Nova koncertna sezona Slovenske filharmonije: »Glasba, vedno nova«


Število obiskovalcev koncertov Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije se v zadnjih dveh letih naglo povečuje. Pod sloganom »Glasba, vedno nova« Slovenska filharmonija tako tudi v novi sezoni ljubiteljem vrhunske klasične glasbe ponuja kar tri abonmaje s koncerti v Cankarjevem domu, dva abonmaja s koncerti v Slovenski filharmoniji ter Družinski abonma.

Ob tem svoje občinstvo ob vstopu v novo sezono nagovarja z mnogimi ugodnostmi, njeno delovanje pa bosta temeljiteje zaznamovala tudi nova glavna dirigenta orkestra in zbora.

Tiskovna konferenca v Slovenski filharmoniji, foto SF

Na številnih abonmajskih koncertih Slovenske filharmonije za vsakega nekaj

Priljubljeni abonma Same mogočne skladbe na oder Gallusove dvorane tudi v novi sezoni postavlja nekatere največje simfonične stvaritve 19. in 20. stoletja – dela Beethovna, Čajkovskega, Stravinskega, Rahmaninova, Šostakoviča, Debussyja, Straussa in Mahlerja, v abonmaju pa še posebej izstopa monumentalni Vojni rekviem, ki bo zazvenel pod taktirko Charlesa Dutoita.

Slovenska filharmonija v Cukrarni, foto Iztok Zupan

Abonma Filharmonični klasični koncerti v sezoni 2024/25 izpostavlja izbrana dela orkestrskega opusa Johannesa Brahmsa, častnega člana Filharmonične družbe. V njem se bodo lahko obiskovalci prepustili vsem štirim Brahmsovim simfonijam in obema njegovima klavirskima koncertoma, ki jih bodo dopolnila izbrana dela Haydna, Mozarta in Mendelssohna. Že peto sezono zapored Slovenska filharmonija v abonmajsko shemo umešča tudi abonma Sodobne orkestrske skladbe, ki se osredotoča na glasbeno ustvarjalnost 20. in 21. stoletja.

Direktor Matej Šarc

Njegove vedno bolj obiskane koncerte ob tem dopolnjujejo poučne Sobotne izobraževalne matineje ter pokoncertna druženja občinstva z nastopajočimi in skladatelji v Stekleni dvorani Lili Novy.

Direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski

Raznovrsten program bosta obiskovalcem koncertov Slovenske filharmonije ponudila tudi abonmaja s koncerti v Dvorani Marjana Kozine. V Vokalno-instrumentalnem programu bosta vsak po dva koncerta vodila Kahi Solomnišvili in Stephen Layton. Prvi se bo soočil z Brucknerjem, Stravinskim in Orffom, drugi pa posegel po Pärtu, Mozartu in Bachu. Stephen Layton bo poleg tega vodil kar tri koncerte Pretežno vokalnega cikla, na katerih bo v ospredje stopila domača dediščina vokalne glasbe, ki ji bodo ob bok postavljena najlepša dela iz svetovne zborovske zakladnice. Abonma PVC bosta zaznamovala še dva gostujoča dirigenta – Sebastjan Vrhovnik ter Hyonah Song iz Južne Koreje, v njem bo možno prisluhniti tudi samospevu. Sporede tega cikla bodo dodatno osvetljevali predkoncertni pogovori, tako kot abonma SOS pa bodo tudi abonma PVC obogatila pokoncertna druženja.

Gregor Klančič

Obenem bo v sezoni 2024/25 Slovenska filharmonija v okviru Družinskega abonmaja izvedla kar šest osmišljenih in iskrivih koncertov za mlade poslušalce, ki bodo lahko na njih odkrivali mnoge neznane glasbene pokrajine, glasbo povezovali z različnimi družbenimi pojavi, skladatelji etničnih manjšin, osebnostnimi procesi in čustvi ter se podali v labirinte sodobne in filmske glasbene ustvarjalnosti.

Stephen Layton, novi dirigent Zbora Slovenske filharmonije

Nova glavna dirigenta Orkestra in Zbora Slovenske filharmonije

Poleg izbranih koncertnih sporedov šestih abonmajskih ciklov bo novo sezono Slovenske filharmonije zaznamovalo tudi tesnejše sodelovanje z dvema izvrstnima in mednarodno uglednima dirigentoma. Mladi, a že uveljavljeni Kahi Solomnišvili iz Gruzije z novo sezono prevzema mesto glavnega dirigenta Orkestra Slovenske filharmonije: »Zaupanje, ki mi ga izkazujejo člani orkestra ter direktor in umetniški vodja Matej Šarc, me navdaja s ponižnostjo in zavedanjem globoke odgovornosti. Že od vsega začetka je orkester poznan po odličnosti in predanosti, kot ansambel, ki s svojo glasbo prevzema občinstvo. Naš prihodnji repertoar bo raznolik in tudi očarljiv, obsegal bo klasične mojstrovine, sodobne skladbe in slovenska dela, dirigiranja katerih se še posebno veselim.«

Kahi Solomnišvil, novi dirigent Orkestra Slovenske filharmonije

Pred Zbor Slovenske filharmonije pa v sezoni 2024/25 stopa ugledni angleški zborovski dirigent Stephen Layton, ki ga k sodelovanju redno vabijo mnogi vodilni svetovni zbori, orkestri in skladatelji, njegove interpretacije pa lahko slišimo od Sydneyjske operne hiše do Concertgebouwa v Amsterdamu, od Talina do Sao Paola: »Odkar sem se pridružil temu izvrstnemu ansamblu pevk in pevcev, me nenehno navdihujejo njihova predanost, strast in talent. Vodenje zbora takega kova je čast in privilegij za vsakega dirigenta.«

Številne ugodnosti za abonente Slovenske filharmonije

Poleg že uveljavljenih ugodnosti za abonente Slovenske filharmonije predstavlja največjo novost v filharmonični abonmajski shemi Veliki abonma. Ker je med abonenti mogoče zaznati porast zanimanja za nakup več različnih abonmajev, se je Slovenska filharmonija odločila svojim najzvestejšim obiskovalcem ponuditi možnost nakupa Velikega abonmaja. Ta zaobsega vseh 16 koncertov treh abonmajskih ciklov, ki jih Slovenska filharmonija izvaja v Cankarjevem domu – SMS, FKK in SOS. Abonenti, ki bodo nakup Velikega abonmaja opravili pred 1. junijem 2024, bodo prejeli prav posebno darilo – Slovenska filharmonija jim namreč podarja izlet na Dunaj z obiskom ekskluzivnega koncerta Orkestra Slovenske filharmonije. Ta se bo v sredo, 19. junija 2024, pod vodstvom dirigenta Douglasa Boyda zopet ponosno predstavil v Veliki dvorani Musikvereina na Dunaju, na odru pa se mu bo pridružil tudi Alexander Gadjiev, eden najpomembnejših predstavnikov modernega evropskega pianizma.

Vpis abonmajev za novo sezono poteka vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure v Slovenski filharmoniji na Kongresnem trgu 10 oziroma prek spleta. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja