Drzne glasbene kombinacije na 72. Ljubljana Festivalu (28)


Pri pregledu treh koncertov profesorjev mednarodnih mojstrskih tečajev na 72. Ljubljana Festivalu, pa tudi nekaterih drugih koncertov, se je pokazala pestrost vseh mogočih kombinacij, ki so seveda možne, če je glasbenikov več in se potem porazdelijo po želji ali dogovoru, kaj bodo novega izvajali, kar v preteklih letih še niso. Iskanje inovativnih odnosov ali dialogov z glasbeno zgodovino je letos precej.

Ensemble 4Saxess, foto splet

Komorni koncert Ljubljana – Dunaj

Kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess, ki ga sestavljajo Andrej Omejc, Oskar Laznik, Tadej Šepec in Dejan Prešiček, se je z nastopi v Evropi in ZDA ter na pomembnih glasbenih festivalih, kot tudi z uspešnim sodelovanjem z glasbeno založbo ZKP RTV Slovenija, razvil v eno od vodilnih tovrstnih zasedb pri nas in v tujini.

Monika Bohinec kot Fenena v Verdijevem Nabuccu v dunajski Državni operi

Ideja koncepta Ljubljana–Dunaj  je pokazati povezavo med mestoma tako s stališča programa kot gostov. Zasedbi se bodo na odru pridružili slovenska mezzosopranistka Monika Bohinec, ki deluje v Wiener Staatsoper (dunajski Državni operi),

Monika Bohinec kot kneginja v Dvoržakovi Rusalki v dunajski Državni operi

avstrijski violinist Benjamin Ziervogel, ki je že leta koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ter koroško-slovenski baritonist Gabriel Lipuš, ki sodeluje z  umetniki, kot sta Bernarda Fink in Vinko Möderndorfer.

Koncert z Gabrielom Lipušem, na levi je Benjamin Ziervogel, foto FB

Gabriel Lipuš je koroškoslovenski pevec, pevski pedagog in skldatelj, rojen leta 1965 v Železni Kapli v Avstriji.

Po maturi leta 1983 na Slovenski gimnaziji v  Celovcu se je istega leta na celovški pedagoški akademiji vpisal na študij glasbene vzgoje, iz katerega je leta 1986 diplomiral. Leta 1984 se je vpisal na študij petja na Koroškem deželnem konservatoriju (pri Janezu Kampušu), dve leti kasneje je prav tam začel še študij jazza (klavir in teorija) pri Haraldu Neuwirthu. Med letoma 1989 in 1990 je na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu študiral jazzovsko petje pri Jay Clayton. Leta 1992 se je potem vpisal na študij petja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju (pri Ralphu Döringu in Kurtu Equiluzu), kjer je leta 1996 diplomiral.

Leta 1992 je začel redno nastopati kot baritonist, od leta 2007 pa nastopa tudi kot tenorist. Pel je v številnih koncertnih in gledaliških hišah po Evropi, najbolj dejaven pa je na prostoru Alpe-Jadran. Sodeluje s številnimi orkestri, skladatelji, glasbeniki in režiserji iz Slovenije in ostale Evrope.

Lipuš piše glasbo za televizijo, film in radio, mdr. je uglasbil različne otroške knjige (npr. Juri Muri v Afriki Toneta Pavčka in Konferenca živali Ericha Kästnerja). Poleg tega je kot skladatelj in aranžer sodeloval z večino slovenskih gledališč.

Leta 1998 je ustanovil Glasbeno gledališče Gabriel, v okviru katerega prireja koncerte in gledališke predstave za otroke in odrasle.

Lipuš živi v Celovcu, je sin pisatelja Florjana Lipuša ter brat pesnice Cvetke Lipuš in fotografa Marka Lipuša.

Vse skladbe na programu je priredil Andrej Omejc. Na sporedu bodo Variacije na Haydnovo temo  Johannesa Brahmsa, ki je večino časa preživel na Dunaju, samospevi v slovenskem in nemškem jeziku “slovenskega Schuberta” Josipa Ipavca, Slovenski ljudski plesi  Alojza Srebotnjaka, Štajerski plesi  Josepha Lannerja in slovenskemu občinstvu dobro poznana Serenada  Benjamina Ipavca. Tako bo večer namenjen predstavitvi dopolnjevanja slovenske in avstrijske kulturne tradicije, ki vztraja še danes.

Monika Bohinec na koncertu z Ano Netrebko avgusta 2022, foto Marijan Zlobec

Ensemble 4 Saxess
Andrej Omejc, sopranski saksofon
Oskar Laznik, altovski saksofon
Tadej Šepec, tenorski saksofon
Dejan Prešiček, baritonski saksofon

Avtor priredb Andrej Omejc, foto Rok Majhenič

Program:

Johannes Brahms, prir. Andrej Omejc: Variacije na Haydnovo temo v B-duru, op. 56a
Josip Ipavec, prir. Andrej Omejc:
Pesem v ljudskem tonu (Emil von Schönaich-Carolath)
Naša zvezda (Simon Gregorčič)
Alojz Srebotnjak, prir. Andrej Omejc: Slovenski ljudski plesi
Josip Ipavec, prir. Andrej Omejc:
Ciganka (Neznan)
Če mogel vzdihe bi srca utopiti (Heinrich Heine)
Pomladni počitek (Hans Willy Märtens)
Joseph Lanner, prir. Andrej Omejc: Štajerski plesi, op. 165
Benjamin Ipavec, prir. Andrej Omejc: Serenada za godalni orkester

Monika Bohinec v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Kocert Ljubljana – Dunaj bo 9. avgusta ob 20. uri v Križevniški cerkvi.

Domača stran

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja