne noči

Maribor, ime mladosti moje (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Jani Golob)
Vila z rimskega zidu (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Janez Gregorc)
Mlade oči (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Patrik Greblo)
Samo nasmeh je bolj grenak (Jože Privšek / Elza Budau / Jože Privšek)
Kot nekdo, ki imel me bo rad (Nat Kipner / Dušan Velkaverh / Tadej Hrušovar-Lojze Krajnčan)

 

Nad mestom se dani (Jože Privšek / Dušan Velkaverh / Patrik Greblo)
Na krilih hrepenenja (Jože Privšek / Elza Budau / Jože Privšek)
Ko sva skupaj (Mojmir Sepe / Smiljan Rozman / Mojmir Sepe)
Krašovc (Aleš Kersnik / Milan Krapež / Jani Golob)

 

Štajerska lady (Alenka Pinterič / Alenka Pinterič / Milan Ferlež)
Sto majhnih nežnosti (Mojmir Sepe / Elza Budau / Grega Forjanič)
Lutke (Ati Soss / Branko Šömen / Ati Soss)
Mini maksi (Jože Privšek / Dušan Velkaverh / Jože Privšek)
On je rekel sonce (Dečo Žgur / Dušan Velkaverh / Dečo Žgur)

Dobro jutro, dober dan (Dečo Žgur / Elza Budau / Dečo Žgur)
Ta vražji telefon (Jože Kreže / Jože Kreže / Jože Privšek)
Vrtiljak mojih sanj (Ati Soss / Dušan Velkaverh / Ati Soss)
Vsi ljudje hitijo (Andrej Šifrer / Andrej Šifrer / Jani Golob)
Ljubimec moj (Andrej Pompe / Daniel Levski /Jani Golob)
Poletna noč (Mojmir Sepe / Elza Budau / Mojmir Sepe – Patrik Greblo)

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja