Komorna koncerta in solist Bernardo Brizani na 72. Ljubljana Festivalu (30)


Na 72. Ljubljana Festivalu bo nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je bil nekoč zelo aktiven v domačem in mednarodnem koncertnem dogajanju in je za svoje umetniške zasluge in dosežke prejel nagrado Prešernovega sklada. Na koncertu pod dirigentskim vodstvom Stevena Loya se mu bo pridružil solist violončelist Bernardo Brizani, ki je na poletnem festivalu nastopil že nekajkrat. Koncert z naslovom Rokokojske variacije bo 14. avgusta ob 20. uri v Križevniški cerkvi.

Bernardo Brizani, foto FB profil/Domen Pal

Violončelist Bernardo Brizani si je po blestečem študiju v Ljubljani, Zagrebu, Firencah, Stuttgartu in Detmoldu izoblikoval uspešno kariero kot solist in komorni glasbenik. S Festivalom Ljubljana redno sodeluje že od leta 2019.

Steven Loy, foto Marijan Zlobec

Tokrat bo nastopil z v Sloveniji delujočim dirigentom Stevenom Loyem, ustanoviteljem ansambla za novo glasbo Neofonía, ki je pod njegovim vodstvom izvedel slovenske premiere mnogih pomembnih del poznega 20. in zgodnjega 21. stoletja.

Komoni godalni orkester Slovenske filharmonije, foto Marijan Zlobec

Vodil bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je od svoje ustanovitve leta 1993 odigral več kot 400 koncertov doma in v tujini, med drugim večkrat na poletnem Ljubljana Festivalu. Predstavili bodo slogovno izredno pester program, ki vključuje dinamično delo Carla Philippa Emanuela Bacha, mojstra nemškega viharniškega sloga, nato slavne klasicistično in mozartovsko navdihnjene variacije Petra Iljiča Čajkovskega, kot tudi eno izmed njegovih presunljivih in liričnih miniatur, skladbo mladega, na Reki rojenega hrvaškega skladatelja Juraja Marka Žerovnika, ter enega od stebrov komornega glasbenega repertoarja, “Deklica in smrt” Franza Schuberta, čigar štiri stavke združuje isti motiv mrtvaškega plesa.

Bernardo Brizani v SF, foto Marijan Zlobec

Program:

Carl Philipp Emanuel Bach: Simfonija v h-molu, H. 661
Peter Iljič Čajkovski, prir. Steven Loy: Variacije na rokokojsko temo v A-duru, op. 33
Peter Iljič Čajkovski, prir. Paul Wood: Nokturno za violončelo in godalni orkester, op. 19, št. 4 iz zbirke 6 skladb
***

Juraj Marko Žerovnik, foto splet

Juraj Marko Žerovnik: Start Up za godalni orkester
Franz Schubert / Gustav Mahler: “Deklica in smrt” za godalni orkester

Koncert Gary Levinson in prijatelji

Posebna radovednost velja komornemu koncertu z naslovom Gary Levinson in prijatelji, ki bo v Križevniški cerkvi 12. avgusta ob 20. uri. Nacionalna provenienca šestih glasbenikov je tako različna ali mešana, da pomisiš, kako so se sploh lahko našli in skupaj nastopajo.

Gary Levinson, foto FB profil

Čeprav se Johannes Brahms in Peter Iljič Čajkovski nista razumela, sta pomembna mejnika v romantizmu. Medtem ko je bil prvi navdušenec nad klasicizmom in je gradil obsežne skladbe z zapleteno, absolutno glasbeno logiko, je drugi pisal čustveno nabita dela s spevnimi temami. V prvem delu programa bo mogoče slišati Brahmsov Godalni sekstet št. 1,  ki spada v vrsto izjemnih komornih del sredine 19. stoletja, v drugem pa bo zazvenel “Spominek iz Firenc”  Čajkovskega, ki združuje klasično formo z ljudsko navdihnjenimi melodijami.

Anna Dorothea Mutterer, foto FB profil

Skladbi bodo interpretirali večplastni glasbenik Gary Levinson, ki ga kritiki cenijo zaradi intenzivne muzikalnosti ter spretne violinske tehnike, violinistka Anna Dorothea Mutterer, zmagovalka mednarodnih glasbenih tekmovanj v Berlinu, Cambraiju, Melbournu, Ragusi in New Yorku,

Michael Klotz, foto osebni profil

violist Michael Klotz, eden redkih glasbenikov z dvojnim magisterijem iz violine in viole na šoli Juilliard v New Yorku, mladi violist Adam Savage, zmagovalec Državnega tekmovanja YoungArts 2021, violončelistka Inbal Segev, ki je z naročanjem novih skladb predana poživitvi repertoarja za violončelo, ter violončelistka Ani Aznavoorian, prejemnica prestižne nagrade Bunkamura dvorane Orchard.

Adam Savage, foto osebni profil

Program:

Johannes Brahms: Godalni sekstet št. 1 v B-duru, op. 18
***
Peter Iljič Čajkovski: Godalni sekstet v d-molu, op. 70, “Spominek iz Firenc”

Inbal Segev, foto FB osebni profil

Nastopajoči:

Gary Levinson, violina

Anna Dorothea Mutterer, violina

Michael Klotz, viola

Adam Savag, viola

Inbal Segev, violončelo

Ani Aznavoorian, violončelo

Ani Aznavoorian, foto splet

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja