Bliža se Poletna noč in 72. Ljubljana Festival


Čeprav je vreme vse prej kot poletno, pa se nezadržno bliža Poletna noč in z njo začetek že 72. Ljubljana Festivala, enega najstarejših glasbenih festivalov v Evropi in hkrati enega najpomembnejših festivalov v svetu, kot so ga nedavno ocenili in primerjalno predstavili v Londonu.

Na današnji tiskovni konferenci v Viteški dvorani Križank so predstavili več programov, ki bodo potekali v prvem delu festivala, a je že tradicija, da se vse začne s Poletno nočjo.

Patrik Greblo, foto Marijan Zlobec

Z letošnjim otvoritvenim koncertom 72. Ljubljana Festivala in tradicionalnim gala koncertom Poletna noč se bodo ali vsi skupaj bomo poklonili največjim glasbenim uspešnicam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk, ki so zaznamovale zgodovino festivala Slovenska popevka in ki jih povezuje tudi rojstno mesto – Maribor.

V interpretaciji najvidnejših slovenskih pevcev popularne glasbe bodo na Kongresnem trgu zazveneli največji hiti, ki so jim legendarne pevke dale glas, kot so Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Mlade oči, Vila z rimskega zidu, Kot nekdo, ki imel me je rad, Dan ljubezni, Sto majhnih nežnosti, Povabi srečo, Štajerska lady, Mini maxi, Krašovc, S kitaro in dolgimi lasmi, Prva ljubezen, Kako sva si različna, Dobro jutro, dober dan, Banane, Vsi ljudje hitijo  idr.

Pri izvedbah bodo pevke in pevce spremljali Simfonični orkester, Big Band in Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pod taktirko maestra Patrika Grebla.

Ditka Haberl, foto youtube

Večer bo sklenil tradicionalni glasbeni dodatek popevka Poletna noč Elze Budau in Mojmirja Sepeta, ki letos praznuje že 60. obletnico.

Patrik Greblo je na tiskovni konferenci predstavil vse tri jubilejne in počaščene pevke, češ da so vse iz Maribora in skoraj iste starosti, menda je med njimi le tri leta razlike.

Greblo je pokazal svoj optimizem kljub vsem pretresom, ki so v zadnjem času prežemali javni zavod RTV Slovenija, kot je omenil. Hkrati pa se zaveda nadvse bogate glasbene tradicije, v kateri je dejavnost Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija ter Mladinskega zbora RTV Slovenija nepogrešljiva stalnica.

Greblo je rekel, da bo Poletna noč kljub turbulencam v RTV Slovenija potekala še naslednjih dvajset let. (Ni pa povedal, ali jo misli ves ta čas sam voditi, ali bo za njim natopil še kdo drug).

Kasneje smo slišali iz ust Braneta Ročela ugotovitev, da je ravno Big Band RTVS eden najboljših v Evropi in svetu in še vedno žlahtno nadaljuje tradicijo Bojana Adamiča in Jožeta Privška kot njegova večdesetletna voditelja in dirigenta.

Patrik Greblo in Darko Brlek

Kot je omenil sedanji glasbeni vodja in dirigent Patrik Greblo, so v izkazanih jubilejih, počastitvah in avtorskih večerih na zadnjih Poletnih nočeh (lani Tomaž Domicelj) prišli do letošnjega izbora.

Tomaž Domicelj na lanski Poletni noči, foto Marijan Zlobec

Spominjamo pa se, da trajajo počastitve in jubileji že leta in leta, deloma s koncerti v Poletnem gledališču Križanke, zadnja leta pa redno na Kongresnem trgu, ki je pred tem prizorišče koncertov in drugih dogodkov v okviru festivala Junij v Ljubljani ter začetka festivala Imago Sloveniae – Podoba Slovenije.

Greblo je omenil neposredni radijski prenos Poletne noči, ki jo bo povezoval, kljub svojemu vodstvenemu položaju, Mario Galunič. Televizija Sovenija bo Poletno noč snemala in jo predvajala z zamikom 28. in 29. junija, se pravi v dveh delih.

Kot rečeno bodo na odru na Kongresnem trgu nastopili Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija ter Mladinski zbor RTV Slovenija.

Greblo je omenil vse nastopajoče, med katerimi prevladujejo pevke, pričakuje pa nastop še vseh treh počaščenih ali jubilejnih pevk: Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Marjetke Nece Falk.

Objavljen je seznam vseh nastopajočih pevk in pevcev oziroma solistov. To so: Nina Strnad, Nuška Drašček, Darja Švajger, Nuša Derenda, Eva Hren, Lara Jankovič, Anika Horvat, Lara Baruca, Saša Lešnjek, Zala Smolnikar Zali, Andraž Hribar in Oto Pestner.

Patrik Greblo

Iz objavljenega programa še ni razvidno, kdo bo kaj pel, kar se kaže kot kakšo možno presenečenje ali vzbujanje večje radovednosti.

Program:

Maribor, ime mladosti moje (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Jani Golob)
Vila z rimskega zidu (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Janez Gregorc)
Mlade oči (Jure Robežnik / Dušan Velkaverh / Patrik Greblo)
Samo nasmeh je bolj grenak (Jože Privšek / Elza Budau / Jože Privšek)
Kot nekdo, ki imel me bo rad (Nat Kipner / Dušan Velkaverh / Tadej Hrušovar-Lojze Krajnčan)
Nad mestom se dani (Jože Privšek / Dušan Velkaverh / Patrik Greblo)
Na krilih hrepenenja (Jože Privšek / Elza Budau / Jože Privšek)
Ko sva skupaj (Mojmir Sepe / Smiljan Rozman / Mojmir Sepe)
Krašovc (Aleš Kersnik / Milan Krapež / Jani Golob)
Štajerska lady (Alenka Pinterič / Alenka Pinterič / Milan Ferlež)
Sto majhnih nežnosti (Mojmir Sepe / Elza Budau / Grega Forjanič)
Lutke (Ati Soss / Branko Šömen / Ati Soss)
Mini maksi (Jože Privšek / Dušan Velkaverh / Jože Privšek)
On je rekel sonce (Dečo Žgur / Dušan Velkaverh / Dečo Žgur)

Dobro jutro, dober dan (Dečo Žgur / Elza Budau / Dečo Žgur)
Ta vražji telefon (Jože Kreže / Jože Kreže / Jože Privšek)
Vrtiljak mojih sanj (Ati Soss / Dušan Velkaverh / Ati Soss)
Vsi ljudje hitijo (Andrej Šifrer / Andrej Šifrer / Jani Golob)
Ljubimec moj (Andrej Pompe / Daniel Levski /Jani Golob)
Poletna noč (Mojmir Sepe / Elza Budau / Mojmir Sepe – Patrik Greblo)

Morda bodo dodali še katero, a bo verjetno odvisno od kondicije jubilantk. Pustimo se presenetiti.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja