Glasbeno- zvrstna pestrost na 72. Ljubljana Festivalu


Festival Ljubljana nadaljuje s predstavitvami letošnjega 72. Ljubljana Festivala; po predstavitvi celotnega programa v Trstu danes v Viteški dvorani Križank, tokrat skoncentrirana na poseben programski segment, ki dokazuje glasbeno-zvrstno pestrost, odprtost in dostopnost za vse ljudi ali za vse glasbene okusu, kar dela festival, kot je dejal direktor in umetniški vodja Darko Brlek, v pravem smislu besede kot tak – festivalski, sestavljen iz različnih glasbenih žanrov in profilov.

Sodelujoči in gosti, člani Bossa de Novo, vse fotografije Marijan Zlobec

Čeprav se je tiskovna konferenca dotaknila le enega programskega segmeneta ali le nekaterih koncertov, se je pokazala ustvarjalna naveza in kontinuiteta mednarodnega sodelovanja, ki se bogati iz leta v leto in iz desetletja v desetletje.

Primož Vitez, Darko Brlek in Dejan Crnek

Potrebni so ljudje, ki živijo desetletja dolgo za kvalitetne festivalske programe, mednarodne vezi, bodisi programske, osebnostne ali organizacijske, skratka bogatejša kot je festivalova zgodovina, več kot je izkušenj direktorja in njegovega kolektiva, boljši bodo programi.

Dejan Crnek, Brane Rončel in Klemen Hvala

V tem smislu so bile razumljive besede podžupana Dejana Crneka, češ da se na MOL vsako leto sicer borijo za čim višja sredstva, hkrati pa so prepričani, da bo vsak festival še boljši od prejšnjega.

Brane Rončel

Zgodovina festivala se gradi iz leta v leto, zato ne presenečajo spomini Braneta Rončela na tiskovni konferenci, ko je kot letošnji organizator enega programskega segmenta opomnil na mnoga glasbena srečanja in nastope v Ljubljani, vse od leta 1975 dalje. Rončel je desetletja dolgo gradil svojo organizacijsko in medijsko kariero (že vrsto let radijska oddaja V nedeljo zvečer z Branetom Rončelom), ki pa s Festivalom Ljubljana ni bila tako pogosta, kot se morda misli. Nazadnje je sodeloval pred petimi in še prej pred desetimi leti. Spominjamo pa se ga, ko je v sedemdesetih letih v Križankah že napovedoval program Ljubljanskega jazz festivala.

Brane Rončel je nastopil zelo samozavestno

Na današnji tiskovni konferenci je, kot rečemo, Festival Ljubljana z gosti predstavil paket štirih v naprej rečeno nepozabnih koncertov, in sicer Arturo O’Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra, Margareth Menezes, The Chick Corea Symphony Tribute Ritmo in Zappa Day in Ljubljana, ter koncert ob izdaji novega albuma slovenske skupine Bossa de Novo.

Brane Rončel in Klemen Hvala

Arturo O’Farrill je štirikratni prejemnik nagrad grammy v kategoriji najboljši latin jazz album ter nagrade Latin Jazz USA za izjemne dosežke za leto 2003. V svoji bogati glasbeni karieri je izdal kar 16 solo albumov ter osem albumov v sodelovanju z umetniki, kot so Carla Bley, Bebo Valdés in oče Chico O’Farrill. Redno nastopa v ikoničnem jazz klubu Birdland, kjer so nastopale največje zvezde jazz glasbe, kot so John Coltrane, Erroll Garner in Ella Fitzgerald. Danes govorimo o O’Farrillu kot vodji najpomembnejšega latino-jazz big banda na sceni Afro Latin Jazz Orchestra, s katerim je dobil sedem grammyjev, zadnjega lani za album Fandango at the Wall in New York. Arturov big band O’Farrill bomo tokrat v Sloveniji slišali prvič, sicer pa bo to njegov edini koncert v Evropi.

Kot je povedal Brane Rončel kot soorganizator koncerta, je gostovanje osemnajstčlanskega big banda zelo drago in redko, je pa njihovo gostovanje povezano s snemanji.

Jazz koncert leta, kot ga napovedujejo, bo 30. junija ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke.

Drugi koncert v soorganizaciji Braneta Rončela ima naslov Musica popular brasileira, nastopila pa bo nič manj kot aktualna brazilska ministrica za kulturo Margareth Menezes, ki velja za legendo brazilske popularne glasbe in je v Sloveniji prvič nastopila leta 1991.

Tiskovno konferenco je vodil Darko Brlek

Na njenih številnih albumih prepleta brazilske (samba), afriško-karibske, reggae, calypso, salsa in pop elemente v gibanje, imenovano brazilski afropop; od tistega zgodnjega z naslovom Elegibô, ki je leta 1989 osvojil prvo mesto lestvice Billboard Top World Albums do Autêntica  iz leta 2019, za katerega je prejela  nominacijo za latino-grammy. Leta 1991 je kar enajstkrat razprodala dvorano Roseland Ballroom v New Yorku, poznana pa je tudi po sodelovanju s frontmanom skupine Talking Heads, Davidom Brynom. Leta 2021 je bila uvrščena med sto najvplivnejših temnopoltih osebnosti na svetu. Menezes ni le glasbenica, temveč tudi aktualna brazilska ministrica za kulturo. Z Gilbertom Gilom (kulturnim ministrom od leta 2003-2008) sta velikokrat nastopila skupaj, tudi na njenem albumu Naturalmente  (2008) in istega leta na otvoritvenem koncertu svetovne razstave Expo v Zaragozi.

Kot smo se spomnili na tiskovni konferenci, je bil Gilberto Gil na svojem predzadnjem koncertu v Sloveniji kot brazilski kulturni minister in ga je v Vili Podrožnik sprejel tedanji predsednik dr. Janez Drnovšek. Ali se bo ta oblika srečanja brazilske ministrice z aktualnim slovenskim političnim vrhom ponovila, je že v teku povabilo, pri katerem sodeluje tudi brazilsko veleposlaništvo v Ljubljani.

Brane Rončel je ob predstavitvi koncerta omenil ples občinstva pod odrom, za katerega upa, da se bo v Križankah zgodil takoj, ne pa šele na koncu koncerta.

Koncert Margareth Menezes bo 21. julija ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke.

Šest nastopajočih

Tretji koncert se imenuje The Chick Corea Symphony Tribute ritmo in četrti Španske noči,

Chick Corea je bil ameriški jazz pianist in skladatelj, ki je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Pozneje se je usmeril v prosto improvizacijo in ustanovil legendarno skupino Return to Forever ter sodeloval z vrsto drugih jazz velikanov. Z nagrado grammy je bil nagrajen kar 27-krat, nominiran pa več kot 70-krat. Njegove skladbe bo izvedel ADDA Simfonica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki je nastopil s priznanimi dirigenti in solisti, kot so Valerij Gergijev, Maria João Pires, Paquito d’Rivera, Ramón Vargas, Pablo Sáinz-Villegas, Joaquín Riquelme, Stefanie Irányi, Juan Pérez Floristán in drugimi. Orkester pod vodstvom šefa dirigenta Josepa Vicenta s svojo inovativnostjo navdušuje občinstvo po vsem svetu. Španski orkester in dirigent sta bila letos s svojo zgoščenko glasbe Chicka Coree nominirana tako za nagrado grammy kot latin grammy. Na odru se jim bodo pridružili Trio Emilio Solla, flamenko pevec in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter izkušeni kubansko-ameriški saksofonist in klarinetist Paquito D‘Rivera, ki mu je leta 1991 Carnegie Hall v New Yorku podelila nagrado za življenjske dosežke. Na Ljubljana Festivalu je nazadnje nastopil pred 30 leti – leta 1994.

Živahnost na odru

Tako kot sam tango je Astor Piazzolla najprej doživel odobravanje zunaj Argentine, toda do osemdesetih let prejšnjega stoletja je bil širše sprejet tudi v svoji domovini, kjer so ga videli kot rešitelja tanga, danes pa ga izvajajo tudi klasični poustvarjalci. Štirje letni časi v Buenos Airesu so njegovo zrelo delo nastalo leta 1970. Kot uvod v omenjeno delo bomo prisluhnili plesni skladbi sodobnega mehiškega skladatelja Artura Márqueza, po premoru bosta sledili še andaluzijsko navdihnjena suita Triogelni klobuk  Manuela de Falle in Boléro Maurica Ravela. Orkester ADDA Simfonica Alicante  bo na še enem koncertnem večeru vodil šef dirigent Josep Vicent, ki slovi kot pionir pri raziskovanju novih formatov poustvarjanja. Z orkestrom iz Alicanteja je sodeloval pri številnih uspešnih odrskih produkcijah ter svetovnih premierah del slogovno različnih umetnikov. Kot solist bo igral Fabio Furia, svetovno znani koncertni izvajalec, skladatelj in aranžer, eden najpomembnejših bandoneonistov v Evropi. Za svoj instrument je odprl akademijo v Italiji imenovano Bandoneόn, s katero organizira mojstrske tečaje in koncerte z najpomembnejšimi solisti. Letos se bo predstavil tudi v sklopu Mojstrskih tečajev Festivala Ljubljana 2024.

Koncerta bosta 23. in 24. julija ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke.

Nekaj izjemnega bo koncert pod naslovom Zappa Day in Ljubljana.

Kontroverzni ameriški skladatelj, rock glasbenik, kitarist, pevec ter glasen kritik glasbene industrije Frank Zappa je bil avtor slogovno zelo raznolike glasbe. Opiral se je tako na popularno glasbo sredine prejšnjega stoletja kot na zvočne svetove skladateljev, kot so Igor Stravinski, Charles Ives, Edgard Varèse in Karlheinz Stockhausen, s čimer je pričaral večplastne teksture ter nenadne spremembe značaja, ki ustvarjajo učinka brechtovske odtujenosti in dadaistične konfrontacije. Skozi njegovo več kot 30 let obsegajočo kariero je prejel številne nagrade, med drugim nagrado grammy leta 1997 za življenjsko delo, leta 1995 pa je bil posthumno sprejet v dvorano slavnih rokenrola. Njegov posebej izbran opus bosta, kot je Zappo in nastopajoče predstavil umetniški vodja Klemen Hvala, izvedla Ensemble Dissonance, ki letos praznuje deseto obletnico delovanja, ter pri nas že nekajkrat nastopajoči nemški dirigent Jonathan Stockhammer. Dirigent se posveča eksperimentalnim in nekonvencionalnim koncertnim formatom, s katerimi ustvarja nove poslušalske izkušnje. V vlogi solista bo nastopil kitarist Vlatko Stefanovski, ki je v zadnjih letih igral in snemal po vsem svetu z vrhunskimi glasbeniki, med njimi z Tommyjem Emmanuelom, Stochelom Rosenbergom, Gibonnijem, Janom Akkermanom, Teodosijem Spasovom, Stefanom Milenkovićem, Kudsijem Ergünerjem, Bojanom Z., Manujem Katchéjm in Tonijem Levinom. Vokalist bo Blaž Šef, ki sodeluje v številnih projektih različnih institucij.

Klemen Hvala je ob predstavitvi programa omenil močno razširitev Ensemble Dissonance na odru, tako da bo vseh glasbenih izvajalcev kar okrog trideset. Posebej je omenil še vlogo gosta Vlatka Stefanovskega v sklopu celotnega koncerta.

Hvala je še omenil, da je Frank Zappa posnel za življenja 60 albumov, 50 pa so jih izdali po njegovi smrti. Spomnil pa je na rariteto, to je sodelovanje klasičnega dirigenta Zubina Mehte s Frankom Zappo pri glasbenem projektu 200 Motels leta 1970.

Koncert bo v Poletnem gledališču Križanke 19. avgusta ob 20.30.

Primož Vitez

Posebne pozornosti je prav tako bila deležna predstavitev vnovičnega nastopa ansambla Bossa de Novo in pianista ter skladatelja Césarja Camarga Mariana z novim albumom, ki ga bodo posneli junija v Ljubljani. Pianist bi moral priti v Ljubljano že sedaj in sodelovati na tiskovni konferenci, a je zbolel. So pa narejeni že vsi aranžmaji, tako da je ansambel že vse naštudiral. Primož Vitez pa je spregovoril še o posebnem vzdušju na odru, ko so lani nastopili z njim v prepolnih Križankah.

Zahvala in pozdrav brazilskega gosta na lanskem festivalu, vse fotografije Marijan Zlobec

Zvrst bossa nova se je razvila v poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih letih 20. stoletja v Riu de Janeiru v Braziliji. Prvi singel bossa nove, ki je dosegel mednarodno priljubljenost, je bil The Girl from Ipanema, ki je izšel leta 1964.

César Camargo Mariano lani v Križankah

Slovenska glasbena jazz skupina Bossa de Novo ustvarja od leta 2003, in čeprav je povsem zvesta uveljavljenim standardom, vanje vnaša lokalne prvine, med katerimi so slovenske pesmi, različne popularne popevke, večjezičnost in tudi specifičen zvok, ki izhaja iz lastne glasbene senzibilnosti.

Mitja Vrhovnik Smrekar lani v Križankah

Med njihove bolj znane priredbe in avtorske skladbe spadajo Selma, Sestanek pod rjuho, Ne prižigaj luči, Majska, Jardin d’hiver in Pesem XIV. Divizije. Na poletnem festivalu nastopajo že drugo leto zapored, tokrat pa so pripravili koncert ob premieri novega albuma, ki kot smo slišali še ni posnet, bo pa obsegal ali vseboval štirinajst skladb, med katerimi so nekatere precej dolge. Vitez je omenil, da se med pianističnim igranjem Césarja Camarga Mariana čuti, da ima sambo v levi roki.

David Kastelic in Primož Vitez

Tudi letos se je na njihovo povabilom kot rečeno, odzval brazilski glasbenik César Camargo Mariano, ki se jim bo pridružil na klavirju. Pianist je za svoje ustvarjalno delo prejel številne nagrade, še posebej pa izstopa latin grammy za življenske dosežke, ki ga je prejel leta 2006.

David Kastelic, predsednik uprave zavarovalnice Grawe

O sodelovanja ansambla Bossa de Novo z gostom in izkušnjah z lanskega koncerta je spregovoril Primož Vitez, dopolnila sta ga član ansambla in skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar in kot sponzor David Kastelic iz zavarovalnice Grawe, ki pa je tudi brazilski častni konzul v Mariboru.

Njihov koncert bo 26. avgusta ob 20.30 v Poletnem gledališču Križanke.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja