Objavljen je program festivala Seviqc Brežice


Zapis o nefinanciranju Ministrstva za kulturo nekaterih koncertov letošnjega programa mednarodno uveljavljenega festivala Seviqc Brežice po odločujoči negativni oceni komisije za glasbo vzbuja veliko pozornost bralcev. Medtem oziroma že poprej, sredi januarja pa so že objavili program.

Violinistka Adriana Alcaide

Festival bo s svojimi programi potekal od 9. do 23. avgusta 2024 na devetih lokacijah v štirih slovenskih občinah. V Celju, Soteski, na Bogenšperku in Snežniku. Največ lokacij ponuja Celje: Narodni dom, Osrednja knjižnica Celje, Stara grofija, Glasbena šola Celje, Stolna cerkev sv. Danijela in Celjski grad.

Čembalistka Ana Marija Krajnc

Oblikuje ga 36 umetnikov iz Argentine, Avstrije, Belgije, Francije, Hrvaške, Italije, Mehike, Nemčije, Španije, Slovenije, Velike Britanije.

Stolna cerkev sv. Danijela

Največ programa bo v Celju, ki ga z Ljubljano in Mariborom dobro povezujejo Slovenske železnice, čemur so prilagodili uro koncertov.

Ensemble Bastion prihaja iz Švice, foto SB/Tone Stojko

Program sestavlja 10 koncertov, 10 festivalskih predtaktov in ena predstava za otroke. Programski koncept podpira slovenske umetnike, hkrati pa njihovo povezavo z mednarodnimi. Zato potrebujejo posebne vaje, kjer v okviru projekta Seviqc Camp odpirajo možnost javnega dostopa in pogovora z umetniki.

Stara grofija v Celju

Medtem potekajo na Radiu Slovenija – Program Ars predvajanja posnetkov koncertov z lanskega festivala. V oddaji Banchetto musicale se bo zvrstila cela serija koncertov.

Laterna Magica bo nastopila na gradu Snežnik

Prvi trije so že bili, naslednji pa bodo:

  • 18.4.2024 (četrtek) ob 17:30, koncert Ensemble Pampinea (CH) v Soteski 22.8.2023 s programom: Fortuna, nam prizaneseš?
  • 2.5.2024 (četrtek) ob 17:30, koncert Josetxuja Obregóna (ES) v Brežicah 23.8.2023 s programom: CelloEvolution
  • 16.5.2024 (četrtek) ob 17:30, koncert Nove Schole Labacensis (SI) na Snežniku 25.8.2023 s programom: Schubertiade An Die Musik.

https://www.seviqc.si/dogodki.html?p=2&year=2024

Avstrijski ansambel Baroque Arabesque bo nastopil v celjskem Narodnem domu

Ansambel The Legacy of Bach bo nastopil v Osrednji knjižnici Celje in v Stari grofiji

Pilar Almale bo z violo da gamba nastopila v Hudičevem turnu v majhni vasi, a v bistvu zelo znani, Soteska

Hudičev turn

Na gradu Bogenšperk bosta nastopila Giuliano Eccher z violo da gamba in čembalistka Nedka Petkowa

Richard Boothby bo z violo da gamba nastopil v Stari grofiji

OperArija b0 v Glasbeni šoli Celje

OperArija združuje pevce, inštrumentaliste, ostale glasbenike, igralce in režiserje, ki jim je blizu klasična zvrst glasbe. Uprizarjajo premišljene predstave in koncerte, s katerimi želijo razbijati tabuje o operi in klasični glasbi ter tako otroke, mladino ter odrasle navduševati nad to vrsto glasbe. Od jeseni 2016 nastopajo z odmevno predstavo za najmlajše »Prvo srečanje z opero«. Konec leta 2018 so pripravili tudi navdušujočo predstavo za mladino »Najstniški brivec«. Z letom 2020 pa spet predstavo za najmlajše »Postala bom slavna operna pevka«. S svojimi glasbenimi projekti nad opero razvnemajo tudi odrasle, ki so do te zvrsti glasbe nekoliko zadržani (Zabaven koncert »(Z)opera«, »Ptičje petje kot skladateljski navdih« idr.).

Petra Vrh Vrezec, foto Darja Štravs Tisu

Petra Vrh Vrezec, sopranistka, je idejni in umetniški vodja OperArije. V SNG Opera in balet Ljubljana je med letoma 2013 in 2020 poustvarila vloge Kraljice noči v »Čarobni piščali«, Ninon  iz opere »Gorenjski slavček«, Oscarja iz »Plesa v maskah«, Adele iz »Netopirja« in Minerve iz »Orfeja v podzemlju«. Kot koncertna pevka je nastopila s številnimi orkestri in komornimi skupinami ter pripravila več samostojnih recitalov. Ker je po poklicu tudi biologinja, so njena posebna strast ptice in njihovo petje, zato rada nastopa z glasbeno literaturo o pticah in naravi. Želi si namreč, da glas o pomembnosti zaščite danes že tako uničene narave pride na uho tudi ljubiteljem umetnosti, ki so od narave mogoče malo bolj oddaljeni.

Glasbena šola Celje

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja