Madžarski kulturni dnevi z bogatim programom


Madžarski kulturni inštitut v Sloveniji, poimenovan kot Lisztov inštitut Ljubljana, je organiziral svoje kulturne dneve. Direktorica Lisztovega inštituta Bíborka Molnár-Gábor je kot enega izmed vrhuncev povabila na predstavitev gastronomske knjige Ne le paprika in golaž prof. dr. Janeza Bogataja v pogovoru z Valentino Smej Novak in s pokušino madžarskih specialtitet in vin. Knjigo je izdala založba Hart.

Bíborka Molnár-Gábor, foto Marijan Zlobec

Kdor ni okusil katere od teh jedi, ni bil na Madžarskem, je podnaslov knjige Ne le paprika in golaž. V knjigi so zbrane nekatere najbolj značilne jedi in pijače naših severovzhodnih sosedov Madžarov. Na različnost in raznovstnost jedi in pijač so zelo ponosni, saj je kulturna različnost najbolj žlahtna oblika sodobno razumljenega bogastva.

Urednica založbe Hart Maja Jug Hatman

Ta različnost se odraža tudi v vsakdanjih in prazničnih jedilnih obrokih, ki sestavljajo različne madžarske prehranske kulture. Vse to in spoštovanje prehranske dediščine je utrdilo madžarsko kuhinjo kot eno izmed zelo okusnih v Evropi in svetu. Nekatere jedi in pijače (npr. paprikás, gulyás, tj. slovensko golaževa juha in pörkölt, tj. slovensko golaž, nekatere sladice, vini tokaj in bikova kri idr.) so danes svetovno znane odličnosti madžarske kuhinje.

Valentina Smej Novak je pripravila skutin namaz

Tudi drugo prehransko dediščino ne le spoštujejo in cenijo, ampak gradijo iz nje izvirajoče sodobne jedi in jedilnike. Madžarska kuhinja je kombinacija tradicije in sodobne inovativnosti, rustikalnosti in elegance.

Prof. dr. Janez Bogataj

Ne opredeljujeta je le parika in golaž! Poleg značilnih lokalnih in regionalnih jedi ponuja različne juhe, sire, perutnino, sladkovodne ribe, sezonsko sadje in zelenjavo, papriko, čebulo, poper, svinjsko mast, klobase, salame ter vina in druge alkoholne ter nealkoholne pijače.

Živahen pogovor se je dotaknil mnogih tem

Različnosti in bogastva madžarske kuhinje so posledica naravnih danosti in pestrega zgodovinskega razvoja,” predstavlja knjigo sama založba Hart.

Oba pa sta pozabila na znamenito divjačino v madžarski kulinariki

Prof. dr. Janez Bogataj je v pogovoru z Valentino Smej Novak opozoril na različne vidike mednarodne umeščenosti Madžarske in madžarske kulinarike v širši srednjeevropski prostor skozi dolgo zgodovino, ki seveda ni bila le politična, npr. v okviru Avstro – Ogrske monarhije, ampak tudi gospodarska, kmetijska, poljedelska, vinogradniška, celo lingvistična v smislu poimenovanja jedi ali proizvodov.

Glasbeni nastop članov Debrecenskega folklornega ansambla

Slišali smo veliko žlahtnih primerjav iz kulturne zgodovine, saj knjiga ni le kulinarična, ampak je v tekstu veliko umetnostnozgodvinskih in etnološkoh tem, opisov, pripovedi, spominov, seveda osebnih izkušenj ob obiskih Madžarske, s konkretnimi imeni, kar pa je že reklama.

Vinar Mark Viranyi, ki je prinesel tokaj iz vinarske hiše MADI a Borbirtok iz Tokaja Hegyalja

Mogoče bomo bralci knjige imeli veliko dela z udejanjanjem vseh receptov v praksi.

Sladki tokaj, kot ga je stregel sodelavec inštituta Mark Repanszky

Dr. Bogataj uporablja številno navedeno literaturo in osebne izkušnje, tako da je v knjigi več zgodovine kot receptov, kar v običajnih kuharskih knjigah ni slučaj.

Nastop Debrecenskega folklornega ansambla

Sveti Martin se je skril med gosi, ampak one niso krive, da so v madžarski kulinariki tako znane in priznane.

Debrecenski folklorni ansambel

Vse pa je potekalo v dvorani Lisztovega inštituta z nov0 likovno razstavo, razstavo slovenskih prevodov knjig iz izvirne madžarske literature ter z nastopom madžarskih glasbenikov in folklorisov, ki so prišli v Ljubljani prav zaradi njihovega festivala.

Dela Klavdija Tutte

Radost pomladi je naslov razstave, na kateri se predstavljata akademski kipar Ferenc Király in magister umetnosti, slovenski akademski slikar Klavdij Tutta. Király na razstavi predstavlja plastike, pretežno narejene v bronu, Tutta pa slike in objekte.

Ferenc Király

Avtorja sicer delujeta vsak v svojem mediju, a sta si v marsičem podobna. Povezuje ju izjemen eros v smislu doživljanja in interpretiranja ter ikonografije, ki na samosvoj način pri vsakem izmed njiju predstavlja poklon življenju.

Avla je lep razstavni prostor

V opusu Ferenca Királyja brstijo in se razcvetajo čutno napete in izčiščene oblike, ki se porajajo iz ženskega telesa, izpeljane pa so tudi iz rastlinskega in živalskega sveta. Avtor estetiko izpeljuje iz narave ter jo na ustvarjalno perfekcionističen način dosega v formah, obrisnih linijah in strukturah.

Kiparska monumentalnost

Klavdija Tutto, čigar ustvarjalna misel gravitira v Mediteranskem prostoru, zanimajo različni figuralni liki in elementi naravnega okolja. Avtorsko domiselno in igrivo jih interpretira skozi oblike, barve, svetlobe in linije. Umetniške stvaritve obeh avtorjev odpirajo številne asociativne poglede, vselej pa izpričujejo radost in lepoto življenja.

V njunih delih sta prisotni tako skozi vsebine kot skozi izrazna sredstva oziroma likovno-formalne rešitve ter pričata o večni pomladi.

Razstava bo na ogled do 5. septembra.

Madžarske knjige v slovenskem prevodu

Med 6. in 9. junijem je pod sloganom »Na preži« potekal vseslovenski literarni festival 29. Slovenski dnevi knjige, ki ga je organiziralo Društvo slovenskih pisateljev. Prireditev je v sodelovanju z Lisztovim inštitutom Ljubljana letos gostila tudi Róberta Farkasa, madžarskega ilustratorja, pisatelja in digitalnega umetnika iz Budimpešte, ki je na ljubljanskem prizorišču festivala, na Vrtu Lili Novy Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva 12), kjer je potekal tudi živahen knjižni sejem, sodeloval pri dveh dogodkih.

Róbert Farkas

Ta prodorni madžarski umetnik, ki ga navdihujejo narava, živali in miti, je priredil delavnico za otroke in jim predstavil svojo slikanico Moja prva knjiga o vesolju – Kako se rodijo zvezde? iz trilogije Pametna lisica, ki je v izvirniku izšla pri ugledni madžarski založbi Kolibri.

Naslovnica

Delavnica je bila namenjena otrokom, starejšim od 5 let.
V pogovoru z moderatorko je avtor razkril različne dimenzije svojega ustvarjanja, predstavil način izdaje knjige s pomočjo kampanje množičnega financiranja (crowdfunding campaign), svoje ustvarjalne procese in svoj pogled na svet.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja