Rade Šerbedžija je bil prvič v Sloveniji še kot študent


Tiskovna konferenca Festivala Ljubljana pred bližajočim se poletnim festivalom v Križankah je prvič v živo gostila slavnega filmskega in gledališkega igralca, pevca in še marsikaj Radeta Šerbedžijo. Na 72. Ljubljana Festivalu bo nastopil s koncertnim večerom  z ansamblom Zapadni kolodvor in drugimi glasbeniki. Koncert bo v petek, 28. junija, ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke. Dogodek predstavljajo kot Koncert hollywoodskega igralca. Vse goste je pozdravil in konferenco vodil direktor ter umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

 Rade Šerbedžija na tiskovni konferenci, foto Marijan Zlobec

Na prvemu koncertu 72. Ljubljana Festivala v Poletnem gledališču Križanke bomo prisluhnili Radetu Šerbedžiju. Ni zgolj ena najbolj prepoznavnih igralskih osebnosti – videli smo ga v uspešnicah, kot so Harry Potter in Svetinje smrti – 1. del, Možje X: Prvi razred, Misija nemogoče 2 in Ubežni delci, temveč je tudi režiser, pesnik in glasbenik. S svojo skupino Zapadni kolodvor je že večkrat navdušil slovensko občinstvo, tokrat pa bo pripravil še en neponovljiv večer.

Rade Šerbedžija in Patrik Greblo

Predstavil bo bogat izbor pesmi iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974. Njegove “pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju” lahko označimo za hite, zimzelene in starograjske pesmi ter šansone, ki jih začini z vložki proze in poezije. Na odru ga bodo spremljali pianist, skladatelj, aranžer, producent in pedagog Vasil Hadžimanov, kitarist, skladatelj, improvizator in pedagog Miroslav Tadić ter violinistka, pevka, skladateljica in pesnica Yvette Holzwarth. Gost večera bo Jure Ivanušič, ki od leta 1992 redno koncertira s Šerbedžijo po Evropi ter svetu.

Obujanje spominov

Na tiskovni konferenci v Viteški dvorani Križank se je poleg predstavitve koncertnega večera, ki ga bo posvetil slavni slovenski igralki Mileni Zupančič, kot je dejal, ker misli nanjo ob njeni bolezni, spomnil tudi svojih prvih umetniških stikov s Slovenijo in slovensko kulturo ter umetnostjo.

Starejše generacije se spominjajo njegovim mladeniških vlog v filmu Sedmina režiserja Matjaža Klopčiča po romanu Bena Zupančiča, zatem pa v filmu režiserja Živojina Pavlovića Rdeče klasje po romanu Na kmetih Ivana Potrča.

Spomini

Prvič je povedal, da so ga v Slovenijo povabili že kot študenta drugega letnika, kar je bilo zanj veliko presenečenje, a se je takoj izkazal vrednega zaupanja. Klopčič mu je namenil glavno vlogo Nika. Snemanje Sedmine je bilo dokončano leta 1969. To pa pomeni, da je s slovensko kulturo povezan že 55 let.

Rdeče klasje je sledilo že leto kasneje, 1970. Šerbedžija se je spomnil režiserja Živojina Pavlovića, ki je v njem prepoznal živahnega mladeniča. Kot je dejal Rade, so med snemanjem zelo malo spali, le kaki dve uri, a jih je režiser pustil pri miru, češ da naj bodo aki kot so v resnici. V filmu je znameniti ljubezenski prizor z njim in Majdo Potokar; oba sta na senu čisto gola, a kaj več o tem ni povedal.

Nostalgija

(Film Rdeče klasje je prejel veliko nagrad, med njimi zlato areno za najboljšega režiserja na festivalu v Pulju in nagrado kritiške žirije za najboljši film na Mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu).

Šerbedžija se je spomnil slovenskih igralcev, s katerimi je igral, kot so bili Tone Slodnjak, Mirko Bogataj, Marjan Bačko, Radko Polič, Milena Zupančič, Majda Potokar… Spomnil se je tudi filma Breza iz leta 1967, (v katerem je igrala mlada Manca Košir).

Privlačnost pripovedovanja

Ko je deloval v Beogradu, pa se je spominjal tamkajšnjega vzdušja in mnenja, da vse najboljše in najmodernejše prihaja iz Slovenije, in pri tem omenil gledališkega režiserja, pisatelja in dramatika Dušana Jovanovića.

Rade Šerbedžija bo nastopil z odličnimi gosti, kot jih je najavil Darko Brlek. Šerbedžija je izrazil svoje zadovoljstvo in čast, da bo s svojimi glasbeniki in prijatelji spet nastopil na tem sijajnem festivalu v Križankah. Nekoč je že nastopil, a je takrat v Križankah deževalo, kot se je spominjal. Upa, da 28. junija ne bo deževalo. Brlek pa je pripomnil, da imajo v Križankah streho. O koncertih, kot jih ima sedaj, je rekel, da so drugačni kot običajni, ker spominjajo bolj na predstavo. V njih je veliko pesmi, poezije, govora, tako da je predlagal pavzo v koncertnem večeru, ki bo trajal nekako dve uri in petnajst minut. Pavza je potrebna, pa ne le zato, da se nekaj popije, ampak ker bo kitarist Miroslav Tadić skupaj z violinistko Yvette Holzwarth nastopil skupaj z ansamblom Zapadni kolodvor, s katerim, kot je dejal, nastopa že petnajst let, na programsko samostojnem drugem delu. Zapadni kolodvor je, kot je dejal, nastal na predlog samega Tadića. V prvem delu, kot je pojasnil, bo v glavnem nastopil sam s pianistom  in pevcem Juretom Ivanušičem, s katerim sicer precej nastopa, iz Beograda pa bo prišel odličen klaviaturist Vasil Hadžimanov.

Mimogrede je še povedal, da sta se Yvette in Miroslav pred dvema mesecema v Ameriki poročila, on in Alenka pa sta bila poročni priči. Z Miroslavom, ki sicer živi v Los Angelesu, je doslej posnel že tri albume.

Rade Šerbedžija je povedal, da bo imel v drugem delu še dva skrivnostna gosta, ki pa ju ni želel identificirati, a je izrazil prepričanje, da bomo vsi zelo zadovoljni.

Zapadni kolodvor
Antun Stašić
Mario Igrec
Ranko Purić
Marjan Krajna
Dario Hleb
Borna Sercar

Vasil Hadžimanov, klaviature
Miroslav Tadić, kitara

Yvette Holzwarth, violina, vokal
Gost: Jure Ivanušič, vokal

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja